Roladki w boczku na popisowy obiad. Wszyscy będą prosić o przepis
Zawsze, gdy mam ważne rodzinne wydarzenie, wizytę teściowej lub po prostu chcę na gościach zrobić dobre wrażenie, przygotowuję specjalny obiad. Moim popisowym daniem zdecydowanie są roladki w boczku. Zrób przy najbliższej okazji, gdy przyjdą bliscy, a każdy zapyta o przepis.
Na specjalne okazje warto przygotowywać równie wyjątkowe dania. Coś, czego nie robimy na co dzień, zarówno zrobi wrażenie na gościach, jak i sprawi, że całość nabierze szczególnej atmosfery. Ja w takich chwilach sięgam po mój ulubiony przepis, czyli roladki z kurczaka w boczku.
Roladki z kurczaka w boczku robią wrażenie, a prawda jest taka, że naprawdę niewiele trzeba do ich przygotowania. Oczywiście podstawa to piersi z kurczaka. Są one dosyć chude i niskokaloryczne, a ilość kalorii zrównoważy boczek w plastrach. Dzięki nim danie będzie naprawdę soczyste.
Środek takich roladek wypełniony jest za to farszem z suszonych pomidorów i mozzarelli. Pomidorki przyjemnie odświeżają całość i przełamują, nudny dla niektórych, smak mięsa. Kolejnym przełamaniem aromatów jest dodatek musztardy dijon. Już niewielka ilość sosu z gorczycy nada całości charakteru, a przy tym roladka nie będzie rażąco ostra.
Połączenie kurczaka, suszonych pomidorów i mozzarelli może wydawać się banalne. Urozmaicenie go plastrami boczku i musztardą odmienia to danie i nadaje zupełnie inny wymiar. Będziesz zaskoczona, jak dobrze się to komponuje.
Przepis na roladki z kurczaka w boczku jest bardzo prosty. W paru krokach stworzysz wyśmienity obiad, który zachwyci niejednego wybrednego gościa. Mimo dodatku boczku całość pozostaje lekka. Przy tym roladki są soczyste, miękkie i delikatne. To jest naprawdę przepyszne.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 100 g boczku w plastrach,
- 6 dużych suszonych pomidorów,
- kulka sera mozzarella,
- 3 łyżeczki musztardy dijon,
- sól,
- pieprz,
- olej lub oliwa z oliwek.
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka podziel na 3 części i każdą z nich delikatnie rozbij tłuczkiem przed folię spożywczą. Kawałki powinny mieć ok. centymetra grubości. Kurczaka z obu stron natrzyj solą i pieprzem w takiej ilości, jaką lubisz. Następnie jedną ze stron mięsa posmaruj musztardą.
Z pomidorów suszonych pozbądź się nadmiaru oleju, a mozzarellę pokrój w plastry. Na stronie posmarowanej musztardą ułóż suszonego pomidora oraz plaster sera. Całość zawiń tak, aby utworzyła się roladka. Każdą z roladek owiń plastrem boczku.
Naczynie żaroodporne delikatnie nasmaruj tłuszczem. Do niego wyłóż zrobione roladki w boczku. Roladki piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza.
Gotowe roladki z kurczaka w boczku podawaj z ziemniakami lub puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs
Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu
Najlepsza babka ziemniaczana jaką jadłam. Od razu zrób z podwójnej porcji