Puszyste ciasto, wyraziste owoce. Oto najłatwiejszy placek ze śliwkami
Jeżeli w tym roku jeszcze nie robiłeś ciasta ze śliwkami, teraz jest najlepszy moment, aby to nadrobić. W wielu supermarketach owoce te można znaleźć obecnie w promocyjnych cenach. Przepis na najłatwiejszy placek ze śliwkami nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych, dlatego poradzi z nim sobie nawet laik. Ciasto wychodzi puszyste i niezwykle smaczne, gdy postawisz je na stole, nie pozostanie po nim nawet okruszek.
Najłatwiejszy placek ze śliwkami przyrządzisz błyskawicznie i z podstawowych składników, które z pewnością masz w domowej spiżarce. Wypiek świetnie się sprawdzi do popołudniowej kawy, na grilla czy piknik. Dodatek licznych przypraw korzennych nadaje wyjątkowego aromatu i smaku, który zapada w pamięć na bardzo długo. Cała rodzina będzie cię prosić o jeszcze jeden kawałek.
Sprawdź także: S'more - tradycyjny amerykański deser możesz zrobić w domu. 5 minut i gotowe
Zanim rozpoczniesz realizację przepisu, zaopatrz się w formę o średnicy 20 cm. Do przygotowania placka, będziesz potrzebować:
- 200 g mąki pszennej,
- 120 g masła,
- 125 ml mleka,
- 150 g cukru,
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL,
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków,
- 1/8 łyżeczki mielonego imbiru,
- 500 g śliwek.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę, imbir, goździki i sól. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem do uzyskania puszystej i jasnej piany. Dodaj jajko i wanilię. Wymieszaj. Do masy maślano-jajecznej dodaj połowę mąki, a następnie połowę mleka. Wymieszaj do połączenia. Wlej pozostałe mleko, a na koniec drugą połowę mąki. Zmiksuj do połączenia.
Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do środka wlej ciasto i wygładź. Śliwki umyj i pokrój na ćwiartki, usuwając pestki. Ułóż owoce na wierzchu, skórką do dołu, w okrągły wzór. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego na 175 st. Celsjusza. Piecz je przez 50-70 minut, do suchego patyczka i zrumienienia wierzchu. Wyjmij wypiek z pieca i pozostaw do ostygnięcia w formie na 10 minut.
Najłatwiejszy placek ze śliwkami podawaj na ciepło lub na zimno, najlepiej z dodatkiem gałki lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni