Reklama
Reklama

Przepyszna babka z przepisu siostry Anastazji. Dorośli rozchwytują, dzieciom nie daję

To jedna z najbardziej charakterystycznych babek, jakie można podać na Wielkanoc. Przygotowuję ją z przepisu siostry Anastazji i wychodzi przepyszna, aromatyczna. Całą robotę robi sekretny składnik. Przez niego ciasta nie daje dzieciom, ale dorośli rozchwytują je w kilka chwil. Goście zawsze są zaskoczeni i zachwyceni.

Alkohol w deserach to bardzo popularny dodatek. Jego różne rodzaje bardzo dobrze współgrają między innymi z czekoladą, smakami kawowymi oraz waniliowymi. Napoje procentowe nadają specyficznego aromatu i pikanterii. Jeśli jesteś fanem takich klimatów, musisz spróbować tej babki z ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem - ciasto dla dorosłych

Babka z ajerkoniakiem to ciasto na specjalne okazje takie jak właśnie Święta Wielkanocne. Tradycyjny smak babki zostaje przełamany jajecznym likierem. Ten nadaje wypiekowi zupełnie nowego wymiaru i odmienia jego aromat na dobre. Dodatek ostrawego, ale wciąż słodkiego ajerkoniaku podczas jedzenia przyjemnie rozgrzewa podniebienie. 

Reklama

Ze względu na specjalny składnik babkę z ajerkoniakiem podaję tylko dorosłym. W teorii po upieczeniu ciasta cały alkohol powinien odparować z wypieku. Nie ma jednak nigdy stuprocentowej pewności, że tak właśnie jest. W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo dzieci, dla najmłodszych przygotowuję osobną babkę

Sprawdź także: Jak zrobić dobrą wielkanocną babkę? Nie opadnie i nie będzie zbita

Babka z ajerkoniakiem siostry Anastazji - przepis

Babka z ajerkoniakiem z przepisu siostry Anastazji jest wyborna. Przygotowuje się ją bardzo łatwo, a efekt jest spektakularny. Po upieczeniu otrzymujemy cudownie pulchne, mięciutkie, a zarazem wilgotne w środku ciasto. Wszystko doskonale dopełnia lukier również z jajecznym likierem. Prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki na ciasto: 

  • 5 jajek, 
  • 250 g cukru,
  • szczypta soli, 
  • 250 ml oleju roślinnego, 
  • 250 ml ajerkoniaku,
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Składniki na lukier: 

  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 3 łyżeczki ajerkoniaku. 

W dużej misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli. Gdy staną się puchate, cały czas ubijając mikserem, stopniowo dolewaj olej roślinny. Następnie stopniowo wlewaj ajerkoniak. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko do masy jajecznej. Suche i mokre składniki dokładnie wymieszaj. 

Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Do formy przelej ciasto. Babkę z ajerkoniakiem piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 40-50 min. Pod koniec pieczenia sprawdź stopień upieczenia patyczkiem. Jeśli będzie suchy, zakończ pieczenie. 

Po upieczeniu babkę wyciągnij na kratkę i pozostaw ją do wystygnięcia. W miseczce rozmieszaj ajerkoniak z lukrem. Całkowicie przestudzoną babkę z ajerkoniakiem oblej gotowym lukrem. Ciasto możesz podawać zaraz po przygotowaniu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Śmietankowy krem z galaretką i musem malinowym. Letnie ciasto idealne na weekend

Tylko latem smakuje tak dobrze. Do tej zupy wracam co roku

Gdy nie mam czasu, robię ten makaron. Smakuje wybitnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | ciasta