Reklama
Reklama

Puszyste ciasto drożdżowe ze słodką kruszonką. Idealny deser na podwieczorek

Ciasto drożdżowe z kruszonką to prosty i pyszny wypiek, który idealnie sprawdzi się na podwieczorek do popołudniowej kawy czy herbaty. Placek przygotowywany jest babciną metodą na zaczynie drożdżowym, dzięki czemu wychodzi mięciutki i wyrośnięty. Idealnie komponuje się ze słodką, maślaną kruszonką.

Jeśli tęsknisz za tradycyjnymi smakami, niczym z kuchni babci, koniecznie odtwórz nasz przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką. W tym wypieku królują proste i łatwo dostępne składniki, mąka pszenna, ciepłe mleko, drożdże, cukier i żółtka. Na wierzchu ciasta, koniecznie dodaj słodką kruszonkę, a po upieczeniu obsyp je obficie cukrem pudrem. Wypiek wychodzi mięciutki i wyrośnięty, z chęcią sięgniesz po dodatkowy kawałek.

 

Sprawdź także: Puszyste, słodkie i mięciutkie ciasto. Nikt nie oprze się Barankowi

Reklama

Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką 

 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się forma o wymiarach 20 x 30 cm.

Składniki na zaczyn drożdżowy: 

  • 125 ml ciepłego mleka, 
  • 30 g świeżych drożdży, 
  • 1 łyżka białego cukru, 
  • 1 łyżka mąki pszennej. 

Do przygotowywania ciasta, będziesz potrzebować: 

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 100 g miękkiego masła, 
  • 80 ml ciepłego mleka,
  • 75 g cukru, 
  • 3 żółtka, 
  • 1 białko. 

Składniki na kruszonkę: 

  • 150 g mąki pszennej, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 60 g zimnego masła. 

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania.

Do ciasta pod kruszonkę możesz dodać również owoce, świetnie sprawdzą się te sezonowe, na przykład truskawki lub maliny.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką?

Przygotuj zaczyn drożdżowy. Rozdrobnij drożdże w szklance z dodatkiem mleka, cukru i mąki. Dobrze wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut. 

Przygotuj ciasto. Żółtka utrzyj z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj je do przesianej mąki razem z zaczynem drożdżowym i resztą mleka. Wymieszaj powoli łyżką, a następnie zagniataj ciasto przez 15 minut. Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj miękkie masło i ponownie zagnieć przez 5 minut. Przykryj masę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Następnie uderz w ciasto, by pozbyć się pęcherzyków powietrza, krótko zagnieć i umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Białko ubij w osobnej miseczce i posmaruj nim wierzch ciasta. 

Przygotuj kruszonkę. Zimne masło rozetrzyj z mąką i cukrem pudrem aż powstaną mokre okruszki. Posyp kruszonką ciasto. 

Upiecz ciasto. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a następnie wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 35 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu. Ciasto drożdżowe z kruszonką wyjmij i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Posyp cukrem pudrem. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs

Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu

Najlepsza babka ziemniaczana jaką jadłam. Od razu zrób z podwójnej porcji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta