Reklama
Reklama

Roladki z szynki na śniadanie wielkanocne. Znikną z talerza pierwsze

Na wielkanocnym stole muszą znaleźć się jajka, wędliny, pieczywo, oraz przeróżne wypieki. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie również prostych, ale zarazem niezwykle pysznych przekąsek na słono. Naszą propozycją są roladki z szynki. Ich przygotowanie zajmie chwilę, a smak z pewnością przypadnie do gustu twoim domownikom i gościom. Jak je zrobić? Podpowiadamy.

Jeśli znudził ci się klasyczny talerz wędlin, który co roku ląduje na twoim świątecznym stole, możesz tym razem postawić na prostą i oryginalną przekąskę na Wielkanoc. Przygotuj farsz z kilku składników, które z pewnością masz w lodówce i zawiń go w plastry wędliny. W ten banalny sposób powstają obłędne roladki z szynki, które idealnie wkomponują się w wielkanocne menu.

Roladki z szynki - przekąska nie tylko na Wielkanoc

Roladki z szynki świetnie sprawdzą się zarówno podczas świątecznego śniadania, jak i jako przekąska dla gości. Można zrobić je na wiele sposobów. Jednak w wersji wielkanocnej do przygotowania farszu najlepiej wykorzystać gotowane jajka. Co jeszcze do niego dodać? Opcji jest wiele, od wyrazistych ogórków kiszonych, przez żółty ser, lub drobno pokrojone pieczarki przesmażone wraz z cebulą na patelni. Warto dorzucić również składnik, który podkręci smak pozostałych dodatków, świetnie sprawdzi się tu szczypiorek, cebulka dymka, możesz także wykorzystać szalotkę, białą lub czerwoną cebulę. Miłośnicy intensywnych smaków mogą dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek.

Reklama

Co jeszcze można dodać do farszu do roladek z szynki? Dobrym wyborem będą chrupiące, świeże warzywa, takie jak czerwona papryka, ogórek, czy rzodkiewki. Możesz użyć także warzyw ze słoika, np. pieczarek, cebulek, drobniutko pokrojonych suszonych pomidorów, oliwek zielonych lub czarnych, a także kaparów - składniki te świetnie podkręcą jajeczną bazę.

W podstawowym przepisie znajduje się tarty, żółty ser, zamiast niego możesz postawić na cheddar, grana padano, lub parmezan. Inną opcją będzie postawienie na bardziej kremową wersję ze słoną, grecką fetą lub delikatną, włoską ricottę. Do połączenia składników użyj majonezu, jeśli wolisz bardziej dietetyczną wersję, wykorzystaj jogurt grecki lub śmietankowy serek kanapkowy. Bardzo zdrową alternatywą będzie również kremowe awokado. Smak potrawy doskonale podkreśli dodatek musztardy i wyrazistego, świeżego chrzanu.

Sprawdź także: Jajka na Wielkanoc inaczej. Oryginalne dania na świąteczny stół

Roladki z szynki - przepis

Zanim zabierzesz się za przygotowanie tej przekąski, zaopatrz się w odpowiednie składniki. Warto wybrać szynkę wysokiej jakości o dosyć dużych plastrach, dzięki czemu zmieści się większa ilość farszu. Warto dodać, aby wybierać wędliny o jak najkrótszym składzie, oraz jak największej ilości mięsa w produkcie.

Do przygotowania roladek z szynki, będziesz potrzebować:      

  • 12 plasterków szynki,
  • 6 jajek,
  • 100 g żółtego sera,
  • ½ czerownej papryki, 
  • 2-3 ogórków kiszonych,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1-2 łyżeczki tartego chrzanu,
  • 1 łyżeczkę ostrej musztardy,
  • ½ pęczku szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie roladek z szynki zacznij od ugotowania jajek na twardo. Kiedy przestygną, obierz je, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Ser zetrzyj na tarce, ogórki posiekaj w drobną kosteczkę, dodaj do jajek. Do całości dorzuć majonez, musztardę, tarty chrzan, posiekany szczypiorek, oraz drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj farsz. Wyłóż porcję nadzienia na plaster szynki, zawiń ją w rulon. Każdą z roladek możesz przewiązać kawałkiem szczypiorku. Gotowe roladki ułóż na talerzu.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej

Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | Wielkanoc