Reklama
Reklama

Przepis na wrocławskie ciasto drożdżowe mam od koleżanki. Sekretem jest chrupiąca, aromatyczna kruszonka

Ciasto drożdżowe to bardzo prosty, ale jakże smaczny wypiek, który zna każdy. Jednakże zwykły drożdżowiec nie dorasta do pięt temu z Wrocławia. Pierwszy raz spróbowałam go u koleżanki i od razu poprosiłam o przepis. Sekretem wrocławskiego ciasta drożdżowego jest specjalna kruszonka. Koniecznie wypróbuj.

Lepszego letniego deseru od ciasta drożdżowego z domowym kompotem nie umiem sobie wyobrazić. Delikatne ciasto rozpływa się w ustach, a przy tym ciekawej tekstury nadaje chrupiąca kruszonka. We Wrocławiu mają na nie specjalny sposób.

Ulubione ciasto wrocławian. Ma bogatą historię

Ciasto drożdżowe we Wrocławiu nosi też inne nazwy, takie jak m.in. kołacz, Straselkucha czy Streuselkuchen. Teraz jest popularne i uwielbiane, a jego historia sięga jeszcze czasu królów. Przysmak gościł na stołach głów państwa, ale zarazem był chętnie zajadany przez mieszczan.

To wszystko za sprawą cynamonowej kruszonki na cieście drożdżowym. Ten tradycyjny deser z Wrocławia zachwyca swoim nietuzinkowym aromatem, a przy tym pozostaje prosty i to jest w nim najlepsze.

Przepis na ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką

Przepis na ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką dostałam od mojej koleżanki z Wrocławia. Ta receptura przekazywana jest u niej z pokolenia na pokolenie. Wszystko jest idealnie zrównoważone, ciasto wychodzi miękkie i wilgotne, a kruszonka jest wybitnie chrupiąca i aromatyczna. Już po pierwszym kęsie absolutnie przepadłam.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g cukru
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • sól

Składniki na kruszonkę:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Mleko podgrzej tak, aby było ciepłe, ale nie gorące. W nim rozpuść drożdże, dodaj pół łyżeczki cukru i wymieszaj. Całość odstaw na około 5 minut.

W tym czasie rozpuść masło i zostaw je do przestudzenia. Do osobnej miski wrzuć mąkę, chłodne, rozpuszczone masło, mleko, cukier, jajka, rozczyn z drożdżami i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż utworzy się jednolita masa. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Przez ten czas zrób kruszonkę. Masło utrzyj z cukrem. Do składników dodaj mąkę, ekstrakt waniliowy i cynamon. Kruszonkę wyrabiaj w dłoniach, aż wszystko się połączy i utworzy zbitą, jednolitą masę.

Na blachę wysmarowaną masłem wylej ciasto drożdżowe i posyp je kruszonką. Ciasto piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 40 minut. Po tym czasie wrocławskie ciasto drożdżowe zostaw do ostudzenia. Podawaj je samodzielnie lub w towarzystwie owocowej herbaty czy kompotu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | kuchnia polska