Reklama
Reklama

Rodzina będzie zdziwiona, z czego zrobione są te placki. Oto przepis

Smaczne placki na obiad czy kolację możesz zrobić nie tylko z ziemniaków. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie do tego komosy ryżowej, znanej także jako quinoa. Wystarczy dobrze ją ugotować, połączyć z cebulką dymką, parmezanem, czosnkiem i jarmużem, aby wyczarować obłędnie pyszną potrawę. Sprawdź, jak zrobisz te niecodzienne, chrupiące placki.

Placki z komosy i jarmużu to danie niesamowicie proste i pyszne, aromatyczne dzięki przyrządzeniu z gotowanej w bulionie komosy. Rozpływają się w ustach, dzięki czemu będą idealne na obiad dla całej rodziny. Jeśli chcesz, użyj bulionu warzywnego i wegańskiej wersji jajek, by przyrządzić danie całkowicie bez użycia składników pochodzenia mięsnego. 

Sprawdź także: Pochodzi z tropików, ale u nas jest w każdym sklepie. Ma niewiele kalorii, wspomaga trawienie, dobry dla cukrzyków

Reklama

Przepis na placki z komosy i jarmużu

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 200 g komosy ryżowej, 
  • 400 ml bulionu warzywnego, 
  • 4 łodygi jarmużu, 
  • 40 g bułki tartej panko, 
  • 4 jajka, 
  • 4 cebulki dymki, 
  • 50 g parmezanu, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • oliwa do smażenia. 

Do gotowych placków możesz podać smaczny sos, na przykład tzatziki. Wystarczy, że zetrzesz na tarce ogórka zielonego, odciśniesz z niego wodę, dodasz jogurt grecki, sól, pieprz, ząbek czosnku, oraz odrobinę limonki. 

Jak zrobić placki z komosy i jarmużu?

Jarmuż ugotuj krótko na parze i drobno posiekaj. 

Ugotuj komosę ryżową w bulionie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu zdejmij ją z ognia i dodaj jarmuż, nie mieszając. Przykryj całość na 8-10 minut, a następnie wymieszaj i odstaw. 

W dużej misce wymieszaj mieszankę komosy ryżowej i jarmużu, bułkę tartą, rozbełtane wcześniej jajka, drobno posiekaną cebulę, ser, czosnek oraz sól i pieprz. 

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Z masy formuj płaskie placki i kładź je na rozgrzanym tłuszczu partiami, uważając, by nie przepełniać patelni. 

Smaż placki z komosy ryżowej i jarmużu przez 5 minut z jednej strony, a następnie obróć je i smaż przez kolejne 7-8 minut, do ładnego zezłocenia. 

Gotowe odkładaj na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu. 

Placki podawaj z ulubionymi dodatkami - awokado, kolendrą, parmezanem. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj je na patelni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Rozgrzewająca zapiekanka na szybki, jesienny obiad. Jeden dodatek sprawia, że do kolacji nie poczujesz głodu

Zapach, który przyciąga do kuchni. Rozgrzewają lepiej niż herbata z imbirem

Wędlina z PRL-u w środku ziemniaczanych kotletów. Pomysł na obiad zaskakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | placki