Pyszne ciasto ze śliwkami. Proste, smaczne i puszyste
Sezon na polskie śliwki w pełni, warto go wykorzystać i przygotować puszyste ciasto ze śliwkami, które smakuje jak u babci. W jego składzie oprócz owoców znajdziesz tylko proste składniki, które z dużym prawdopodobieństwem masz już w lodówce. Taki pachnący placek idealnie sprawdzi się na podwieczorek do filiżanki kawy lub herbaty,
Poniższy przepis to świetna propozycja dla osób, które lubią słodko-kwaśne wypieki z owocami, które jednocześnie są lekkie jak biszkopt. Ucierane ciasta owocowe często są dość ciężkie i wilgotne. Lżejszą konsystencję można uzyskać dzięki kilku trikom, np. dodając do masy sok z cytryny. Puszyste ciasto ze śliwkami spełni oczekiwania najwybredniejszych smakoszy.
Sprawdź także: Herbatniki, budyń, kajmak i czekolada. Przygotuj najpyszniejsze ciasto bez pieczenia
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g śliwek,
- 200 g masła,
- 175 g cukru,
- 4 jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- 200 ml mleka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- cukier puder (do oprószenia ciasta).
Gotowe ciasto możesz podać solo lub zaserwować domownikom wersję na bogato. Lekko ciepłe ciasto będzie doskonale komponować się z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych oraz odrobiną domowej bitej śmietany.
Ogrzej wszystkie składniki na ciasto do temperatury pokojowej. Umyj śliwki, przekrój na połówki i usuń pestki.
Utrzyj masło z cukrem na jasną puszystą masę.Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym żółtku. Białka ubij na pianę.
W osobnym naczyniu wymieszaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Partiami dodaj do masy mąkę na przemian z mlekiem. Następnie wmieszaj ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Mieszaj masę szpatułką - tylko do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszaj do ciasta pianę z białek.
Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Przełóż do tortownicy ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Na cieście rozłóż równomiernie śliwki i lekko wciśnij je do środka.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45-50 minut - do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto od razu wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mało kto dodaje je do sernika. Dzięki owocom nie jest taki słodki i mdły
Po grillu zostało mi mięso, nie chciałam go marnować. Przypadkiem odkryłam kulinarny hit
Obłędna sałatka z chrupiącym kurczakiem. Zrobisz raz, będziesz często powtarzać