Reklama
Reklama

Puszyste ciasto, wyraziste owoce. Oto najłatwiejszy placek ze śliwkami

Jeżeli w tym roku jeszcze nie robiłeś ciasta ze śliwkami, teraz jest najlepszy moment, aby to nadrobić. W wielu supermarketach owoce te można znaleźć obecnie w promocyjnych cenach. Przepis na najłatwiejszy placek ze śliwkami nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych, dlatego poradzi z nim sobie nawet laik. Ciasto wychodzi puszyste i niezwykle smaczne, gdy postawisz je na stole, nie pozostanie po nim nawet okruszek.

Najłatwiejszy placek ze śliwkami przyrządzisz błyskawicznie i z podstawowych składników, które z pewnością masz w domowej spiżarce. Wypiek świetnie się sprawdzi do popołudniowej kawy, na grilla czy piknik. Dodatek licznych przypraw korzennych nadaje wyjątkowego aromatu i smaku, który zapada w pamięć na bardzo długo. Cała rodzina będzie cię prosić o jeszcze jeden kawałek.

Sprawdź także: S'more - tradycyjny amerykański deser możesz zrobić w domu. 5 minut i gotowe

Przepis na najłatwiejszy placek ze śliwkami

Zanim rozpoczniesz realizację przepisu, zaopatrz się w formę o średnicy 20 cm. Do przygotowania placka, będziesz potrzebować: 

  • 200 g mąki pszennej, 
  • 120 g masła, 
  • 125 ml mleka,
  • 150 g cukru, 
  • 1 jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków, 
  • 1/8 łyżeczki mielonego imbiru, 
  • 500 g śliwek.

Jak zrobić najłatwiejszy placek ze śliwkami? 

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę, imbir, goździki i sól. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem do uzyskania puszystej i jasnej piany. Dodaj jajko i wanilię. Wymieszaj. Do masy maślano-jajecznej dodaj połowę mąki, a następnie połowę mleka. Wymieszaj do połączenia. Wlej pozostałe mleko, a na koniec drugą połowę mąki. Zmiksuj do połączenia. 

Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do środka wlej ciasto i wygładź. Śliwki umyj i pokrój na ćwiartki, usuwając pestki. Ułóż owoce na wierzchu, skórką do dołu, w okrągły wzór. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego na 175 st. Celsjusza. Piecz je przez 50-70 minut, do suchego patyczka i zrumienienia wierzchu. Wyjmij wypiek z pieca i pozostaw do ostygnięcia w formie na 10 minut. 

Najłatwiejszy placek ze śliwkami podawaj na ciepło lub na zimno, najlepiej z dodatkiem gałki lodów waniliowych lub bitą śmietaną. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta