Robi furorę, na każdej rodzinnej imprezie. Oto sałatka, która nigdy się nie znudzi
Podczas przygotowywania sałatki na rodzinne spotkanie lub imprezę, liczy się nie tylko to, aby smakowała pysznie, ale i estetycznie prezentowała się na stole. Jeśli czeka cię organizacja domowego przyjęcia, koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę, która nigdy się nie znudzi. Na pewno wszystkim posmakuje.
Znudziła ci się poczciwa sałatka jarzynowa, która króluje na polskich stołach we wszystkie święta, urodziny i imieniny? Nie musisz wertować książek kucharskich, by wnieść w imprezowe menu powiew świeżości. Przygotuj ulubione składniki i ułóż je warstwami, zamiast wymieszać z sosem. To taka sałatka, która nigdy się nie znudzi. Doskonale sprawdzi się podczas karnawału.
Sprawdź także: Nic się nie zmarnuje. Na obiad gotujesz rosół, na kolację masz pyszną sałatkę
Do przygotowania sałatki, będziesz potrzebować:
- 150 g marynowanych pieczarek,
- pęczek szczypiorku,
- 75 g sera żółtego (np. edamskiego),
- 150 g szynki,
- 3 jajka,
- 2-3 ziemniaki,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Poczekaj, aż wystygną (najlepiej ugotuj je dzień przed przygotowaniem sałatki) i pokrój w niedużą kostkę. Ugotuj jajka na twardo (8-10 minut od momentu zagotowania się wody). Obierz i posiekaj.
Odcedź pieczarki. Posiekaj szczypiorek. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Szynkę pokrój w kosteczkę. Połącz majonez ze śmietaną. Dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem ziołowym, zmielonym pieprzem ziarnistym i solą. Przełóż do rękawa cukierniczego lub po prostu foliowego woreczka, z którego - pod odcięciu rogu - wyciśniesz sos cienką strużką.
Przygotuj dużą salaterkę (taką, która pomieści wszystkie składniki sałatki). Wyłóż ją folią spożywczą. Na dnie salaterki kapeluszami do dołu ułóż pieczarki. Wyciśnij na nie równomiernie niewielką porcję sosu.
Przysyp pieczarki warstwą szczypiorku. Następnie po kolei układaj kolejne warstwy - sera żółtego, szynki, jajek, ziemniaków. Pomiędzy warstwy zawsze wyciskaj porcję sosu. Nim to zrobisz, poprzednią warstwę lekko dociskaj dłonią lub łyżką.
Po wyczerpaniu składników, owiń salaterkę folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem sałatki przykryj salaterkę talerzem o nieco większej średnicy i odwróć ją (razem z talerzem) do góry dnem. Zdejmij salaterkę razem z folią spożywczą.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dodaj do ciasta na naleśniki. Będą miękkie jak puch, delikatne i elastyczne
Coś słodkiego na karnawał. Przepis na prostą krajankę żurawinową