Racuchy z nieoczywistymi dodatkami. Lekkie i puszyste, lepsze od tych z jabłkami
Jednym z dań, które kojarzą się z kuchnią naszych mam i babć są pyszne racuchy. Ich sekret tkwi w idealnym, puszystym cieście, które zazwyczaj robi się na maślance lub kefirze. Jeśli masz ochotę odtworzyć ten smak dzieciństwa, możesz postawić na racuchy z rabarbarem, jego kwaśny smak idealnie będzie komponował się ze słodkimi placuszkami. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić puszyste racuchy.
Jedni jedzą je na deser, drudzy traktują je jako propozycję obiadową na słodko, mogą być również idealnym śniadaniem w sobotni lub niedzielny poranek. Puszyste racuchy to tradycyjne danie na słodko kuchni polskiej, są tak smaczne, że trudno się im oprzeć. Zazwyczaj dodajemy do nich pokrojone w talarki jabłko, jednak wiosną, kiedy trwa sezon na rabarbar, warto spróbować przemycić go właśnie w słodkich plackach. Oto nasz przepis na puszyste racuchy z rabarbarem.
Przepisów na racuchy jest sporo. Bazą większości z nich jest zazwyczaj mąka pszenna, najczęściej poleca się mąkę tortową 450 lub luksusową 550. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować zrobić je na mące orkiszowej, czy owsianej, takie placki będą miały zdecydowanie więcej błonnika. Składnik ten świetnie działa na jelita, poprawia trawienie, a także wpływa na regulowania cukru oraz cholesterolu we krwi.
Niektórzy przygotowują racuchy na mleku, lub jogurcie. Jednak najsmaczniejsze wychodzą na maślance lub kefirze, które nadają im charakterystyczny, lekko kwaśny. Aby racuchy wyszły puszyste i wyrośnięte, należy dodać do nich spulchniacz, najczęściej jest to soda oczyszczona lub proszek do pieczenia, jednak równie smaczne wyjdą na drożdżach.
Według wielu smakoszy, w racuchach musi znaleźć się owocowy dodatek. Najczęściej są to jabłka, najlepiej te twarde i lekko kwaśne, np. ligol lub szara reneta. Świetnie pasować będą tu również borówki amerykańskie, czy plastry bananów. Wiosną, kiedy w sklepach i na targowiskach dostępny jest rabarbar, warto dodać je także do masy, również będą smakować pysznie. Miłośnicy słodyczy, mogą, zamiast owoców dorzucić do masy posiekaną czekoladę.
Wierzch racuchów najczęściej oprószamy cukrem pudrem. Świetnie komponować będzie się także ze szczyptą cynamonu. Możesz podać je również ze świeżymi owocami sezonowymi, np. truskawkami, czy malinami, lub polać je roztopioną czekoladą. Smaczną opcją jest również posmarowanie ich domowych dżemem lub konfiturą. Dobrym i zdrowym wyborem będzie także jogurt naturalny lub grecki, który dostarczy dodatkową porcję białka. Wszystko zależy od twoich preferencji smakowych.
Sprawdź także: To jedno z najsmaczniejszych ciast na wiosnę. Tarta migdałowa z rabarbarem
Do przygotowania racuchów z rabarbarem, będziesz potrzebować:
- 340 g mąki tortowej,
- 2 większe jajka,
- 360 ml maślanki,
- 2 łyżeczki cukru lub słodzika,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- 4 łodygi rabarbaru
- masło klarowane do smażenia,
- cukier puder do oprószenia,
- szczypta cynamonu.
Zacznij od umycia, obrania i pokrojenia w mniejsze kawałki rabarbaru. Następnie przesiej mąkę do miski, dodaj sodę, cukier lub słodzik, np. erytrytol lub ksylitol, oraz szczyptę soli. Wlej maślankę, wbij jajka, wszystko wymieszaj, do połączenia składników. Na koniec dorzuć dosyć drobno pokrojony rabarbar, ponownie wymieszaj. Na patelni dobrze rozgrzej masło klarowane, wyłóż porcję ciast formując placki. Smaż z obu stron na średnim ogniu do ładnego zarumienienia. Wyłóż racuchy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z cukrem pudrem lub ulubionymi dodatkami.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chrupiąca Surówka Nowojorska. Do mięs z grilla będzie idealna
Napoleonka jak z cukierni, znika z blachy błyskawicznie. Bardzo prosty przepis, mało pracy
Każdy kęs przywołuje smak dzieciństwa. Szybki do zrobienia, niezastąpiony do niedzielnej kawy