Szybkie ciasto na niedzielę. Do kawy upiecz Zeberkę
Zeberka to bardzo proste ciasto czekoladowe przekładane pysznym kremem maślanym kremem z wyraźną nutką wanilii. Zwieńczeniem wypieku jest mocno czekoladowa polewa. Doskonale sprawdzi się jako deser na niedzielę, lub wszelkie okazje, gdy wpadną do ciebie goście. Jest pyszne i pięknie prezentuje się na stole.
Warstwowe ciasta zawsze robią wrażenie na gościach. Gdy pojawiają się na stole, często pada pytanie o przepis. Ciasto Zeberka, które swoją wdzięczną nazwę zawdzięcza oczywiście pasiastemu zwierzakowi, to pyszna czekoladowo-waniliowa propozycja deseru, na różne okazje. Każdy jego kęs zachwyca, przez co trudno oprzeć się chęci sięgnięcia po następny kawałek.
Sprawdź także: Co zamiast pączków na tłusty czwartek? Przygotuj puszyste profiterolki
Zanim zabierzesz się za pieczenie, sprawdź, czy masz odpowiednią blachę. Najlepiej sprawdzi się kwadratowa forma o wymiarach 24 x 24 cm.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 125 ml mleka,
- 125 ml oleju,
- 160 g cukru,
- 4 jajka,
- 50 g kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina cynamonu mielonego,
- odrobina soli.
Krem:
- 500 ml mleka,
- 30 g cukru pudru,
- 5 łyżek grysiku,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Dodatkowo:
- 200 g czekolady gorzkiej.
Zrób najpierw ciasto czekoladowe. W jednej misce wymieszaj mąkę pszenną, kakao, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i odrobinę soli. W drugiej jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Wlewaj porcjami mleko, a następnie olej, miksując trzepaczką aż do połączenia. Dodawaj porcjami produkty sypkie i połącz trzepaczką tylko do połączenia. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą z nich wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni Celsjusza przez około 35 minut. Wyciągnij ostrożnie ciasto razem z papierem do pieczenia i włóż drugą część. Piecz tak samo. Obydwa blaty ostudź całkowicie, a następnie ostrym nożem przekrój je wzdłuż na dwie części.
Przygotuj krem. Mleko wlej do małego garnka i dodaj obydwa cukry. Doprowadź do wrzenia i cały czas mieszaj, aby składniki się połączyły. Wtedy dodaj grysik i zagotuj. Dalej mieszaj, aby nie zrobiły się grudki. Gotuj tak długo aż grysik zgęstnieje i całość zacznie bulgotać. Wtedy odstaw do ostygnięcia.
Masło przełóż do miski i zacznij je ucierać. Dodawaj po łyżce przygotowanej wcześniej masy. Miksuj tak długo aż zrobi się puszysty i jednolity krem. Każdy blat ciasta posmaruj kremem i przykrywaj kolejnym. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej całą zeberkę. Wierzch udekoruj według uznania.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wrzuć na ruszt kolorowe i lekkie warzywa. Najlepszy pomysł na końcówkę lata
Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom
Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie