Reklama
Reklama

Pyszna przekąska z bobem w roli głównej. Chrupiące grzanki na kolację lub imprezę

Chcesz zaskoczyć gości nietypową przystawką? A może zrobić coś do smacznego na letnią kolację? Grzanki z bobem to idealny wybór. Chrupiąca bagietka z delikatnym serkiem śmietankowym świetnie komponuje się z bobem i wyrazistym czosnkiem. Taka przekąska, gdy postawisz ją na stole, zniknie w mgnieniu oka.

Bób zazwyczaj zajadamy z dodatkiem koperku, masła, boczku, lub po prostu w wersji ugotowanej w osolonej wodzie. Jeśli lubisz to zielone warzywo, możesz wykorzystać je do przygotowania pysznej przekąski, która dobrze sprawdzi się na kolację, a nawet jako imprezowa przekąska dla gości. Warto dodać, że bób jest bardzo zdrowy, stanowi dobre źródło roślinnego białka i błonnika. Sezon na niego trwa stosunkowo krótko, dlatego nie czekaj i przygotuj obłędne grzanki z bobem

Sprawdź także: Na imprezie znika do ostatniego kęsa. Przepis na tę sałatkę chce mieć każdy

Reklama

Przepis grzanki z bobem

Do przygotowania smacznej przekąski z bobem, będzie potrzebna:

  • 1 długa bagietka pszenna, 
  • 1 opakowanie serka śmietankowego, 
  • oliwa do skropienia, 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,  
  • 1 łyżeczka miodu,  
  • opcjonalnie zielone kiełki do podania.

Składniki na farsz z bobem: 

  • 150 g bobu, 
  • 1 ziele angielskie, 
  • 1 liść laurowy, 
  • sól, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • oliwa do podsmażenia. 

Jak zrobić grzanki z bobem?

Do garnka wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i sól. Doprowadź do wrzenia, wrzuć bób i gotuj ok. 7-10 minut aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedź i odstaw do przestygnięcia, a następnie obierz ze skórki. 

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Dodaj czosnek, podsmaż przez chwilę. Dorzuć bób i smaż aż delikatnie się zarumieni i przejdzie aromatem czosnku. 

Pokrój bagietkę na kromki o grubości około 1,5 cm. Skrop je delikatnie oliwą i grilluj na suchej patelni grillowej lub w piekarniku, aż staną się chrupiące i lekko zrumienione. Każdą kromkę posmaruj serkiem śmietankowym. Na wierzch nałóż podsmażony bób. 

Skrop lekko każdą kromkę odrobiną miodu i octu balsamicznego. Na koniec udekoruj świeżymi kiełkami, jeśli używasz. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kolorowe, chrupiące i smaczne. Zrób te szaszłyki, a nikt nie zapyta o karkówkę

Nie doceniamy tej ryby, a smakuje wybornie. Ma delikatny smak, dużo białka i mało tłuszczu

Wlewam na ciasto i mam pyszny obiad. Mało pracy i sama przyjemność z jedzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski