Rozpływa się w ustach, kusi malinowo-orzechową nutą. Jagienka to mój topowy przepis
Co zrobić, gdy latem najdzie cię chęć na zimową Stefankę? Możesz nie kupić jej o tej porze z cukierni. Przygotuj ją zatem samodzielnie. Aby dodać letni akcent, zamień powidła na konfiturę z sezonowych owoców. Czy to wciąż Stefanka? Niekoniecznie - nazwijmy ją Jagienka.
Ten deser z konfiturą malinową i orzechami to prawdziwa rozkosz - klasyk, jak z ekskluzywnej cukierni. Jagienkę łatwo przygotujesz w domu, skorzystaj z tego przepisu.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki tortowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 100 g cukru pudru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 200 g masła,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 2 jajka,
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (18%) (opcjonalnie).
Składniki na krem:
- 500 ml mleka,
- 5 łyżek kaszy manny,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 200 g miękkiego masła,
- 70 g cukru pudru.
Dodatkowo:
- 300 g konfitury malinowej,
- 50 g posiekanych orzechów (np. nerkowca).
Wyłóż na stolnicę wszystkie składniki na ciasto (z wyjątkiem płynnych – miodu i jajek). Masło pokrój w kostkę. Przesiekaj masło z produktami sypkimi długim nożem. Usyp kopczyk. Umieść w nim jajka i miód. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Gdyby składniki nie chciały się połączyć po kilku minutach zagniatania, dodaj trochę śmietany.
Podziel ciasto na trzy równe porcje. Rozwałkuj każdą na placek o wymiarach formy (np. 20x30 cm). Po kolei umieszczaj placki w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz każdy placek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
Przestudź.
Wlej do rondelka mleko, wsyp do niego kaszę i cukier wanilinowy. Zagotuj na wolnym ogniu. Gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij rondelek z palnika. Przykryj powierzchnię kaszy folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Odstaw do przestudzenia. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do niej po jednej łyżce przestudzoną kaszę. Miksuj do połączenia składników.
Ułóż jeden z blatów ciasta w formie, w której się piekło. Posmaruj równomiernie połową konfitury z malin. Rozprowadź na niej niecałą połowę kremu. Przykryj drugim z blatów. Powtórz wszystkie czynności. Ostatni z blatów posmaruj cienko resztą kremu i oprósz posiekanymi orzechami.
Wstaw ciasto na 2-3 godziny do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chrupiący wierzch i rozpływające się w ustach owoce. Deser zrobisz w niecałe pół godziny
Słodkie owoce i maślana kruszonka. Przepis na niemieckie ciasto z morelami