Reklama
Reklama

Przepis na ten rosół przywiozłam z wakacji w Turcji. Jedzą go cały rok, bo dodaje energii

Będąc na wakacjach w Turcji, zachwycałam się nie tylko piękną pogodą, piaszczystymi plażami i licznymi atrakcjami turystycznymi, ale też kuchnią. Zdobyłam przepis na rosół o wyjątkowym smaku. Zupa rozgrzewa i dodaje energii, dlatego warto ją jeść przez cały rok. Sprawdź przepis na to tureckie danie.

Postanowiłam odejść od tradycyjnego, polskiego rosołu i od teraz przyrządzam jego turecką wersję, czyli Şehriyeli tavuk çorbası. Sam bulion gotuje się na udkach kurczaka, warzywach i zagęszczającej zasmażce. Zupa jest aromatyczna, pyszna i rozgrzewająca. Nigdy nie kończę na jednej misce. 

Turecki rosół - dodaje energii i rozgrzewa

Şehriyeli tavuk çorbası jest najstarszą zupą turecką, która prawdopodobnie powstała w Azji Środkowej, skąd pochodzą Turcy. Ten sycący i rozgrzewający rosół podawali nomadzi, podróżujący z owcami i kurami, robili go na ognisku. Później serwowano danie w szpitalach, ponieważ uważano, że wzmacnia odporność i ma właściwości lecznicze. 

Właśnie dlatego zamierzam robić turecki rosół często, szczególnie w zimowe dni, ponieważ dodaje energii i rozgrzewa. Na pewno będę go jeść regularnie, gdy dopadnie mnie przeziębienie

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Kurczak po parysku

Jak zrobić turecki rosół?

Składniki na bulion:

  • 4 udka z kurczaka;
  • 2 cebule;
  • 2 marchewki;
  • ok. 500 ml wody.

Składniki na zupę:

  • 400 ml wody;
  • 100 g makaronu;
  • 2 cebule;
  • 1 marchewka;
  • 1 zielona papryka;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1 łyżka masła;
  • 2 łyżki mąki;
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie:

Żeby zrobić turecki rosół, na początek musisz ugotować bulion. Włóż zatem do garnka udka kurczaka oraz pokrojone w grube plastry marchewki, a w ćwiartki cebule. Następnie wlej wodę tak, aby zakryła wszystkie składniki. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przed 30 min. 

W kolejnym kroku rozgrzej masło z olejem w większym garnku i zacznij podsmażać cebule pokrojone w piórka, startą marchewkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Rób to do momentu zeszklenia cebuli, nie zapominając o częstym mieszaniu warzyw. Potem pokrój paprykę w kostkę, dodaj ją do reszty i duś przez 10 min. 

Wyjmij kurczaka i oddziel mięso od kości. Z bulionu wyjmij też warzywa, przełóż je na miskę. 

Do duszonych warzyw wlej 200 ml wody i wsyp mąkę. Całość mieszaj szybko, aby nie było grudek. 

Następnie wlej bulion i pozostałe 200 ml wody. Całość wymieszaj i zagotuj. Dodaj kurczaka, makaron i przyprawy według uznania. Wymieszaj turecki rosół i gotuj go jeszcze przez 15 min na średnim ogniu

Z czym jeść turecki rosół?

Turecki rosół wzbogacam o natkę pietruszki. Posypuję nią zupę na sam koniec. Şehriyeli tavuk çorbası możesz też skropić cytryną lub limonką, dzięki czemu zyska lekko kwaśny smak. 

W Turcji jadłam ten rosół z pitą lub simitem, czyli tureckim bajglem. Możesz go zjeść nawet z chlebem pszennym, choć wtedy nieco spolszczysz to danie.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | zupa