Reklama
Reklama

Przygotuj i zapakuj do słoików. Przysmak wczasowicza to najlepszy obiad na wakacjach

W latach 90. większość Polaków wybierając się na wakacje, przyrządzała domowe zapasy na podróż. Do bagażnika samochodu trafiały weki pełne gulaszu, mięs czy treściwych zup. Do dziś to wspaniały sposób na zaoszczędzenie domowego budżetu i zajadanie się ulubionymi potrawami na urlopie. Odkryj, czym jest Przysmak wczasowicza.

Obiad, który zabierzesz ze sobą w podróż, musi trafić do słoików, aby zachować świeżość na dłużej. Powinien być sycący i dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych oraz kalorii. Podczas urlopu często więcej się ruszamy, dlatego ważne, żeby posiłek dodawał energii. Wszystkie kryteria spełnia Przysmak wczasowicza. Dowiedz się, jak go zrobić.

Co to jest przysmak wczasowicza?

Brzmi dość tajemniczo, ale łatwo się domyślić, że to sycące danie główne. Przysmak wczasowicza to wyraziste i rozpływające się w ustach klopsiki z sosem i kawałkami warzyw. Nie byłoby nic wyjątkowego w tym daniu, gdyby nie to, że jest to potrawa turystyczna, pasteryzowana w słoikach, idealna na dalekie wycieczki czy wczasy. Wystarczy otworzyć i podgrzać. W ten sposób nie zmęczysz się na urlopie, a zjesz coś pysznego.

Przysmak wczasowicza - przepis

Jak zrobić apetyczny Przysmak wczasowicza? Twoim zadaniem będzie przygotowanie klopsików i aromatycznego sosu. Możesz wybrać różne rodzaje mięsa i przyrządzić kilka różnych słoików. W ten sposób zapewnisz sobie obiad na kilka dni, który w smaku będzie się jednak różnił.

Składniki:

Klopsiki: 

  • 2 kg mielonego mięsa: kurczaka, wieprzowiny, wołowiny lub mieszanki 
  • 2 średnie cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki sosu Worcestershire 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry 
  • łyżeczka tymianku 
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 

Sos: 

  • 750 ml bulionu mięsnego 
  • 500 g cukinii 
  • papryka czerwona 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 

Dodatkowo: 

  • łyżka oleju do smażenia 

Sposób wykonania:

Przygotuj klopsiki: cebule obierz i bardzo drobno posiekaj. W misce wymieszaj mięso mielone z cebulą i wszystkimi przyprawami. Wyrabiaj dość długo - masa powinna być elastyczna i sama odchodzić od rąk. Na patelni rozgrzej olej. Smaż klopsiki z każdej strony przez kilka minut, do zrumienienia. Klopsiki przełóż do czystych i wypasteryzowanych słoików. 

Przygotuj sos: cukinię i paprykę pokrój w kawałki, które da się zjeść jednym kęsem. Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż warzywa do zrumienienia, a następnie wlej bulion. Całość zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Przełóż do słoików najpierw warzywa - mniej więcej po tyle samo do każdego. Następnie wlej gorący wywar. Powinien on przykrywać zawartość słoików, ale jeśli go brakuje - możesz bez obaw dopełnić słoiki przegotowaną, wrzącą wodą. Potrząśnij i postukaj, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Na górze wylej bardzo cienką warstwę oleju. Słoiki mocno zakręć. 

Zapasteryzuj danie: przysmak wczasowicza możesz pasteryzować w szybkowarze, zgodnie z instrukcją producenta, przez ok. 75-90 minut - to bardziej pewny i trwały sposób. Alternatywnie możesz je pasteryzować w piekarniku lub garnku z gorącą wodą. W takim przypadku musisz słoiki pasteryzować trzykrotnie, w odstępie 24 godzin, a następnie przechowywać je w stosunkowo chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce turystycznej. Za każdym razem po ostudzeniu sprawdzaj, czy zamknięcia trzymają, a wieczko jest dobrze zassane. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Surówka "jak od chińczyka". Przepis mam od kolegi, który pracuje w azjatyckiej restauracji

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: danie główne | mięso