Reklama
Reklama

Szybkie ciasto na niedzielę. Do kawy upiecz Zeberkę

Zeberka to bardzo proste ciasto czekoladowe przekładane pysznym kremem maślanym kremem z wyraźną nutką wanilii. Zwieńczeniem wypieku jest mocno czekoladowa polewa. Doskonale sprawdzi się jako deser na niedzielę, lub wszelkie okazje, gdy wpadną do ciebie goście. Jest pyszne i pięknie prezentuje się na stole.

Warstwowe ciasta zawsze robią wrażenie na gościach. Gdy pojawiają się na stole, często pada pytanie o przepis. Ciasto Zeberka, które swoją wdzięczną nazwę zawdzięcza oczywiście pasiastemu zwierzakowi, to pyszna czekoladowo-waniliowa propozycja deseru, na różne okazje. Każdy jego kęs zachwyca, przez co trudno oprzeć się chęci sięgnięcia po następny kawałek. 

Sprawdź także: Co zamiast pączków na tłusty czwartek? Przygotuj puszyste profiterolki

Ciasto Zeberka - przepis

Zanim zabierzesz się za pieczenie, sprawdź, czy masz odpowiednią blachę. Najlepiej sprawdzi się kwadratowa forma o wymiarach 24 x 24 cm. 

Składniki na ciasto czekoladowe: 

  • 250 g mąki pszennej tortowej, 
  • 125 ml mleka,
  • 125 ml oleju, 
  • 160 g cukru, 
  • 4 jajka, 
  • 50 g kakao, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • odrobina cynamonu mielonego, 
  • odrobina soli.

Krem: 

  • 500 ml mleka, 
  • 30 g cukru pudru, 
  • 5 łyżek grysiku, 
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego. 

Dodatkowo: 

  • 200 g czekolady gorzkiej.

Ciasto Zeberka - jak je zrobić? 

Zrób najpierw ciasto czekoladowe. W jednej misce wymieszaj mąkę pszenną, kakao, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i odrobinę soli. W drugiej jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Wlewaj porcjami mleko, a następnie olej, miksując trzepaczką aż do połączenia. Dodawaj porcjami produkty sypkie i połącz trzepaczką tylko do połączenia. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą z nich wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni Celsjusza przez około 35 minut. Wyciągnij ostrożnie ciasto razem z papierem do pieczenia i włóż drugą część. Piecz tak samo. Obydwa blaty ostudź całkowicie, a następnie ostrym nożem przekrój je wzdłuż na dwie części. 

Przygotuj krem. Mleko wlej do małego garnka i dodaj obydwa cukry. Doprowadź do wrzenia i cały czas mieszaj, aby składniki się połączyły. Wtedy dodaj grysik i zagotuj. Dalej mieszaj, aby nie zrobiły się grudki. Gotuj tak długo aż grysik zgęstnieje i całość zacznie bulgotać. Wtedy odstaw do ostygnięcia. 

Masło przełóż do miski i zacznij je ucierać. Dodawaj po łyżce przygotowanej wcześniej masy. Miksuj tak długo aż zrobi się puszysty i jednolity krem. Każdy blat ciasta posmaruj kremem i przykrywaj kolejnym. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej całą zeberkę. Wierzch udekoruj według uznania.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach

Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka

Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta