Regularnie robię na niedzielny obiad. Rodzina sama prosi, tak im posmakowało
W codziennym biegu często brakuje okazji do wspólnego biesiadowania przy stole. Dlatego w wielu domach nadal przykłada się szczególną uwagę do niedzielnego obiadu. Podczas którego można spędzić czas na rozmowach w rodzinnym gronie przy pysznym posiłku. Jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety, możesz przygotować kurczaka cytrynowego z parmezanem. Wychodzi wyśmienicie.
Piersi z kurczaka świetnie sprawdzają się do przygotowania codziennych posiłków, jak i tych na specjalne okazje. Jeśli brakuje ci pomysłu, co zrobić na obiad na niedzielę, postaw na kurczaka cytrynowego z parmezanem, w tej aromatycznej wersji zachwyci twoich domowników.
Jeśli szukasz dania, które sprawdzi się na obiad na niedziele, będzie pyszne, a jednocześnie zdrowe, koniecznie spróbuj kurczaka cytrynowego z parmezanem. Piersi z kurczaka są doskonałym źródłem białka, które stanowi substancję budulcową organizmu, oraz wpływa na sytość posiłku. Dlatego po daniach z kurczakiem długo czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty na podjadanie. Dodatkowo filety z kurczaka należą do chudych mięs, przez co polecane są osobom na diecie odchudzającej, oraz tym, które chcą zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. W poniższym przepisie znajdziesz także kapary, które mają działanie antyoksydacyjne, zmniejszają stany zapalne, a także chronią organizm przed przeziębieniem. Do mięsa warto dodać czosnek, również ma on działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także wpływa na utrzymanie prawidłowego cukru i cholesterolu.
Piersi kurczaka potrzebuje jedynie kilku składników, aby smakować świetnie. Podane z dodatkiem soku z cytryny, wyrazistego czosnku, słono-kwaśnych kaparów, oraz parmezanu, podbiją twoje kubki smakowe.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g filetu z piersi kurczaka,
- 3 łyżki kaparów,
- 3 ząbki czosnku,
- 80 g tartego parmezanu,
- 2-3 łyżki oliwy extra,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 cytrynę,
- 1/4 szklanki bulionu,
- sól i pieprz.
Zacznij od dokładnego umycia i sparzenia cytryny wrzątkiem. Oczyszczone piersi z kurczaka, pokrój na cieńsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie natrzyj nim mięso. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, usmaż filety aż się zarumienią. Dopraw solą i pieprzem. Wlej sok z połówki cytryny, wyciśnij i wlej do mięsa. Dorzuć łyżeczkę miodu i kapary. Wszystko wymieszaj. Dolej bulion i chwilę całość podduś. Dorzuć resztę plastrów cytryny, warto wcześniej usunąć z nich pestki. Na koniec posyp wszystko tartym parmezanem, poczekaj, aż się rozpuści.
Gotowe danie możesz podawać zarówno z ziemniakami, puree, frytkami, lub ryżem. Świetnie pasować tu będą również brokuły lub zielona fasolka. Potrawę możesz zaserwować również ze świeżą bagietką i lekką sałatką.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kremowe ciasto Dyplomatka. Jedna blacha to zdecydowanie za mało
Smaczne, szybkie i bardzo sycące danie na obiad. Oto klops z młodą kapustą
To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową