Przekąska z cukinii na letnią imprezę. W mig zniknie ze stołu
Roladę z cukinii możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym, pomidorowym lub jako samodzielna przekąska. Idealna na lunch, przekąskę do filmu lub jako kolorowa propozycja na imprezowy stół. Danie jest proste i bardzo smaczne, na pewno przypadnie do gustu twoim domownikom.
Cukinia jest niezwykle zdrowym, lekkostrawnym i uniwersalnym warzywem. Można zrobić z niej smakowitą roladę, która będzie doskonałą przekąską na imprezy w gronie znajomych czy rodziny. Oprócz zielonego warzywa potrzebujesz jedynie kilka dodatkowych składników, które prawdopodobnie masz już w lodówce i kuchennej szafce. W roladę zawiń plasterki ulubionej szynki i sera, a następnie pokrój ją na mniejsze kawałki, które można zjeść na raz.
Sprawdź także: Pyszna przekąska z bobem w roli głównej. Chrupiące grzanki na kolację lub imprezę
Do przygotowania rolady z cukinii, będziesz potrzebować:
- 3 małe cukinie,
- 4 jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz.
Dodatkowo:
- 5 plastrów szynki,
- 5 plastrów sera,
- odrobina natki pietruszki suszonej.
Do rolady dobrze pasuje sos czosnkowy, wystarczy, że w misce połączysz kilka łyżek jogurtu greckiego, łyżkę majonezu, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, oraz ulubione posiekane zioła, np. koperek lub pietruszkę.
- Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż na sitko, posól dość obficie i odstaw na 10 minut, aby puściły sok. Po tym czasie dokładnie odciśnij cukinię z nadmiaru wody.
- Oddziel białka od żółtek. Ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Do odciśniętej cukinii dodaj żółtka, mąkę, sól, pieprz i natkę pietruszki. Wymieszaj. Delikatnie wmieszaj ubite białka, aby masa była puszysta.
- Blachę do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę cukiniową i równomiernie rozprowadź. Piecz w 190°C przez około 18 minut.
- Po wyjęciu od razu przełóż na czystą ściereczkę (papierem do góry), ostrożnie zdejmij papier.
- Na jeszcze ciepłym cieście ułóż plastry szynki, a na nich plastry sera. Zwiń całość w roladę, pomagając sobie ściereczką. Pozostaw do przestudzenia.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kremowa masa, biszkopt i galaretka z owocami. Ciasto Baronówna na lato
Zalewam wiśnie puszystą masą. Wychodzi delikatne jak puch, szybkie ciasto do kawy
Robię takie placki, chrupią aż miło. Ten patent znam od babci