Reklama
Reklama

Przy długim przeziębieniu lepszy od polskiego rosołu. Ma mnóstwo kolagenu, białka i witamin

Każda kuchnia świata ma swój rosół - w Japonii i Chinach jego odpowiednikiem jest ramen. Jako potrawa bogata w kolagen i witaminy, a przy tym smaczna, zyskał wielu zwolenników na całym świecie. Wyjaśniamy, czym różni się ramen od rosołu i jak go przyrządzić.

Na ramen zazwyczaj wybieramy się do azjatyckich knajpek, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w domu. To danie doczekało się wielu wersji - warto je wypróbować, bo poza tym, że jest pyszne, ma też wiele właściwości zdrowotnych.

Co to jest ramen?  

W dużym uproszczeniu ramen to bulion z makaronem pszennym i dodatkami. Właśnie w tych dodatkach tkwi sekret smaku zupy. Mogą być nimi: mięso (zwykle wieprzowina lub kurczak), jajko, warzywa, glony nori i przyprawy. Warzywa najczęściej stosowane w ramenie to kapusta pekińska, cebula, czosnek czy pędy bambusa. Plastry mięsa mogą zastąpić kawałki ryb, owoce morza czy tofu.

Ramen doczekał się wielu odmian, w zależności od tego, z czego jest przygotowany. Mamy więc shoyu ramen, lekki i aromatyczny napar na bazie sosu sojowego. Jest miso ramen - z pastą miso, gęstszy i bardziej intensywny w smaku, delikatny shio ramen czy kremowy, bogaty wywar z kości wieprzowych o nazwie tonkotsu ramen. Zaletą tej zupy jest to, że każdy może ją dostosować do własnych kubków smakowych.

Czy ramen jest zdrowy?

Ramen jest zdrowy pod warunkiem, że jest przygotowany z odpowiednich składników. Zawiera dużo kolagenu, wzmacnia więc stawy, kości i skórę. Wersja bogata w warzywa będzie pełna witamin z grupy B, tak cennych dla układu nerwowego. Mięso czy też ryby dostarczą organizmowi białka, a dodatek pasty miso wesprze florę bakteryjną jelit. Gorący ramen pomoże rozprawić się z przeziębieniem, wesprze organizm w infekcjach górnych dróg oddechowych i stanach zapalnych.  

Ramen może zawierać jednak również zdrowotne pułapki. Przede wszystkim, to zupa wysokokaloryczna, porcja może zawierać nawet do 700 kalorii. Ponadto warto uważać na wysoką zawartość sodu w potrawie. Najlepiej więc przygotowywać ramen w domu, aby mieć pewność co do jego składu. 

Czym różni się ramen od rosołu?

Ramen i polski rosół to dwie różne zupy, choć obie bazują na aromatycznym bulionie. Już samo przygotowanie tych dań jest inne, wywar na ramen gotuje się nawet 12 godzin, podczas gdy rosołowi wystarczą trzy. Stąd polska zupa jest delikatniejsza od japońskiej, bardziej esencjonalnej wersji, która zawiera więcej kolagenu.

O różnicy stanowią również dodatki: rosół zawiera tylko mięsno-warzywny wywar, doprawiony solą, pieprzem, lubczykiem czy liściem laurowym. Ramen jest pod tym względem dużo bardziej urozmaicony, dodaje się do niego sos sojowy czy pastę miso, wodorosty, suszone grzyby i pastę rybną. Dzięki temu jego smak jest bardziej intensywny.

Różnica tkwi również w makaronie. Ramen zawiera sprężysty makaron z pszenicy i alkalicznej wody, do rosołu dodajemy makaron jajeczny.  

Przepis na ramen 

Z ramenem jest podobnie jak z rosołem: co rejon, to inny przepis. Najlepiej oprzeć się na najbardziej klasycznej recepturze i wzbogacać ją później różnymi dodatkami. Wersja na bulionie z kości wołowych zawiera wyjątkowo dużo kolagenu.  

Składniki na bulion:  

  • kilogram kości wieprzowych lub wołowych (szpikowych lub z kawałkami mięsa),
  • duża cebula (przekrojona na pół)
  • 4 ząbki czosnku (lekko rozgniecione),
  • kawałek imbiru (ok. 5 cm, pokrojony na plasterki),
  • por (biała część),
  • marchew,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka pasty miso (opcjonalnie, dla głębszego smaku), 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżeczka cukru,
  • liść laurowy, 
  • 1,5 litra wody. 

Makaron i dodatki: 

  • 4 porcje makaronu ramen, 
  • 2 jajka (ugotowane na półmiękko), 
  • 200 g mięsa wołowego lub wieprzowego, 
  • 2 arkusze nori (glony), 
  • posiekana dymka,
  • łyżka oleju sezamowego. 

Przygotowanie bulionu:  

Kości wołowe zalej zimną wodą i zagotuj. Po 10 minutach odcedź, umyj kości i zalej świeżą wodą. Dzięki temu bulion będzie klarowniejszy. 

Dodaj cebulę, czosnek, imbir, por, marchew, liść laurowy, gotuj na małym ogniu przez co najmniej 6 godzin (najlepiej 10-12). Im dłużej, tym bulion będzie bogatszy. 

Dodaj sos sojowy, pastę miso, sól i cukier. Przecedź bulion przez sito, aby był czysty. 

Przygotowanie makaronu i dodatków:  

Mięso podsmaż na suchej patelni lub grilluj, a następnie pokrój na cienkie plasterki. 

Jajka ugotuj na półmiękko (6 minut), ostudź w zimnej wodzie i przekrój na pół. Możesz je zamarynować w sosie sojowym.

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź. 

Na miskach wyłóż porcję makaronu, dodaj plasterki mięsa, posyp dymką i dodaj nori. Zalej całość bulionem i skrop olejem sezamowym.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapiekanka makaronowa z prostych składników. Rodzina będzie pod wrażeniem

Znawcy makaronów będą zachwyceni. Oryginalna wersja tylko dla odważnych

Zajadają się nimi nie tylko na Podlasiu. Zrób kartacze z tego przepisu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kuchnia azjatycka