Roladki w boczku na popisowy obiad. Wszyscy będą prosić o przepis
Zawsze, gdy mam ważne rodzinne wydarzenie, wizytę teściowej lub po prostu chcę na gościach zrobić dobre wrażenie, przygotowuję specjalny obiad. Moim popisowym daniem zdecydowanie są roladki w boczku. Zrób przy najbliższej okazji, gdy przyjdą bliscy, a każdy zapyta o przepis.
Na specjalne okazje warto przygotowywać równie wyjątkowe dania. Coś, czego nie robimy na co dzień, zarówno zrobi wrażenie na gościach, jak i sprawi, że całość nabierze szczególnej atmosfery. Ja w takich chwilach sięgam po mój ulubiony przepis, czyli roladki z kurczaka w boczku.
Roladki z kurczaka w boczku robią wrażenie, a prawda jest taka, że naprawdę niewiele trzeba do ich przygotowania. Oczywiście podstawa to piersi z kurczaka. Są one dosyć chude i niskokaloryczne, a ilość kalorii zrównoważy boczek w plastrach. Dzięki nim danie będzie naprawdę soczyste.
Środek takich roladek wypełniony jest za to farszem z suszonych pomidorów i mozzarelli. Pomidorki przyjemnie odświeżają całość i przełamują, nudny dla niektórych, smak mięsa. Kolejnym przełamaniem aromatów jest dodatek musztardy dijon. Już niewielka ilość sosu z gorczycy nada całości charakteru, a przy tym roladka nie będzie rażąco ostra.
Połączenie kurczaka, suszonych pomidorów i mozzarelli może wydawać się banalne. Urozmaicenie go plastrami boczku i musztardą odmienia to danie i nadaje zupełnie inny wymiar. Będziesz zaskoczona, jak dobrze się to komponuje.
Przepis na roladki z kurczaka w boczku jest bardzo prosty. W paru krokach stworzysz wyśmienity obiad, który zachwyci niejednego wybrednego gościa. Mimo dodatku boczku całość pozostaje lekka. Przy tym roladki są soczyste, miękkie i delikatne. To jest naprawdę przepyszne.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 100 g boczku w plastrach,
- 6 dużych suszonych pomidorów,
- kulka sera mozzarella,
- 3 łyżeczki musztardy dijon,
- sól,
- pieprz,
- olej lub oliwa z oliwek.
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka podziel na 3 części i każdą z nich delikatnie rozbij tłuczkiem przed folię spożywczą. Kawałki powinny mieć ok. centymetra grubości. Kurczaka z obu stron natrzyj solą i pieprzem w takiej ilości, jaką lubisz. Następnie jedną ze stron mięsa posmaruj musztardą.
Z pomidorów suszonych pozbądź się nadmiaru oleju, a mozzarellę pokrój w plastry. Na stronie posmarowanej musztardą ułóż suszonego pomidora oraz plaster sera. Całość zawiń tak, aby utworzyła się roladka. Każdą z roladek owiń plastrem boczku.
Naczynie żaroodporne delikatnie nasmaruj tłuszczem. Do niego wyłóż zrobione roladki w boczku. Roladki piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza.
Gotowe roladki z kurczaka w boczku podawaj z ziemniakami lub puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
W Niemczech to prawdziwy przysmak. W Polsce zajadano w PRL, dziś najlepsza jest ta domowej roboty
Najlepszy przepis na faszerowane ziemniaki. Spróbuj raz, będziesz robić często
Kurczak w boczku z naczynia żaroodpornego. Roladki wychodzą wyjątkowo soczyste