Reklama
Reklama

Przekąska z cukinii na letnią imprezę. W mig zniknie ze stołu

​Roladę z cukinii możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym, pomidorowym lub jako samodzielna przekąska. Idealna na lunch, przekąskę do filmu lub jako kolorowa propozycja na imprezowy stół. Danie jest proste i bardzo smaczne, na pewno przypadnie do gustu twoim domownikom.

Cukinia jest niezwykle zdrowym, lekkostrawnym i uniwersalnym warzywem. Można zrobić z niej smakowitą roladę, która będzie doskonałą przekąską na imprezy w gronie znajomych czy rodziny. Oprócz zielonego warzywa potrzebujesz jedynie kilka dodatkowych składników, które prawdopodobnie masz już w lodówce i kuchennej szafce. W roladę zawiń plasterki ulubionej szynki i sera, a następnie pokrój ją na mniejsze kawałki, które można zjeść na raz. 

Sprawdź także: Pyszna przekąska z bobem w roli głównej. Chrupiące grzanki na kolację lub imprezę

Reklama

Przepis na roladę z cukinii 

Do przygotowania rolady z cukinii, będziesz potrzebować: 

  • 3 małe cukinie, 
  • 4 jajka, 
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz.

Dodatkowo: 

  • 5 plastrów szynki, 
  • 5 plastrów sera, 
  • odrobina natki pietruszki suszonej.

Do rolady dobrze pasuje sos czosnkowy, wystarczy, że w misce połączysz kilka łyżek jogurtu greckiego, łyżkę majonezu, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, oraz ulubione posiekane zioła, np. koperek lub pietruszkę. 

Jak zrobić roladę z cukinii? 

  1. Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż na sitko, posól dość obficie i odstaw na 10 minut, aby puściły sok. Po tym czasie dokładnie odciśnij cukinię z nadmiaru wody. 
  2. Oddziel białka od żółtek. Ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli. 
  3. Do odciśniętej cukinii dodaj żółtka, mąkę, sól, pieprz i natkę pietruszki. Wymieszaj. Delikatnie wmieszaj ubite białka, aby masa była puszysta. 
  4. Blachę do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę cukiniową i równomiernie rozprowadź. Piecz w 190°C przez około 18 minut. 
  5. Po wyjęciu od razu przełóż na czystą ściereczkę (papierem do góry), ostrożnie zdejmij papier. 
  6. Na jeszcze ciepłym cieście ułóż plastry szynki, a na nich plastry sera. Zwiń całość w roladę, pomagając sobie ściereczką. Pozostaw do przestudzenia. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kremowa masa, biszkopt i galaretka z owocami. Ciasto Baronówna na lato

Zalewam wiśnie puszystą masą. Wychodzi delikatne jak puch, szybkie ciasto do kawy

Robię takie placki, chrupią aż miło. Ten patent znam od babci

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski