Reklama
Reklama

Regionalne pampuchy biłgorajskie. Prosty i przepyszny farsz to zaleta tego dania

Pampuchy biłgorajskie są inspirowane klasycznymi pierogami. Tym razem przygotowany farsz jest zamknięty w puszystych bułeczkach drożdżowych gotowanych na parze. Przepis nawiązuje do regionalnej kuchni biłgorajskiej i ulubionych smaków Polaków.

Biłgorajska kuchnia regionalna

Biłgoraj położony jest w południowo-wschodniej Polsce. Region znany jest m.in. z produkcji świątecznego, ciemnobrązowego oleju lnianego, ale też żurawinówki czy dereniówki. 

Do tradycyjnych, biłgorajskich specjałów zaliczany jest jednak przede wszystkim piróg (dawniej nazywany krupniakiem), który wyglądem przypomina bardziej pasztet. Przyrządza się go na bazie kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu, jajek i śmietany. 

To właśnie te składniki są bardzo popularne w Biłgoraju i większość z nich posłużyła do przygotowania puszystych, sycących pampuchów. Przekonaj się, jak prosto można je zrobić.

Pampuchy biłgorajskie

Składniki:

Farsz: 

  • 500 g ziemniaków, 
  • 500 g twarogu półtłustego, 
  • 500 g kaszy gryczanej,  
  • 3 jajka, 
  • jajko, 
  • łyżka masła, 
  • pół łyżeczki majeranku, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 
  • sól i pieprz. 

Pampuchy: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • jajko, 
  • 100 ml mleka, 
  • 30 g drożdży świeżych, 
  • łyżeczka cukru, 
  • łyżeczka soli. 

Sposób wykonania:

Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze części i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy będą gotowe, odcedź je. Dodaj kaszę gryczaną, łyżkę masła i rozgnieć jak na purée. Po ostygnięciu dodaj twaróg półtłusty oraz jajka. Posiekaj cebulkę i dodaj do farszu. Dopraw solą i pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Dokładnie wymieszaj. Farsz jest gotowy.  

Teraz zrób pampuchy. Podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Wymieszaj je z pokruszonymi drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Zostaw na 10 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować to do pozostałej mąki i soli, dodaj gotowy rozczyn. Wyrób gładkie ciasto bez grudek. Przykryj je ściereczką, zostaw na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel ciasto na pampuchy biłgorajskie na równe części. Zrób kulkę, rozpłaszcz ją na dłoni, na środek dodaj wcześniej przygotowany farsz. Zlep brzegi i uformuj kulkę.  

Pampuchy gotuj na parze przez około 15 minut. Podawaj z ulubionym sosem na ciepło. 

Źródło: terazgotuje.pl, bilgoraj.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kuchnia polska | ziemniaki