Reklama
Reklama

Robię takie placki, chrupią aż miło. Ten patent znam od babci

Co zrobić, by placki ziemniaczane nie były gumowate? Zastąpić zwykłą mąkę skrobią ziemniaczaną. Co więcej, bardzo chrupiące placki ziemniaczane usmażysz na rozgrzanym smalcu, ale jeśli wolisz przygotować danie w wersji wegetariańskiej, możesz zastąpić smalec masłem klarowanym.

Bardzo chrupiące placki ziemniaczane - lista składników

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 
  • 1 cebula,  
  • 2 jajka, 
  • sól (do smaku), 
  • smalec lub masło klarowane (do smażenia). 

Bardzo chrupiące placki ziemniaczane - przepis

Obierz ziemniaki i zetrzyj na średnich oczkach tarki. Przełóż na durszlak ustawiony nad miską, do której ściekał będzie sok. Pozostaw tak na kwadrans. 

Ostrożnie wylej wodę w miski, a skrobię, która osiadła na jej dnie, dodaj z powrotem do ziemniaków. 

Posiekaj drobno cebulę (możesz także zetrzeć ją na tarce). Dodaj do ziemniaków.  

Wyrób masę ziemniaczaną z jajkami. Dodaj 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej – tak, by ciasto miało odpowiednią konsystencję. Nie może być zbyt gęste, ale nie powinno rozpływać się po patelni. Dopraw ciasto do smaku solą. 

Reklama

Rozgrzej na patelni trochę smalcu lub masła klarowanego.  

Nałóż 2-3 porcje ziemniaczanego ciasta na patelnię, formując z niego okrągłe placki. Usmaż na złoty kolor – około 2 minuty po każdej ze stron.  

Usmażone placki przekładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. 

Podawaj placki gorące, z wybranymi dodatkami. Jeśli przygotowujesz wytrawną wersję dania, do ciasta możesz dodać też trochę pieprzu i ząbek czosnku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kremowa masa, biszkopt i galaretka z owocami. Ciasto Baronówna na lato

Zalewam wiśnie puszystą masą. Wychodzi delikatne jak puch, szybkie ciasto do kawy

Jak zrobić dżem malin bez pestek? Aksamitny, nie za słodki, pokochasz od razu pokochasz

INTERIA.PL