Pyszna przekąska z bobem w roli głównej. Chrupiące grzanki na kolację lub imprezę
Chcesz zaskoczyć gości nietypową przystawką? A może zrobić coś do smacznego na letnią kolację? Grzanki z bobem to idealny wybór. Chrupiąca bagietka z delikatnym serkiem śmietankowym świetnie komponuje się z bobem i wyrazistym czosnkiem. Taka przekąska, gdy postawisz ją na stole, zniknie w mgnieniu oka.
Bób zazwyczaj zajadamy z dodatkiem koperku, masła, boczku, lub po prostu w wersji ugotowanej w osolonej wodzie. Jeśli lubisz to zielone warzywo, możesz wykorzystać je do przygotowania pysznej przekąski, która dobrze sprawdzi się na kolację, a nawet jako imprezowa przekąska dla gości. Warto dodać, że bób jest bardzo zdrowy, stanowi dobre źródło roślinnego białka i błonnika. Sezon na niego trwa stosunkowo krótko, dlatego nie czekaj i przygotuj obłędne grzanki z bobem.
Sprawdź także: Na imprezie znika do ostatniego kęsa. Przepis na tę sałatkę chce mieć każdy
Do przygotowania smacznej przekąski z bobem, będzie potrzebna:
- 1 długa bagietka pszenna,
- 1 opakowanie serka śmietankowego,
- oliwa do skropienia,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka miodu,
- opcjonalnie zielone kiełki do podania.
Składniki na farsz z bobem:
- 150 g bobu,
- 1 ziele angielskie,
- 1 liść laurowy,
- sól,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa do podsmażenia.
Do garnka wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i sól. Doprowadź do wrzenia, wrzuć bób i gotuj ok. 7-10 minut aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedź i odstaw do przestygnięcia, a następnie obierz ze skórki.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Dodaj czosnek, podsmaż przez chwilę. Dorzuć bób i smaż aż delikatnie się zarumieni i przejdzie aromatem czosnku.
Pokrój bagietkę na kromki o grubości około 1,5 cm. Skrop je delikatnie oliwą i grilluj na suchej patelni grillowej lub w piekarniku, aż staną się chrupiące i lekko zrumienione. Każdą kromkę posmaruj serkiem śmietankowym. Na wierzch nałóż podsmażony bób.
Skrop lekko każdą kromkę odrobiną miodu i octu balsamicznego. Na koniec udekoruj świeżymi kiełkami, jeśli używasz.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kolorowe, chrupiące i smaczne. Zrób te szaszłyki, a nikt nie zapyta o karkówkę
Nie doceniamy tej ryby, a smakuje wybornie. Ma delikatny smak, dużo białka i mało tłuszczu
Wlewam na ciasto i mam pyszny obiad. Mało pracy i sama przyjemność z jedzenia