Prosto, szybko, bez brudzenia wielu naczyń. Oto przepis na obiad kawalera
Jeśli jesteś jedną z tych osób, które najbardziej lubią przygotowywać dania jednogarnkowe? Najlepiej, aby dodatkowo przez kilka dni mogły postać w lodówce nie tracąc smaku? Koniecznie wypróbuj przepis na obiad kawalera. Z tą potrawą poradzi sobie, każdy laik.
Mężczyźni potrafią być znakomitymi kucharzami. Jednak nawet ci najlepsi są zwykle bardzo praktyczni. Jeśli gotują tylko dla siebie, nie tracą cennego czasu na przyrządzanie skomplikowanych potraw. Szybki, jednogarnkowy obiad kawalera może być przecież równie smaczny i sycący jak schabowy z ziemniaczanym purée i surówką z nowalijek. Przyrządzony w większej ilości wystarczy na 2-3 dni.
Sprawdź także: Żywieckie prażuchy podbiły serca domowników. Podaję je ze skwarkami z boczku
Makarony pod różną postacią to proste w przygotowaniu i zazwyczaj tanie obiady. Dlatego tak chętnie sięgamy po nie, kiedy brakuje czasu na stanie przy garach. Poniżej znajdziesz przepis na sycące danie, które jest nie tylko smaczne, ale i banalnie proste. Potrawa chociaż łatwa do zrobienia, zaskakuje smakiem, jest niezwykle aromatyczna, nie brakuje w niej przypraw i różnych struktur.
Składniki:
- 300 g makaronu penne lub świderków
- ½ kalafiora
- 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 150 ml kwaśnej śmietany (12%),
- 1 jajko,
- 150 g sera żółtego (np. gouda),
- sól, pieprz (do smaku),
- olej rzepakowy (do smażenia).
Podziel kalafior na różyczki. Umieść je w koszyczku garnka do gotowania na parze. Do garnka wlej sporą ilość osolonej wody. Kalafior gotuj na parze przez około 15 minut. W trakcie gotowania wrzuć do wody makaron (tak, by gotował się przez czas wskazany na opakowaniu). Ugotowany makaron odcedź.
Pokrój w kostkę cebulę i paprykę. Posiekaj drobno czosnek. Zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju. Dodaj na patelnię czosnek i paprykę. Gdy papryka zmięknie, dodaj mięso. Wysmaż je, doprawiając do smaku solą i pieprzem. W trakcie smażenia dodaj też do mięsa ostrą paprykę.
Wlej na patelnię puszkę pomidorów. Duś sos jeszcze przez chwilę, dodając do niego zioła oraz sól i pieprz do smaku.
Zetrzyj na tarce ser żółty. Wymieszaj z miseczce ze śmietaną i jajkiem.
Natłuść naczynie żaroodporne. Na jego dno wsyp makaron. Zalej go sosem mięsnym, a następnie - śmietanowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 30 minut.
Źródła: terazgtouje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut