Przepis na ten rosół przywiozłam z wakacji w Turcji. Jedzą go cały rok, bo dodaje energii
Będąc na wakacjach w Turcji, zachwycałam się nie tylko piękną pogodą, piaszczystymi plażami i licznymi atrakcjami turystycznymi, ale też kuchnią. Zdobyłam przepis na rosół o wyjątkowym smaku. Zupa rozgrzewa i dodaje energii, dlatego warto ją jeść przez cały rok. Sprawdź przepis na to tureckie danie.
Postanowiłam odejść od tradycyjnego, polskiego rosołu i od teraz przyrządzam jego turecką wersję, czyli Şehriyeli tavuk çorbası. Sam bulion gotuje się na udkach kurczaka, warzywach i zagęszczającej zasmażce. Zupa jest aromatyczna, pyszna i rozgrzewająca. Nigdy nie kończę na jednej misce.
Şehriyeli tavuk çorbası jest najstarszą zupą turecką, która prawdopodobnie powstała w Azji Środkowej, skąd pochodzą Turcy. Ten sycący i rozgrzewający rosół podawali nomadzi, podróżujący z owcami i kurami, robili go na ognisku. Później serwowano danie w szpitalach, ponieważ uważano, że wzmacnia odporność i ma właściwości lecznicze.
Właśnie dlatego zamierzam robić turecki rosół często, szczególnie w zimowe dni, ponieważ dodaje energii i rozgrzewa. Na pewno będę go jeść regularnie, gdy dopadnie mnie przeziębienie.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Kurczak po parysku
Składniki na bulion:
- 4 udka z kurczaka;
- 2 cebule;
- 2 marchewki;
- ok. 500 ml wody.
Składniki na zupę:
- 400 ml wody;
- 100 g makaronu;
- 2 cebule;
- 1 marchewka;
- 1 zielona papryka;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżka masła;
- 2 łyżki mąki;
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
Żeby zrobić turecki rosół, na początek musisz ugotować bulion. Włóż zatem do garnka udka kurczaka oraz pokrojone w grube plastry marchewki, a w ćwiartki cebule. Następnie wlej wodę tak, aby zakryła wszystkie składniki. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przed 30 min.
W kolejnym kroku rozgrzej masło z olejem w większym garnku i zacznij podsmażać cebule pokrojone w piórka, startą marchewkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Rób to do momentu zeszklenia cebuli, nie zapominając o częstym mieszaniu warzyw. Potem pokrój paprykę w kostkę, dodaj ją do reszty i duś przez 10 min.
Wyjmij kurczaka i oddziel mięso od kości. Z bulionu wyjmij też warzywa, przełóż je na miskę.
Do duszonych warzyw wlej 200 ml wody i wsyp mąkę. Całość mieszaj szybko, aby nie było grudek.
Następnie wlej bulion i pozostałe 200 ml wody. Całość wymieszaj i zagotuj. Dodaj kurczaka, makaron i przyprawy według uznania. Wymieszaj turecki rosół i gotuj go jeszcze przez 15 min na średnim ogniu.
Turecki rosół wzbogacam o natkę pietruszki. Posypuję nią zupę na sam koniec. Şehriyeli tavuk çorbası możesz też skropić cytryną lub limonką, dzięki czemu zyska lekko kwaśny smak.
W Turcji jadłam ten rosół z pitą lub simitem, czyli tureckim bajglem. Możesz go zjeść nawet z chlebem pszennym, choć wtedy nieco spolszczysz to danie.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem