Reklama
Reklama

Rozpływa się w ustach, kusi malinowo-orzechową nutą. Jagienka to mój topowy przepis

Co zrobić, gdy latem najdzie cię chęć na zimową Stefankę? Możesz nie kupić jej o tej porze z cukierni. Przygotuj ją zatem samodzielnie. Aby dodać letni akcent, zamień powidła na konfiturę z sezonowych owoców. Czy to wciąż Stefanka? Niekoniecznie - nazwijmy ją Jagienka.

Ten deser z konfiturą malinową i orzechami to prawdziwa rozkosz - klasyk, jak z ekskluzywnej cukierni. Jagienkę łatwo przygotujesz w domu, skorzystaj z tego przepisu.

Ciasto Jagienka - lista składników

Składniki na ciasto: 

  • 500 g mąki tortowej, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 100 g cukru pudru,  
  • 1 łyżka cukru waniliowego, 
  • 200 g masła,  
  • 2 łyżki płynnego miodu,  
  • 2 jajka,  
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (18%) (opcjonalnie). 

Składniki na krem: 

Reklama
  • 500 ml mleka, 
  • 5 łyżek kaszy manny, 
  • 1 łyżka cukru waniliowego, 
  • 200 g miękkiego masła,  
  • 70 g cukru pudru. 

Dodatkowo: 

  • 300 g konfitury malinowej, 
  • 50 g posiekanych orzechów (np. nerkowca). 

Ciasto Jagienka - jak je zrobić?

Wyłóż na stolnicę wszystkie składniki na ciasto (z wyjątkiem płynnych – miodu i jajek). Masło pokrój w kostkę. Przesiekaj masło z produktami sypkimi długim nożem. Usyp kopczyk. Umieść w nim jajka i miód. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Gdyby składniki nie chciały się połączyć po kilku minutach zagniatania, dodaj trochę śmietany. 

Podziel ciasto na trzy równe porcje. Rozwałkuj każdą na placek o wymiarach formy (np. 20x30 cm). Po kolei umieszczaj placki w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz każdy placek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.

Przestudź. 

Wlej do rondelka mleko, wsyp do niego kaszę i cukier wanilinowy. Zagotuj na wolnym ogniu. Gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij rondelek z palnika. Przykryj powierzchnię kaszy folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Odstaw do przestudzenia. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do niej po jednej łyżce przestudzoną kaszę. Miksuj do połączenia składników. 

Ułóż jeden z blatów ciasta w formie, w której się piekło. Posmaruj równomiernie połową konfitury z malin. Rozprowadź na niej niecałą połowę kremu. Przykryj drugim z blatów. Powtórz wszystkie czynności. Ostatni z blatów posmaruj cienko resztą kremu i oprósz posiekanymi orzechami. 

Wstaw ciasto na 2-3 godziny do lodówki.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Siekam, zalewam solanką i robię zapas na zimę. To same witaminy, można jeść ze słoika, zrobić zupę lub sałatkę

Chrupiący wierzch i rozpływające się w ustach owoce. Deser zrobisz w niecałe pół godziny

Słodkie owoce i maślana kruszonka. Przepis na niemieckie ciasto z morelami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery