Reklama
Reklama

Prosty i szybki do zrobienia mazurek. Słodycz łączy z kwaśną nutą czarnej porzeczki

Potrzebujesz mazurka na już, a nie masz czasu? Sięgnij po ten prosty i szybki przepis na wielkanocne ciasto. Wystarczy kilka chwil i już będzie gotowy do podania. Jego słodycz przełamuje kwaśna nuta czarnej porzeczki. Teściowa będzie w pozytywnym szoku i na pewno spyta o przepis.

Na wielu wielkanocnych stołach nie może zabraknąć mazurka. Tradycyjnie bazą dla tego wypieku jest kruche ciasto, które trzeba odpowiednio długo chłodzić. To sprawia, że przygotowania często się wydłużają. W mazurku kajmakowym last minute tego problemu nie będzie. Jest szybki, prosty i jakże pyszny.

Mazurek kajmakowy last minute - szybki, a nadal pyszny

Z pozoru mazurek last minute przygotowuje się tak samo, jak tradycyjny wypiek. Znacząca różnica występuje jednak w przyrządzaniu podstawy, czyli kruchego ciasta. W teorii przed pieczeniem powinno być ono mocno schłodzone w lodówce. Wówczas po upieczeniu będzie mieć idealnie kruchą konsystencję.

Reklama

W tym przepisie zostaje to pominięte. Wynika to z faktu, że wykorzystane jest tu kruche ciasto zwane shortbread. Ten typ ciasta od razu po wyrobieniu jest pieczone. Do tego w przepisie używa się dwóch rodzajów mąk: pszennej oraz kukurydzianej

Zaoszczędzony czas wykorzystujemy za to na zamrożenie konfitury. Dzięki temu podczas rozsmarowywania płynnego kajmaku obie warstwy nie wymieszają się ze sobą. W czasie mrożenia możemy za to zająć się pozostałymi świątecznymi przygotowaniami lub odpoczynkiem po pracy. 

Przeczytaj też: 20 tradycyjnych i nowoczesnych słodkości na Wielkanoc. Cyfrowa książka do pobrania za darmo

Mazurek kajmakowy z czarna porzeczką - przepis

Mazurek kajmakowy z czarną porzeczką jest przepyszny. Słodki kajmak zostaje świetnie przełamany kwaśnym, nieco cierpkim smakiem konfitury z czarnej porzeczki. Jeśli mamy domowej roboty konfiturę, koniecznie jej użyjmy. W ostateczności można sięgnąć po sklepowy produkt, ale trzeba zwrócić uwagę, aby zawartość cukru w nim nie była zbyt wysoka

Niebywałą zaletą tego mazurka kajmakowego z czarną porzeczką jest szybkość przygotowania. Nie musimy czekać na chłodzenie się ciasta kruchego i od razu po zrobieniu wkładamy je do piekarnika. Wynika to z faktu, że jest to kruche ciasto shortbread. Koniecznie zrób, jeśli lubisz mazurka, a nie masz tak dużo czasu na pieczenie. 

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła, 
  • 225 g mąki pszennej, 
  • 115 g cukru pudru, 
  • 85 g mąki kukurydzianej,
  • szczypta soli, 
  • 400 g konfitury z czarnej porzeczki, 
  • puszka masy kajmakowej, 
  • płatki migdałów, 
  • suszona żurawina. 

Sposób wykonania:

Rozpocznij od zrobienia ciasta kruchego. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucieraj, aż osiągnie ona bardzo jasną barwę. Do masy dodaj obie mąki i całość dokładnie ugnieć (dłońmi lub z użyciem robota kuchennego). Po wyrobieniu ciasto ma mieć jednolitą, stabilność konsystencję. 

Ciasto włóż między 2 arkusze papieru do pieczenia. Rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm. Z ciasto uformuj prostokąt i wstaw do piekarnika. Piecz w 170 st. Celsjusza przez 20 minut. Wypiek powinien nabrać złotego koloru.

Podstawę mazurka wyciągnij z piekarnika i przytnij ją nożem, aby było proste. Trzeba to zrobić, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu zrobi się twarde, a przy krojeniu może się kruszyć. Po tym pozostaw je do całkowitego wystudzenia. 

Na chłodną, kruchą podstawę wyłóż konfiturę porzeczkową. Ciasto wstaw do zamrażarki na co najmniej godzinę. Przez ten czas owocowa masa powinna się zmrozić. Pod koniec mrożenia podgrzej kajmak, aby stał się płynny.

Mazurka wyciągnij z zamrażarki i jego wierzch posmaruj płynnym, lekko przestudzonym kajmakiem. Na kajmaku ułóż w wybrany wzór płatki migdałów i suszoną żurawinę lub inne ulubione suszone owoce. Mazurek kajmakowy z czarną porzeczką jest gotowy

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej

Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | desery | ciasta | słodycze