Przepyszny, aromatyczny keczup bez zbędnych dodatków. Teraz robię tylko taki
Keczup z cukinii to coś, co odmieni smak wielu kanapek i przekąsek na zimno. Jego smak jest niezwykle oryginalny, a przygotowanie proste - warto zrobić trochę do słoików i schować do spiżarni. Zimą przypomni smak lata.
Domowy keczup z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnej, pomidorowej wersji ze sklepu. Ten dodatek pełen jest naturalnej słodyczy i aromatycznych przypraw - smaku nadaje tu lekka kwaksowatość jabłek.
Idealnie sprawdzi się do kanapek, burgerów czy zapiekanek. Naturalny, pyszny, bez zbędnych chemicznych dodatków. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
- 4 duże cukinie,
- 500 g jabłek (kwaśnych),
- 600 g cebuli,
- 80 ml octu 10%,
- 20 ml octu jabłkowego,
- 100 g cukru,
- 2 płaskie łyżki soli,
- 5 ząbków czosnku,
- 400 g koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego.
Cukinię obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i również zetrzyj. To samo zrób z cebulą pokrojoną na mniejsze kawałki.
Do dużego garnka przełóż cukinię, jabłka i cebulę. Dodaj sól i cukier, wymieszaj. Następnie duś pod przykryciem na małym ogniu przez 45-60 minut aż wszystko zmięknie i puści sok. Od czasu do czasu mieszaj.
Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij garnek z ognia i zmiksuj całość blenderem na gładką masę.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Teraz dodaj koncentrat pomidorowy, obydwa rodzaje octu, czosnek, paprykę słodką oraz pieprz mielony. Całość dobrze zamieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i zostaw tak na 30 minut.
Gorący ketchup przelej do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć i odwróć słoiki do góry dnem lub pasteryzuj przez 15 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Prosta, ale nieoczywista szarlotka na niedzielę. Ciasto znika do ostatniego okruszka
Prosta, a jaka smaczna. Sałatka na grilla z buraczkami w roli głównej
Wygląda jak bubble tea w formie ciasta. Sernik lekki jak pianka