Przepis na prozdrowotną surówkę od doktora dietetyki. Baza to niezastąpiony burak
Jakie jest najzdrowsze warzywo na świecie? Dr Bartek Kulczyński wskazał ranking takich warzyw i umieścił w nim niepozornego buraka o ogromnych ilościach witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i zapobiegają wielu, groźnym chorobom. Właśnie dlatego warto włączyć buraki do swojego codziennego menu. Przygotujesz z nich prozdrowotną surówkę. Przepis na nią podał sam doktor dietetyki.
Buraki to popularne warzywa, które są chętnie uprawiane przez ogrodników. Mogą stanowić dodatek do zup, dań głównych, sosów, a nawet deserów. W jakiej postaci są najlepsze dla zdrowia? Dlaczego warto wdrożyć je do diety? Odpowiadamy na te pytania i przedstawiamy przepis zaczerpnięty od doktora dietetyki na prozdrowotną surówkę z buraka z awokado i granatem.
Buraki warto jeść ze względu na witaminy i minerały w nich zawarte. Te warzywa są bogate w witaminę B9. Odpowiada ona za obniżanie poziomu homocysteiny, która w nadmiarze uszkadza naczynia krwionośne. Ich regularnie spożywanie zmniejsza zatem ryzyko wystąpienia zakrzepicy, ale też łagodzi stany zapalne, uczestniczy w procesie produkcji krwinek czerwonych, zmniejszając ryzyko anemii. Poza tym zapobiega zachorowaniu na Alzheimera.
Jeśli chodzi o składniki mineralne, to na szczególną uwagę zasługuje potas. Dzięki temu pierwiastkowi mamy prawidłowe ciśnienie krwi i zmniejszone ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Oprócz tego potas wspomaga pracę układu nerwowego i chroni przed udarem.
Z kolei mangan w składzie buraków odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi i zapobiega cukrzycy. Regularne spożywanie tych warzyw poprawia zdrowie osób z cukrzycą typu 2. Oprócz tego chroni organizm przed wolnymi rodnikami.
Dzięki tlenkowi azotu zawartym w tych warzywach nasza kondycja może zostać poprawiona. Poza tym ten związek prawdopodobnie zwiększa siłę skurczu mięśni. To wszystko sprawia, że wzrasta nasza wydolność.
Sprawdź także: Kisiel z siemienia lnianego na szybka przemianę materii
Buraki najlepiej jeść w najprostszej postaci, czyli na surowo, oczywiście po uprzednim obraniu ze skórki. Możemy dorzucać je do obiadu, a nawet przygotować z nich prozdrowotną surówkę.
Na szczególną uwagę zasługuje także sok z buraków. W tym przypadku warzywa również zachowują swoje właściwości odżywcze. Pamiętajmy, że gotowanie buraków powoduje pozbycie się tych wartościowych składników.
Do buraków warto dodać awokado, ponieważ ten owoc jeszcze bardziej usprawnia układ krążenia i sprawność umysłową. Gdy będziemy regularnie spożywać awokado, to zmniejszymy ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Z kolei granat obniża ciśnienie krwi.
Jak zrobić surówkę z buraka z awokado i granatem?
Składniki:
- 1 burak
- 1/2 awokado
- 1/2 granatu
- 1/2 soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- przyprawy: sól, pieprz
- opcjonalnie: kolendra albo natka pietruszki
Wykonanie:
Na początek obieramy buraka, ścieramy go na tarce. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy z niego pestkę, obieramy. Potem kroimy owoc w kostkę i skraplamy sokiem z cytryny. Z kolei granat również należy przekroić na pół i wyjąć z niego nasiona. Te składniki wrzucamy do miski.
W kolejnym kroku robimy dressing, czyli łączymy ze sobą w osobnej misce sok z cytryny, oliwę, miód oraz przyprawy. Potem wlewamy sos do warzywa i owoców. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec możemy posypać surówkę z buraka z awokado i granatem kolendrą albo natką pietruszki.
Źródło: youtube.com/@Dr Bartek Kulczyński, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej