Reklama
Reklama

Truskawkowe ciasto na weekend. Sernik na zimno z owocową polewą

Sernik na zimno z polewą truskawkową jet lekki i orzeźwiający, dlatego zachwyci wszystkich miłośnika letnich deserów. Kremowa masa sernikowa z nutką cytryny, maślany spód i świeża polewa truskawkowa tworzą wyjątkowe połączenie smaków. To idealny deser na upalne dni, który wychodzi, za każdym razem.

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Postaw na sernik na zimno z polewą truskawkową. Ten klasyczny deser urozmaicony został orzeźwiającym, owocowym wierzchem, a wszystkie smaki idealnie się ze sobą komponują. Do przygotowania masy, wykorzystaj serek śmietankowy, śmietankę i kwaśną śmietanę. Idealną konsystencję uzyskasz, dodając żelatynę. Spód nie wymaga pieczenia, a co więcej zrobisz go z tylko dwóch składników. Polewa truskawkowa również jest banalnie prosta w przygotowaniu, wystarczy połączyć truskawki z mąką ziemniaczaną, cukrem i sokiem z cytryny. Przygotuj to ciasto w piątek wieczorem i wstaw je do lodówki na noc, dzięki czemu przywitasz weekend obłędnym deserem. 

Reklama

Sprawdź także: Taki deser smakuje każdemu. Jest lekki jak puch i nie za słodki

Przepis na sernik na zimno z polewą truskawkową

Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią blachę. Najlepsza będzie tortownica o średnicy 22 cm. 

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników, 
  • 100 g masła.

Składniki na masę sernikową: 

  • 7 g żelatyny, 
  • 2 łyżki wody,
  • 450 g serka śmietankowego, 
  • 400 g śmietanki kremówki 36 proc., 
  • 130 g cukru,
  • 80 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 4 łyżeczki soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Składniki na polewę: 

  • 200 g truskawek, 
  • 60 g cukru, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Jak zrobić sernik na zimno z polewą truskawkową?

Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki pokrusz na okruchy za pomocą robota kuchennego. Dodaj masło, zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylep masą spód blaszki i dobrze je dociśnij ręką lub szklanką. 

Przygotuj masę serową. Żelatynę wymieszaj z wodą i odstaw na 10 minut, a następnie podgrzej. W dużej misce wymieszaj serek śmietankowy do uzyskania gładkiej masy. Dodaj śmietanę i cukier, a następnie dobrze wymieszaj. Dołóż sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. 

Łyżkę masy serowej wymieszaj z żelatyną, a następnie całość przelej z powrotem do miski. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno. Dodawaj ją partiami do masy serowej i dobrze wymieszaj. Przełóż masę na zimny już spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na 4-6 godzin. 

Przygotuj polewę truskawkową. Truskawki pokrój w drobną kostkę i włóż je do garnka razem z cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Całość podgrzewaj na średnim ogniu aż zacznie wrzeć. Kontynuuj gotowanie, stale mieszając, aż całość zacznie gęstnieć. 

Przetrzyj masę przez sitko i przelej do miski. Włóż ją do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjmij sernik z formy i polej go przygotowanym sosem truskawkowym. Sernik na zimno z polewą truskawkową podawaj na zimno. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Puchate, delikatne, rosną na patelni jak na drożdżach. Z dodatkiem truskawek to już poezja

Zalewam truskawki prostą czekoladową masą. Ciasto jest tak pyszne, że znika w tym samym dniu

Ciasto na weekend robię w 20 minut. Korzystaj, póki są truskawki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta