Reklama
Reklama

Pyszne ciasto ze śliwkami. Proste, smaczne i puszyste

Sezon na polskie śliwki w pełni, warto go wykorzystać i przygotować puszyste ciasto ze śliwkami, które smakuje jak u babci. W jego składzie oprócz owoców znajdziesz tylko proste składniki, które z dużym prawdopodobieństwem masz już w lodówce. Taki pachnący placek idealnie sprawdzi się na podwieczorek do filiżanki kawy lub herbaty,

Poniższy przepis to świetna propozycja dla osób, które lubią słodko-kwaśne wypieki z owocami, które jednocześnie są lekkie jak biszkopt. Ucierane ciasta owocowe często są dość ciężkie i wilgotne. Lżejszą konsystencję można uzyskać dzięki kilku trikom, np. dodając do masy sok z cytryny. Puszyste ciasto ze śliwkami spełni oczekiwania najwybredniejszych smakoszy. 

Sprawdź także: Herbatniki, budyń, kajmak i czekolada. Przygotuj najpyszniejsze ciasto bez pieczenia 

Reklama

Przepis na puszyste ciasto ze śliwkami

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 500 g śliwek, 
  • 200 g masła,
  • 175 g cukru, 
  • 4 jajka, 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • 200 ml mleka, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • cukier puder (do oprószenia ciasta).

Gotowe ciasto możesz podać solo lub zaserwować domownikom wersję na bogato. Lekko ciepłe ciasto będzie doskonale komponować się z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych oraz odrobiną domowej bitej śmietany. 

Jak zrobić puszyste ciasto ze śliwkami?

Ogrzej wszystkie składniki na ciasto do temperatury pokojowej. Umyj śliwki, przekrój na połówki i usuń pestki. 

Utrzyj masło z cukrem na jasną puszystą masę.Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym żółtku. Białka ubij na pianę. 

W osobnym naczyniu wymieszaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sól. 

Partiami dodaj do masy mąkę na przemian z mlekiem. Następnie wmieszaj ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Mieszaj masę szpatułką - tylko do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszaj do ciasta pianę z białek. 

Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Przełóż do tortownicy ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Na cieście rozłóż równomiernie śliwki i lekko wciśnij je do środka. 

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45-50 minut - do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto od razu wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego wystudzenia. 

Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Mało kto dodaje je do sernika. Dzięki owocom nie jest taki słodki i mdły

Po grillu zostało mi mięso, nie chciałam go marnować. Przypadkiem odkryłam kulinarny hit

Obłędna sałatka z chrupiącym kurczakiem. Zrobisz raz, będziesz często powtarzać

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta