Reklama
Reklama

Rozkosz dla podniebienia to mało powiedziane. Tarta pistacjowa, która stanie się legendą

Desery z pistacjami - wszyscy oszaleli na ich punkcie. Wcale nas to nie dziwi, ponieważ ich słodycz w pomieszaniu z delikatnym słonym posmakiem to przepis na kulinarną rozkosz. Tym razem mamy do zaproponowania przepis na tartę pistacjową, która idealnie sprawdzi się zawsze, gdy chcesz zrobić wrażenie na gościach.

Organizujesz imprezę i chcesz przygotować coś naprawdę specjalnego? A może po prostu w weekend planujesz rozpieścić swoich domowników i zaserwować im coś wyjątkowego do kawy lub herbaty? Dziś mamy dla ciebie przepis idealny zarówno na większe okazje, jak i bez okazji - tak po prostu, aby poczuć się wyjątkowo.

Przepyszna tarta pistacjowa to wyjątkowy deser, który zdecydowanie spełni wymagania nawet najbardziej wymagających osób. Słodycz pistacji przełamana owocami granatu to przepis na prawdziwy kulinarny hit.

Tarta pistacjowa - lista składników

Oto składniki, których potrzebujesz do wykonania tego przepisu:

Kruche ciasto: 

  • 150 g mąki pszennej, 
  • 100 g masła,  
  • 3 łyżki cukru,  
  • 2 żółtka, 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego, 
  • 1 łyżeczka zimnej wody,  
  • szczypta soli. 

Krem pistacjowy:  

  • 250 g mascarpone,  
  • 200 g pasty lub kremu pistacjowego, 
  • 50 ml śmietanki 30%.  

Polewa i dekoracja:  

  • 30 ml śmietanki 30%,  
  • 1 łyżka pasty pistacjowej,  
  • granat, 
  • pistacje obrane i niesolone.

Tarta pistacjowa - przepis

Do miski wysyp mąkę, dodaj sól i zrób wgłębienie. Dodaj do niego cukier, żółtka, wodę oraz cukier waniliowy i wymieszaj. 

Dodaj posiekane masło i szybko wymieszać z resztą składników. Łopatką zagarnij mąkę do wgłębienia i zagnieć ciasto, aż powstanie kruszonka. Zagnieć szybko gładkie ciasto, starając się jak najmniej dotykać je dłońmi. Uformowaną kulę zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Po tym czasie wyjmij ciasto i wylep formę o wymiarach 35 x 11 cm. Wstaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Na ciasto połóż arkusz papieru do pieczenia i obciąż go suchą fasolą. Wstaw do piekarnika na 10-15 minut, po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i piecz kolejne 10 minut.

Śmietankę na polewę wymieszaj z odłożoną 1 łyżką pasty pistacjowej, polać po wierzchu kruchego ciasta. Włóż do lodówki do schłodzenia. 

Zimne mascarpone i mocno schłodzoną śmietankę umieść w misie miksera. Miksuj wszystko przez minutę, aż masa zwiększy swoją objętość i zgęstnieje. Następnie dodaj pastę pistacjową i krótko miksuj na większych obrotach, tylko do połączenia składników. 

Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż wybraną tylkę. Dekoruj kruche ciasto wysmarowane polewą pistacjową. Przekrój granat na pół i wydobądź pestki. Udekoruj tartę owocami granatu i posiekanymi pistacjami.  

Źródło: terazgotuje.pl


Zobacz też:

Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane

Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek

Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery