Reklama
Reklama

Przepyszny, aromatyczny keczup bez zbędnych dodatków. Teraz robię tylko taki

Keczup z cukinii to coś, co odmieni smak wielu kanapek i przekąsek na zimno. Jego smak jest niezwykle oryginalny, a przygotowanie proste - warto zrobić trochę do słoików i schować do spiżarni. Zimą przypomni smak lata.

Domowy keczup z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnej, pomidorowej wersji ze sklepu. Ten dodatek pełen jest naturalnej słodyczy i aromatycznych przypraw - smaku nadaje tu lekka kwaksowatość jabłek. 

Idealnie sprawdzi się do kanapek, burgerów czy zapiekanek. Naturalny, pyszny, bez zbędnych chemicznych dodatków. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Keczup z cukinii - lista składników

  • 4 duże cukinie, 
  • 500 g jabłek (kwaśnych), 
  • 600 g cebuli,  
  • 80 ml octu 10%, 
  • 20 ml octu jabłkowego, 
  • 100 g cukru, 
  • 2 płaskie łyżki soli, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 400 g koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego. 

Keczup z cukinii - przepis

Cukinię obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i również zetrzyj. To samo zrób z cebulą pokrojoną na mniejsze kawałki.  

Reklama

Do dużego garnka przełóż cukinię, jabłka i cebulę. Dodaj sól i cukier, wymieszaj. Następnie duś pod przykryciem na małym ogniu przez 45-60 minut aż wszystko zmięknie i puści sok. Od czasu do czasu mieszaj. 

Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij garnek z ognia i zmiksuj całość blenderem na gładką masę.  

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.  

Teraz dodaj koncentrat pomidorowy, obydwa rodzaje octu, czosnek, paprykę słodką oraz pieprz mielony. Całość dobrze zamieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i zostaw tak na 30 minut. 

Gorący ketchup przelej do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć i odwróć słoiki do góry dnem lub pasteryzuj przez 15 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukinia