Rosół może być jeszcze lepszy. Przygotuj go w ten sposób, smakuje wybitnie
Rosół to zupa, którą lubią zarówno dorośli, jak i dzieciaki. A gdyby tak przygotować go nieco inaczej? Dziś mamy do zaproponowania przepis na rosół bawarski - niezwykle aromatyczny i sycący, warto wypróbować. Tak przygotowany świetnie sprawdzi się także na wyjątkowe okazje.
Rosół bawarski przygotowuje się na bazie aromatycznego bulionu i klopsów z wątróbki wołowej z dodatkiem słonego boczku wędzonego. Przepis na tę zupę z jednej strony jest tradycyjny, z drugiej natomiast zachwyca oryginalnością.
Bawarskie klopsy:
- 300 g wątróbki wołowej mielonej,
- 300 ml mleka,
- 1 czerstwa bułka albo 2 kromki czerstwego chleba,
- 100 g boczku wędzonego surowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 20 g masła,
- 20 g mąki pszennej,
- 20 g bułki tartej,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz.
Bulion:
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 por,
- mały kawałek selera,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- kilka gałązek szczypiorku do dekoracji.
Zrób bulion. Obierz marchewki, pietruszki i kawałek selera. Podziel na mniejsze kawałki. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część. Umieść wszystkie warzywa w dużym garnku. Wrzuć liście laurowe i ziela angielskie. Zalej wodą (około 1,5 litra), zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do średniego. Zostaw tak na około 40 minut aż warzywa zrobią się miękkie. Wtedy wyciągnij warzywa i pokrój tylko te, które chcesz dodać do zupy. Wrzuć je i zostaw.
Pieczywo pokrój w drobną kostkę. Mleko umieść w rondelku i podgrzej, aby było gorące. Zalej nim bułkę albo chleb i zostaw tak na 10 minut. Po tym czasie przecedź przez sito i odciśnij mleko.
Boczek wędzony pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj drobno. Czosnek obierz i również pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej masło na patelni. Zeszklij cebulę i czosnek, a potem dodaj boczek. Smaż, co jakiś czas mieszając.
Wątróbkę mieloną umieść w misce. Wbij jajka, dodaj przygotowane pieczywo, boczek, cebulę i czosnek. Wsyp mąkę i bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj i wyrób jednolitą masę. Uformuj z niej średniej wielkości kulki.
Do wrzącego bulionu dodaj uformowane bawarskie klopsy. Gotuj około 30 minut na wolnym ogniu. Posiekaj szczypiorek i posyp nim rosół bawarski po nalaniu do misek.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jabłka zalewam masą budyniową. Ta pyszna i szybka szarlotka znika ze stołu natychmiast
Danie dla miłośników oscypka. Przepis na pierogi zakopiańskie