Reklama
Reklama

Przekąska z cukinii na letnią imprezę. W mig zniknie ze stołu

​Roladę z cukinii możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym, pomidorowym lub jako samodzielna przekąska. Idealna na lunch, przekąskę do filmu lub jako kolorowa propozycja na imprezowy stół. Danie jest proste i bardzo smaczne, na pewno przypadnie do gustu twoim domownikom.

Cukinia jest niezwykle zdrowym, lekkostrawnym i uniwersalnym warzywem. Można zrobić z niej smakowitą roladę, która będzie doskonałą przekąską na imprezy w gronie znajomych czy rodziny. Oprócz zielonego warzywa potrzebujesz jedynie kilka dodatkowych składników, które prawdopodobnie masz już w lodówce i kuchennej szafce. W roladę zawiń plasterki ulubionej szynki i sera, a następnie pokrój ją na mniejsze kawałki, które można zjeść na raz. 

Sprawdź także: Pyszna przekąska z bobem w roli głównej. Chrupiące grzanki na kolację lub imprezę

Reklama

Przepis na roladę z cukinii 

Do przygotowania rolady z cukinii, będziesz potrzebować: 

  • 3 małe cukinie, 
  • 4 jajka, 
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz.

Dodatkowo: 

  • 5 plastrów szynki, 
  • 5 plastrów sera, 
  • odrobina natki pietruszki suszonej.

Do rolady dobrze pasuje sos czosnkowy, wystarczy, że w misce połączysz kilka łyżek jogurtu greckiego, łyżkę majonezu, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, oraz ulubione posiekane zioła, np. koperek lub pietruszkę. 

Jak zrobić roladę z cukinii? 

  1. Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż na sitko, posól dość obficie i odstaw na 10 minut, aby puściły sok. Po tym czasie dokładnie odciśnij cukinię z nadmiaru wody. 
  2. Oddziel białka od żółtek. Ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli. 
  3. Do odciśniętej cukinii dodaj żółtka, mąkę, sól, pieprz i natkę pietruszki. Wymieszaj. Delikatnie wmieszaj ubite białka, aby masa była puszysta. 
  4. Blachę do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę cukiniową i równomiernie rozprowadź. Piecz w 190°C przez około 18 minut. 
  5. Po wyjęciu od razu przełóż na czystą ściereczkę (papierem do góry), ostrożnie zdejmij papier. 
  6. Na jeszcze ciepłym cieście ułóż plastry szynki, a na nich plastry sera. Zwiń całość w roladę, pomagając sobie ściereczką. Pozostaw do przestudzenia. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Dodaję do mięsa zamiast ryżu i faszeruję paprykę. To popisowe ciepłe danie na andrzejki, goście są zachwyceni

Chrup 3 łyżki dziennie lub zrób prozdrowotny twarożek. Chroni przed zmianami miażdżycowymi i obniżają poziom cukru

Na Boże Narodzenie zaskocz rodzinę wypiekiem. To najprostszy piernik na świecie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski