Reklama
Reklama

Puszysty wieniec drożdżowy z pesto i serem. Pyszna przekąska na andrzejki

Koniec listopad i początek grudnia to dla wielu osób czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jeśli planujesz imprezę andrzejkową lub mikołajkową, z pewnością czeka cię przygotowanie imprezowych smakołyków dla gości. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić wieniec drożdżowy z pesto i serem, który na pewno zamaskuje wszystkim miłośnikom wytrawnych przystawek.

Wieniec drożdżowy z pesto i serem to ciekawy i aromatyczny wypiek, który będzie wspaniałą alternatywą dla klasycznego pieczywa. Świetnie sprawdzi się na śniadanie czy kolację, ale także jako dodatek do zup czy dań głównych. Możesz przygotować go na nadchodzące andrzejki, na pewno posmakuje wszystkim gościom. 

Sprawdź także: Smakowita przekąska na imprezowy stół. Chrupiące krążki cebulowe z piekarnika

Reklama

Przepis na wieniec drożdżowy z pesto i serem

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 150 ml ciepłego mleka, 
  • 2 łyżeczki drożdży instant, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 3 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 500 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 6 łyżek pesto bazyliowego, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 100 g tartego parmezanu, 
  • 2 łyżki świeżego tymianku, 
  • 1 łyżka świeżej szałwii.

Jak zrobić wieniec drożdżowy z pesto i serem?

W misie miksera wymieszaj mleko, drożdże, miód, jajka i mąkę. Używając haka do wyrobu ciasta drożdżowego, wymieszaj całość na jednolite ciasto, przez 4-5 minut. Dodaj masło i ponownie mieszaj przez 2-3 minuty do połączenia. Jeśli ciasto nie będzie elastyczne i w dalszym ciągu będzie kleić się do rąk, dosypuj stopniowo po łyżce mąki i cały czas wyrabiaj. 

Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na godzinę lub do podwojenia objętości. 

W osobnej misce wymieszaj pesto bazyliowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane świeże zioła. 

Ciasto przełóż na blat i uderz je kilka razy pięścią. Następnie rozwałkuj je na podsypanej mąką powierzchni na prostokąt o wymiarach ok. 30x45 cm. Równomiernie posmaruj ciasto mieszanką pesto i posyp parmezanem. Zwiń je w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku. Delikatnie dociśnij rulon do blatu, spłaszczając go. 

Ostrym nożem przetnij wałek na pół i odsłoń wnętrze. Skręć ze sobą oba wałki ciasta, a następnie uformuj z nich wianek. Przełóż całość na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. 

Wstaw wieniec drożdżowy z pesto i serem do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza na 30-35 minut, aż wierzch będzie złocistobrązowy. 

Wypiek podawaj na ciepło, najlepiej posmarowany dodatkowym masłem. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rodzina rezerwuje dokładkę, zanim skończę kroić wszystkie porcje. Zapiekanka mięsno-grzybowa

Obłędny placek żurawinowy. Mój ulubiony deser na Boże Narodzenie

Mięsne danie, które możesz podać na andrzejki i na święta. Błyskawicznie znika z talerzy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski