Puszyste ciasto drożdżowe ze słodką kruszonką. Idealny deser na podwieczorek
Ciasto drożdżowe z kruszonką to prosty i pyszny wypiek, który idealnie sprawdzi się na podwieczorek do popołudniowej kawy czy herbaty. Placek przygotowywany jest babciną metodą na zaczynie drożdżowym, dzięki czemu wychodzi mięciutki i wyrośnięty. Idealnie komponuje się ze słodką, maślaną kruszonką.
Jeśli tęsknisz za tradycyjnymi smakami, niczym z kuchni babci, koniecznie odtwórz nasz przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką. W tym wypieku królują proste i łatwo dostępne składniki, mąka pszenna, ciepłe mleko, drożdże, cukier i żółtka. Na wierzchu ciasta, koniecznie dodaj słodką kruszonkę, a po upieczeniu obsyp je obficie cukrem pudrem. Wypiek wychodzi mięciutki i wyrośnięty, z chęcią sięgniesz po dodatkowy kawałek.
Sprawdź także: Puszyste, słodkie i mięciutkie ciasto. Nikt nie oprze się Barankowi
Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się forma o wymiarach 20 x 30 cm.
Składniki na zaczyn drożdżowy:
- 125 ml ciepłego mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka białego cukru,
- 1 łyżka mąki pszennej.
Do przygotowywania ciasta, będziesz potrzebować:
- 400 g mąki pszennej,
- 100 g miękkiego masła,
- 80 ml ciepłego mleka,
- 75 g cukru,
- 3 żółtka,
- 1 białko.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 60 g zimnego masła.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania.
Do ciasta pod kruszonkę możesz dodać również owoce, świetnie sprawdzą się te sezonowe, na przykład truskawki lub maliny.
Przygotuj zaczyn drożdżowy. Rozdrobnij drożdże w szklance z dodatkiem mleka, cukru i mąki. Dobrze wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
Przygotuj ciasto. Żółtka utrzyj z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj je do przesianej mąki razem z zaczynem drożdżowym i resztą mleka. Wymieszaj powoli łyżką, a następnie zagniataj ciasto przez 15 minut. Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj miękkie masło i ponownie zagnieć przez 5 minut. Przykryj masę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Następnie uderz w ciasto, by pozbyć się pęcherzyków powietrza, krótko zagnieć i umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Białko ubij w osobnej miseczce i posmaruj nim wierzch ciasta.
Przygotuj kruszonkę. Zimne masło rozetrzyj z mąką i cukrem pudrem aż powstaną mokre okruszki. Posyp kruszonką ciasto.
Upiecz ciasto. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a następnie wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 35 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu. Ciasto drożdżowe z kruszonką wyjmij i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Posyp cukrem pudrem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zrób ją raz, a często będziesz do niej wracał. Sycąca i chrupiąca sałatka makaronowa
Najlepsza zupa na upalne dni. Robię według tradycyjnego przepisu z Andaluzji