Reklama
Reklama

Prosty sernik na zimno bez owoców. Idealny deser na weekend

Wiosna to idealny czas na przygotowanie serników na zimno. Kiedy na zewnątrz jest coraz cieplej, z chęcią sięgamy po chłodne desery, które nie wymagają uruchamiania piekarnika. Tym razem przedstawimy ci przepisy na prosty sernik na zimno z mascarpone, serka śmietankowego i homogenizowanego, na czekoladowym spodzie. Jest tak smaczny, że nie skończy się na jednym kawałku.

Nie masz pomysłu, jakie ciasto do kawy zrobić na weekend? Postaw na prosty sernik na zimno w wersji waniliowo-czekoladowej. Masę zrobisz z połączenia serka śmietankowego, serka homogenizowanego o smaku waniliowym oraz mascarpone. Koniecznie dodaj również pastę waniliową lub ziarenka wydrążone z laski wanilii, deser będzie miał wyjątkowy smak. Spód to tylko masło i pokruszone ciastka czekoladowe, natomiast polewę zrobisz z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Wierzch możesz przyozdobić płatkami migdałów.

Sprawdź także: Biszkoptowe ciasto z jabłkowym musem. Przepis na Panieński Rumieniec

Reklama

Przepis na prosty sernik na zimno 

Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 21 cm. 

Składniki na spód: 

  • 200 g herbatników lub kruchych ciastek czekoladowych, 
  • 80 g masła. 

Składniki na masę:  

  • 500 g mascarpone, 
  • 400 g serka naturalnego śmietankowego, 
  • 250 g serka homogenizowanego np.  waniliowego, 
  • 20 g cukru pudru, 
  • 4 łyżeczki żelatyny, 
  • odrobina pasty waniliowej lub aromatu waniliowego,
  • 120 ml wody. 

Dodatkowo: 

  • 100 g czekolady deserowej, 
  • garść migdałów do posypania. 

Jak zrobić prosty sernik na zimno?

Przygotuj spód do prostego sernika na zimno. Ciastka czekoladowe rozdrobnij, aby ich konsystencja była sypka. Masło rozpuść w rondelku i połącz obydwa składniki. Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 21 cm. Wyłóż spód ciasteczkową masą i odstaw do lodówki. 

Teraz zrób masę. Wodę podgrzej, aby była wrząca. Rozpuść w niej żelatynę, dokładnie wymieszaj. Odstaw, aby napęczniała.  

Do miski przełoż mascarpone i zmiksuj go cukrem pudrem. Dodaj serek naturalny i homogenizowany, oraz aromat waniliowy. Połącz składniki, tak aby nie było grudek. Wlej żelatynę,wszystko wymieszaj za pomocą miksera. Wyciągnij spód ciasta z lodówki i wyłóż masę sernikową.  

Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej. Wylej ją na wierzch masy sernikowej. Posyp migdałami. Prosty sernik na zimno włóż do lodówki i zostaw tam na kilka godzin, aby całość dobrze stężała. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepsze ciasto z rabarbarem jakie jadłam. Kruche, soczyste, rozpływa się w ustach

Prosty tort bezowy z malinami. Goście zawsze pytają o przepis

Roladki z kurczaka z grilla. Nowy pomysł na tanie szaszłyki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta