Reklama
Reklama

Przepyszna babka z przepisu siostry Anastazji. Dorośli rozchwytują, dzieciom nie daję

To jedna z najbardziej charakterystycznych babek, jakie można podać na Wielkanoc. Przygotowuję ją z przepisu siostry Anastazji i wychodzi przepyszna, aromatyczna. Całą robotę robi sekretny składnik. Przez niego ciasta nie daje dzieciom, ale dorośli rozchwytują je w kilka chwil. Goście zawsze są zaskoczeni i zachwyceni.

Alkohol w deserach to bardzo popularny dodatek. Jego różne rodzaje bardzo dobrze współgrają między innymi z czekoladą, smakami kawowymi oraz waniliowymi. Napoje procentowe nadają specyficznego aromatu i pikanterii. Jeśli jesteś fanem takich klimatów, musisz spróbować tej babki z ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem - ciasto dla dorosłych

Babka z ajerkoniakiem to ciasto na specjalne okazje takie jak właśnie Święta Wielkanocne. Tradycyjny smak babki zostaje przełamany jajecznym likierem. Ten nadaje wypiekowi zupełnie nowego wymiaru i odmienia jego aromat na dobre. Dodatek ostrawego, ale wciąż słodkiego ajerkoniaku podczas jedzenia przyjemnie rozgrzewa podniebienie. 

Reklama

Ze względu na specjalny składnik babkę z ajerkoniakiem podaję tylko dorosłym. W teorii po upieczeniu ciasta cały alkohol powinien odparować z wypieku. Nie ma jednak nigdy stuprocentowej pewności, że tak właśnie jest. W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo dzieci, dla najmłodszych przygotowuję osobną babkę

Sprawdź także: Jak zrobić dobrą wielkanocną babkę? Nie opadnie i nie będzie zbita

Babka z ajerkoniakiem siostry Anastazji - przepis

Babka z ajerkoniakiem z przepisu siostry Anastazji jest wyborna. Przygotowuje się ją bardzo łatwo, a efekt jest spektakularny. Po upieczeniu otrzymujemy cudownie pulchne, mięciutkie, a zarazem wilgotne w środku ciasto. Wszystko doskonale dopełnia lukier również z jajecznym likierem. Prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki na ciasto: 

  • 5 jajek, 
  • 250 g cukru,
  • szczypta soli, 
  • 250 ml oleju roślinnego, 
  • 250 ml ajerkoniaku,
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Składniki na lukier: 

  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 3 łyżeczki ajerkoniaku. 

W dużej misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli. Gdy staną się puchate, cały czas ubijając mikserem, stopniowo dolewaj olej roślinny. Następnie stopniowo wlewaj ajerkoniak. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko do masy jajecznej. Suche i mokre składniki dokładnie wymieszaj. 

Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Do formy przelej ciasto. Babkę z ajerkoniakiem piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 40-50 min. Pod koniec pieczenia sprawdź stopień upieczenia patyczkiem. Jeśli będzie suchy, zakończ pieczenie. 

Po upieczeniu babkę wyciągnij na kratkę i pozostaw ją do wystygnięcia. W miseczce rozmieszaj ajerkoniak z lukrem. Całkowicie przestudzoną babkę z ajerkoniakiem oblej gotowym lukrem. Ciasto możesz podawać zaraz po przygotowaniu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku

Jajka po tatarsku. Na wielkanocnym stole nie może ich zabraknąć

Duet idealny, czyli wiśnie i czekolada. Przepis na biszkoptowe ciasto Katarynka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | ciasta