Reklama
Reklama

Robisz w 5 minut i czekasz, żeby się zmroziły. To najlepsze domowe lody

Szukasz przepisu na domowe lody, które zrobisz w 5 minut, bez maszyny i innego zbędnego sprzętu? Te błyskawiczne lody z naturalnych składników nie tylko smakują obłędnie, ale też są zdrową alternatywą dla sklepowych deserów. Chwila przygotowań i możesz raczyć się kremową, zimną pysznością. Sprawdź, bo to najlepsze domowe lody.

Nie kupuj, zrób lody w domu

Lato bez lodów niemalże nie istnieje. To zarówno forma pysznego deseru, jak i oczywiście ochłodzenia się w trakcie upałów. Niestety, jak to w sklepowych słodkościach bywa,  zazwyczaj znajduje się w nich pełno cukru. Niezależnie od tego czy kupimy lody w lodziarni, czy sklepowe, zawsze białe kryształki mają tam ogromne znaczenie. 

Osoby na diecie odchudzającej lub te ograniczające ilość jedzonego cukru, muszą wówczas rezygnować z tak prostej przyjemności, jaką są lody. Kupny smakołyk będzie również nie najlepszą opcją dla dzieci, choć jest przez nie uwielbiany. 

Reklama

Nie chcesz niczego sobie odpuszczać albo może chcesz, żeby twoje dzieci miały zdrowe, ale nadal pyszne lody? Zrób lody w domu. Potrzebujesz do tego tylko jogurtu naturalnego, owoców i blendera. Jedyny cukier, jaki w nich jest, to tylko ten pochodzący z owoców. Do tego dostarczą cennego białka i witamin.

Sprawdź także: Truskawkowe ciasto na weekend. Sernik na zimno z owocową polewą

Ekspresowe lody domowe

Przepis na ekspresowe lody domowe dosłownie przygotowuje się w 5 minut. Później tylko wstawiasz do zamrażarki, czekasz, a po kilku godzinach cieszysz się zdrowymi i pysznymi lodami. Smak prawdziwych truskawek w połączeniu z jogurtem naturalnym robi robotę, nawet bez dodatku cukru. Wychodzą wybitnie kremowe, a to wszystko bez żadnego specjalnego sprzętu. Koniecznie wypróbuj, jeśli jesteś na diecie lub chcesz zadbać o swoje dzieci. 

Składniki: 

  • 400 g jogurtu naturalnego, 
  • 250 g świeżych truskawek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Truskawki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pozbaw szypułek. Wrzuć do misy blendera i zmiksuj na gładką masę. 
  2. Jogurtu przelej do pojemnika przeznaczonego do mrożenia. Do niego wlej truskawkową masę. Oba produkty wymieszaj, ale nie do końca. Na górze powinny powstać kolorowe smugi. Pojemnik zamknij i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. 
  3. Domowe lody mieszaj co 2 godziny. Tak zapobiegniesz powstawaniu kryształków lodu i będą bardziej kremowe. 
  4. Gotowe ekspresowe lody domowe podawaj zaraz po wyciągnięciu z zamrażarki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie marnuję jedzenia, składniki po rosole wykorzystuję do tej sałatki. Lekka, idealna na kolację

Letni gulasz z dużą ilością warzyw. Przepis na zdrowy i smaczny obiad

Podaj naleśniki jak zapiekankę. Największym sekretem jest farsz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: lody | deser