Rodzina będzie zdziwiona, z czego zrobione są te placki. Oto przepis
Smaczne placki na obiad czy kolację możesz zrobić nie tylko z ziemniaków. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie do tego komosy ryżowej, znanej także jako quinoa. Wystarczy dobrze ją ugotować, połączyć z cebulką dymką, parmezanem, czosnkiem i jarmużem, aby wyczarować obłędnie pyszną potrawę. Sprawdź, jak zrobisz te niecodzienne, chrupiące placki.
Placki z komosy i jarmużu to danie niesamowicie proste i pyszne, aromatyczne dzięki przyrządzeniu z gotowanej w bulionie komosy. Rozpływają się w ustach, dzięki czemu będą idealne na obiad dla całej rodziny. Jeśli chcesz, użyj bulionu warzywnego i wegańskiej wersji jajek, by przyrządzić danie całkowicie bez użycia składników pochodzenia mięsnego.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 200 g komosy ryżowej,
- 400 ml bulionu warzywnego,
- 4 łodygi jarmużu,
- 40 g bułki tartej panko,
- 4 jajka,
- 4 cebulki dymki,
- 50 g parmezanu,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- oliwa do smażenia.
Do gotowych placków możesz podać smaczny sos, na przykład tzatziki. Wystarczy, że zetrzesz na tarce ogórka zielonego, odciśniesz z niego wodę, dodasz jogurt grecki, sól, pieprz, ząbek czosnku, oraz odrobinę limonki.
Jarmuż ugotuj krótko na parze i drobno posiekaj.
Ugotuj komosę ryżową w bulionie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu zdejmij ją z ognia i dodaj jarmuż, nie mieszając. Przykryj całość na 8-10 minut, a następnie wymieszaj i odstaw.
W dużej misce wymieszaj mieszankę komosy ryżowej i jarmużu, bułkę tartą, rozbełtane wcześniej jajka, drobno posiekaną cebulę, ser, czosnek oraz sól i pieprz.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Z masy formuj płaskie placki i kładź je na rozgrzanym tłuszczu partiami, uważając, by nie przepełniać patelni.
Smaż placki z komosy ryżowej i jarmużu przez 5 minut z jednej strony, a następnie obróć je i smaż przez kolejne 7-8 minut, do ładnego zezłocenia.
Gotowe odkładaj na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Placki podawaj z ulubionymi dodatkami - awokado, kolendrą, parmezanem.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj je na patelni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zapach, który przyciąga do kuchni. Rozgrzewają lepiej niż herbata z imbirem
Wędlina z PRL-u w środku ziemniaczanych kotletów. Pomysł na obiad zaskakuje