Prosty sernik na zimno bez owoców. Idealny deser na weekend
Wiosna to idealny czas na przygotowanie serników na zimno. Kiedy na zewnątrz jest coraz cieplej, z chęcią sięgamy po chłodne desery, które nie wymagają uruchamiania piekarnika. Tym razem przedstawimy ci przepisy na prosty sernik na zimno z mascarpone, serka śmietankowego i homogenizowanego, na czekoladowym spodzie. Jest tak smaczny, że nie skończy się na jednym kawałku.
Nie masz pomysłu, jakie ciasto do kawy zrobić na weekend? Postaw na prosty sernik na zimno w wersji waniliowo-czekoladowej. Masę zrobisz z połączenia serka śmietankowego, serka homogenizowanego o smaku waniliowym oraz mascarpone. Koniecznie dodaj również pastę waniliową lub ziarenka wydrążone z laski wanilii, deser będzie miał wyjątkowy smak. Spód to tylko masło i pokruszone ciastka czekoladowe, natomiast polewę zrobisz z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Wierzch możesz przyozdobić płatkami migdałów.
Sprawdź także: Biszkoptowe ciasto z jabłkowym musem. Przepis na Panieński Rumieniec
Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 21 cm.
Składniki na spód:
- 200 g herbatników lub kruchych ciastek czekoladowych,
- 80 g masła.
Składniki na masę:
- 500 g mascarpone,
- 400 g serka naturalnego śmietankowego,
- 250 g serka homogenizowanego np. waniliowego,
- 20 g cukru pudru,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- odrobina pasty waniliowej lub aromatu waniliowego,
- 120 ml wody.
Dodatkowo:
- 100 g czekolady deserowej,
- garść migdałów do posypania.
Przygotuj spód do prostego sernika na zimno. Ciastka czekoladowe rozdrobnij, aby ich konsystencja była sypka. Masło rozpuść w rondelku i połącz obydwa składniki. Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 21 cm. Wyłóż spód ciasteczkową masą i odstaw do lodówki.
Teraz zrób masę. Wodę podgrzej, aby była wrząca. Rozpuść w niej żelatynę, dokładnie wymieszaj. Odstaw, aby napęczniała.
Do miski przełoż mascarpone i zmiksuj go cukrem pudrem. Dodaj serek naturalny i homogenizowany, oraz aromat waniliowy. Połącz składniki, tak aby nie było grudek. Wlej żelatynę,wszystko wymieszaj za pomocą miksera. Wyciągnij spód ciasta z lodówki i wyłóż masę sernikową.
Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej. Wylej ją na wierzch masy sernikowej. Posyp migdałami. Prosty sernik na zimno włóż do lodówki i zostaw tam na kilka godzin, aby całość dobrze stężała.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze ciasto z rabarbarem jakie jadłam. Kruche, soczyste, rozpływa się w ustach
Prosty tort bezowy z malinami. Goście zawsze pytają o przepis