Reklama
Reklama

Puszyste ciasto drożdżowe ze słodką kruszonką. Idealny deser na podwieczorek

Ciasto drożdżowe z kruszonką to prosty i pyszny wypiek, który idealnie sprawdzi się na podwieczorek do popołudniowej kawy czy herbaty. Placek przygotowywany jest babciną metodą na zaczynie drożdżowym, dzięki czemu wychodzi mięciutki i wyrośnięty. Idealnie komponuje się ze słodką, maślaną kruszonką.

Jeśli tęsknisz za tradycyjnymi smakami, niczym z kuchni babci, koniecznie odtwórz nasz przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką. W tym wypieku królują proste i łatwo dostępne składniki, mąka pszenna, ciepłe mleko, drożdże, cukier i żółtka. Na wierzchu ciasta, koniecznie dodaj słodką kruszonkę, a po upieczeniu obsyp je obficie cukrem pudrem. Wypiek wychodzi mięciutki i wyrośnięty, z chęcią sięgniesz po dodatkowy kawałek.

 

Sprawdź także: Puszyste, słodkie i mięciutkie ciasto. Nikt nie oprze się Barankowi

Reklama

Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką 

 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się forma o wymiarach 20 x 30 cm.

Składniki na zaczyn drożdżowy: 

  • 125 ml ciepłego mleka, 
  • 30 g świeżych drożdży, 
  • 1 łyżka białego cukru, 
  • 1 łyżka mąki pszennej. 

Do przygotowywania ciasta, będziesz potrzebować: 

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 100 g miękkiego masła, 
  • 80 ml ciepłego mleka,
  • 75 g cukru, 
  • 3 żółtka, 
  • 1 białko. 

Składniki na kruszonkę: 

  • 150 g mąki pszennej, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 60 g zimnego masła. 

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania.

Do ciasta pod kruszonkę możesz dodać również owoce, świetnie sprawdzą się te sezonowe, na przykład truskawki lub maliny.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką?

Przygotuj zaczyn drożdżowy. Rozdrobnij drożdże w szklance z dodatkiem mleka, cukru i mąki. Dobrze wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut. 

Przygotuj ciasto. Żółtka utrzyj z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj je do przesianej mąki razem z zaczynem drożdżowym i resztą mleka. Wymieszaj powoli łyżką, a następnie zagniataj ciasto przez 15 minut. Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj miękkie masło i ponownie zagnieć przez 5 minut. Przykryj masę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Następnie uderz w ciasto, by pozbyć się pęcherzyków powietrza, krótko zagnieć i umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Białko ubij w osobnej miseczce i posmaruj nim wierzch ciasta. 

Przygotuj kruszonkę. Zimne masło rozetrzyj z mąką i cukrem pudrem aż powstaną mokre okruszki. Posyp kruszonką ciasto. 

Upiecz ciasto. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a następnie wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 35 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu. Ciasto drożdżowe z kruszonką wyjmij i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Posyp cukrem pudrem. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zrób ją raz, a często będziesz do niej wracał. Sycąca i chrupiąca sałatka makaronowa

Łyżka dziennie i szybko zobaczysz efekty. Normuje cukier, polepsza trawienia, a na skórę działa jak balsam

Najlepsza zupa na upalne dni. Robię według tradycyjnego przepisu z Andaluzji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta