Reklama
Reklama

Pulchne i sycące twarogowce. Placuszki znikną z patelni w okamgnieniu

Przepis na twarogowce jest bardzo uniwersalny. To placuszki, które mogą być podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Właśnie dlatego sprawdzą się na śniadanie, kolację, przekąskę w ciągu dnia, a nawet lekki obiad. Przyrządza się je z kilku łatwo dostępnych składników.

Co to są twarogowce?

Twarogowce to placuszki na bazie twarogu półtłustego, które bardzo prosto się przygotowuje. Wystarczy połączyć ser z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia i solą, aby stworzyć danie główne, śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Usmażone na maśle klarowanym twarogowce smakują wybornie zarówno w wersji na słodko, jak i na słono

Jeśli lubisz desery, podaj je oprószone cukrem pudrem, udekorowane ulubioną polewą lub musem owocowym. Świetnie sprawdzi się też konfitura malinowa lub wiśniowa. Podając je na obiad, możesz z kolei połączyć je z potrawką lub warzywnym gulaszem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ułożyć na nich pastę z awokado, łososia, podsmażony bekon lub jajko sadzone. W takim wydaniu będą sycącym, słonym śniadaniem. Opcji na przygotowanie twarogowców jest naprawdę wiele, dlatego nigdy się nie nudzą.

Reklama

Twarogowce - przepis

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego, 
  • 2 jajka, 
  • 3 łyżki mąki gryczanej, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • odrobina soli, 
  • masło klarowane do smażenia. 

Sposób wykonania:

1) Przełóż twaróg do miski i rozgnieć go widelcem, aż będzie lekko gładki - nie musi być całkowicie kremowy, możesz zostawić drobne grudki. 

2) Dodaj jajka do twarogu i zmiksuj krótko do połączenia składników. 

3) Wsyp mąkę gryczaną, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli. Wymieszaj wszystko łyżką lub rózgą kuchenną - masa powinna być dość gęsta i zwarta. Odstaw na kilka minut. 

4) Rozgrzej patelnię z niewielką ilością masła klarowanego. 

5) Nakładaj porcje ciasta łyżką drewnianą albo silikonową, formując nieduże placki. Smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. 

6) Odsącz na papierowym ręczniku, jeśli chcesz pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Biszkoptowe ciasto z jabłkowym musem. Przepis na Panieński Rumieniec

Smaczne kotlety możesz zrobić kiszonej kapusty i ziemniaków. Rodzina będzie się zajadać

Sałatka z komosą ryżową. Dobrze wpływa na układ nerwowy i trawienny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki | ser | dania główne | przekąski | śniadania