Robiony ręcznie od pokoleń. Podaj go z boczkiem i warzywami
Makaron z Bari to klasyka kuchni apulskiej, z dodatkiem liści rzepy, które charakteryzują się lekko gorzkawym, orzechowym smakiem. Choć w Polsce ten składnik może być trudno dostępny, spytaj o niego w sklepikach z produktami włoskimi lub szukaj ich w dobrze wyposażonych sklepach spożywczych. Danie cechuje się ciekawym połączeniem smaków i tekstur, które wprowadzi cię w zachwyt.
Makaron orecchiette to kulinarny symbol Bari, drobny jak paznokieć, kształtem przypominający małe uszka. Jego historia sięga średniowiecza, gdy mieszkańcy Apulii formowali ciasto z semoliny tak, żeby schło jak najszybciej i nadawało się do długiego przechowywania. Z czasem orecchiette stały się czymś więcej niż tylko lokalną pastą - można rzec, że wizytówką miasta. Dziś wystarczy przejść się uliczkami Bari Vecchia (zabytkowej, starszej części), żeby zobaczyć, że tradycja wyrabiania makaronu wciąż żyje.
Przed domami na Via Arco Basso, kobiety - włoskie mammy i nonny - siedzą przy drewnianych stolnicach i z niezwykłą wprawą, której nabywa się latami, jednym ruchem noża formują małe krążki, a potem kciukiem zamieniają je w uszka. Panie rozmawiają ze sobą, a w tle z ich mieszkań leci muzyka lub telewizor. Turyści zatrzymują się, fotografują proces przyrządzania makaronu z Bari, a na końcu kupują świeże jeszcze orecchiette. Najsłynniejszym daniem Apulii, do którego używa się tego rodzaju makaronu, jest orrechiette con cime di rapa. To włoska pasta z liśćmi rzepy brokułowej, czosnkiem, anchois i oliwą. Dzisiaj zaproponujemy nieco spolszczoną wersję tego dania.
Składniki:
- 400 g makaronu orecchiette,
- 600 g młodych liści rzepy, cienkich łodyżek i kwiatostanów,
- ząbek czosnku,
- 100 g boczku wędzonego,
- 50 g parmezanu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1/8 łyżeczki ostrej papryki.
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób wykonania:
1. Oddziel liście od łodyżek i kwiatostanów. Całość dokładnie umyj i osusz. Grubsze łodygi wyrzuć, a resztę wrzuć do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotuj je przez 10-15 minut, aż warzywo będzie al dente. Odcedź, zachowując wodę z gotowania.
2. Boczek wędzony pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć pokrojone mięso i zgnieciony ząbek czosnku. Smaż całość przez chwilę, a następnie dołóż liście rzepy i duś do połączenia smaków. Wyjmij czosnek.
3. Orecchiette ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w tej samej wodzie, w której poprzednio gotowała się rzepa. Odcedź i wrzuć na patelnię z warzywami i boczkiem. Mieszaj, podgrzewając na małym ogniu, przez kilka minut.
4. Przełóż makaron z Bari na talerze i posyp danie parmezanem.
5. Potrawę podawaj na ciepło. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Podgrzewaj na patelni lub w mikrofalówce. Zużyj w ciągu 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pasta na bazie śledzia to kulinarny majstersztyk. Możesz jeść jako przekąskę lub smarować kanapki
Zaserwuję gościom na andrzejki. Wiem, że ten tort zrobi wrażenie, a przepis jest banalny
Najlepsze ciasto pomarańczowe, jakie jadłam. Zawsze robię na święta, znika jako pierwsze