Przyjaciółka dała mi przepis na wyśmienite ciasto. Kostkę Alpejską zrobię na Wszystkich Świętych
Potrzebujesz przepisu na szybkie i proste ciasto ze składników, które bez problemu kupisz w każdym sklepie? Kostka Alpejska sprawdzi się w tym przypadku doskonale. Deser nie wymaga pieczenia, warto jednak zrobić go dzień wcześniej, ponieważ aby wyszedł perfekcyjnie, musi spędzić kilka godzin w lodówce. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić to proste ciasto, które zachwyca kajmakowym kremem i chrupiącymi bezikami.
Zastanawiasz się, jakim ciastem poczęstować rodzinę? Jeżeli lubisz kremowe desery bez pieczenia, Alpejska Kostka sprawdzi się idealnie. Chrupiący spód, krówkowo-karmelowa masa, puszysta i delikatna śmietanka, oraz dodający charakteru kwaśny dżem, to wyborne połączenie smaków i tekstur. Przygotuj je dziś wieczorem, dzięki czemu jutro rano będziesz mieć doskonałe ciasto na Wszystkich Świętych.
Sprawdź także: Najbardziej jesienny sernik. Maślany spód i dyniowa masa serowa
Ciasta bez pieczenia z reguły przygotowujemy z ubitej, słodkiej śmietanki kremówki, twarogu z wiaderka, lub serka mascarpone. W pysznym, trzywarstwowym cieście Kostka Alpejska pierwsze skrzypce gra jedna maślana masa kajmakowa. Smakuje jak cukierki krówki, a dodatkowo kryje w sobie chrupiące kawałki bezy. Pamiętaj, aby dobrze schłodzić krem maślany, dzięki czemu beziki nie zmienią swojej konsystencji i nie będą rozmiękłe. Przygotowanie spodu jest banalnie proste, wystarczy wyłożyć warstwę herbatników, najlepiej sprawdzą się te kakaowe. Wydaje ci się, że ciasto wyjdzie za słodkie? Nic bardziej mylnego, w przepisie znajdziesz kwaskowaty składnik, czyli śliwkowe powidła, które świetnie zbalansują smaki.
Zastanawiasz się, skąd nazwa Kostka Alpejska? Być może pochodzi ona od śmietanowej warstwy, która znajduje się na samej górze deseru, ponieważ przypomina nieco ośnieżone górskie szczyty. Ciasto jest tak dobre, że każdy z gości z pewnością poprosi o dodatkowy kawałek, a niejedna ciocia będzie dopytywać o przepis.
W oryginalnej recepturze na Kostkę Alpejską znajdziesz powidła śliwkowe, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wymienić ją na inne konfitury z kwaśnych owoców. Świetnie pasować będzie tu dżem z czarnej porzeczki lub ten z wiśni. Natomiast do dekoracji ciasta zamiast czekolady, możesz wykorzystać kakao.
Zanim zabierzesz się ze realizację przepisu, zaopatrz się w odpowiednią blachę. Najlepiej sprawdzi się prostokątna forma o wymiarach 20 x 30 cm.
Spód:
- 1 opakowanie herbatników (ok. 220 g),
- 150 g powideł śliwkowych.
Masa kajmakowa:
- 250 g masła,
- 400 g masy kajmakowej,
- 4-5 łyżek likieru adwokat,
- 150 g małych bezików.
Masa śmietanowa:
- 400 ml śmietanki kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżkę cukru wanilinowego,
- 10 g żelatyny + 80 ml wrzącej wody.
Dekoracja:
- starta, gorzka czekolada.
Przygotowanie:
- Zacznij od wyłożenia formy papierem do pieczenia. Wyłóż pierwszą warstwę herbatników, następnie posmaruj je powidłami śliwkowymi i połóż na niej drugą partię ciastek. Odstaw.
- Za pomocą miksera ubij masło na puszystą masę. Następnie dodaj do niego likier adwokatowy, wszystko wymieszaj. Dodawaj stopniowo masę kajmakową i dokładnie wymieszaj. Odłóż krem do lodówki.
- Beziki pokrój w mniejsze kawałki. Do szklanki wlej wrzątek i wymieszaj go z żelatyną, odstaw, żeby wystygła.
- Wyjmij masę kajmakową z lodówki i wsyp do niej bezy, dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż na herbatniki i odstaw do lodówki.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywną masę, w międzyczasie dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Gdy masa będzie gotowa, wlej wystudzoną żelatynę, wymieszaj do połączenia składników. Całość wyłóż na wierzch ciasta, wyrównaj. Udekoruj tartą czekoladą.
Źródła: youtube.com/@SprintCooking, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia