Reklama
Reklama

Rosół może być jeszcze lepszy. Przygotuj go w ten sposób, smakuje wybitnie

Rosół to zupa, którą lubią zarówno dorośli, jak i dzieciaki. A gdyby tak przygotować go nieco inaczej? Dziś mamy do zaproponowania przepis na rosół bawarski - niezwykle aromatyczny i sycący, warto wypróbować. Tak przygotowany świetnie sprawdzi się także na wyjątkowe okazje.

Rosół bawarski przygotowuje się na bazie aromatycznego bulionu i klopsów z wątróbki wołowej z dodatkiem słonego boczku wędzonego. Przepis na tę zupę z jednej strony jest tradycyjny, z drugiej natomiast zachwyca oryginalnością. 

Rosół bawarski - lista składników

Bawarskie klopsy: 

Reklama
  • 300 g wątróbki wołowej mielonej, 
  • 300 ml mleka, 
  • 1 czerstwa bułka albo 2 kromki czerstwego chleba, 
  • 100 g boczku wędzonego surowego, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 jajka, 
  • 20 g masła, 
  • 20 g mąki pszennej, 
  • 20 g bułki tartej, 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • sól i pieprz. 

Bulion: 

  • 4 marchewki, 
  • 2 pietruszki, 
  • 1 por, 
  • mały kawałek selera, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 2 ziela angielskie, 
  • kilka gałązek szczypiorku do dekoracji. 

Rosół bawarski - przepis

Zrób bulion. Obierz marchewki, pietruszki i kawałek selera. Podziel na mniejsze kawałki. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część. Umieść wszystkie warzywa w dużym garnku. Wrzuć liście laurowe i ziela angielskie. Zalej wodą (około 1,5 litra), zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do średniego. Zostaw tak na około 40 minut aż warzywa zrobią się miękkie. Wtedy wyciągnij warzywa i pokrój tylko te, które chcesz dodać do zupy. Wrzuć je i zostaw. 

Pieczywo pokrój w drobną kostkę. Mleko umieść w rondelku i podgrzej, aby było gorące. Zalej nim bułkę albo chleb i zostaw tak na 10 minut. Po tym czasie przecedź przez sito i odciśnij mleko.  

Boczek wędzony pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj drobno. Czosnek obierz i również pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej masło na patelni. Zeszklij cebulę i czosnek, a potem dodaj boczek. Smaż, co jakiś czas mieszając.   

Wątróbkę mieloną umieść w misce. Wbij jajka, dodaj przygotowane pieczywo, boczek, cebulę i czosnek. Wsyp mąkę i bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj i wyrób jednolitą masę. Uformuj z niej średniej wielkości kulki. 

Do wrzącego bulionu dodaj uformowane bawarskie klopsy. Gotuj około 30 minut na wolnym ogniu. Posiekaj szczypiorek i posyp nim  rosół bawarski po nalaniu do misek. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jabłka zalewam masą budyniową. Ta pyszna i szybka szarlotka znika ze stołu natychmiast

Danie dla miłośników oscypka. Przepis na pierogi zakopiańskie

Soczyste pieczarki z grilla. Tani sposób na majówkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa