Zamiast skomplikowanych deserów, przygotuj Jeżynowiec. Smakuje każdemu
Sezon na jeżyny trwa od lipca do września i warto z niego korzystać. Te ciemne owoce są pełne witamin, przeciwutleniaczy i błonnika, dlatego świetnie wpływają na zdrowie. Z jeżyn można zrobić proste, a jednocześnie pyszne ciasto Jeżynowiec. To puszysty wypiek, który latem smakuje wyjątkowo.
Ciasto Jeżynowiec podkreśla soczystość i lekką kwaskowatość owoców lata - jeżyn - miękkim, waniliowym ciastem, delikatnie maślanym i rozpływającym się w ustach. Ten wypiek to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie harmonię słodyczy i wyraźnego smaku owoców.
Będzie idealny zarówno na letnie śniadanie, jak i jako wykwintny deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Z powodzeniem zabierzesz to ciasto na piknik czy grilla ze znajomymi, nawet w bardzo upalne dni. A jeśli chcesz, to jeżyny możesz wymieszać z jagodami czy leśnymi malinami lub poziomkami.
Składniki:
- 500 g dojrzałych jeżyn,
- 260 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 80 g masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania.
Sposób wykonania:
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw.
W mikserze utrzyj masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj jajka oraz ekstrakt waniliowy, a następnie zmiksuj całość do połączenia.
Do mokrych składników dodawaj partiami na zmianę suche składniki oraz mleko, mieszając dobrze po każdej partii.
Delikatnie wmieszaj połowę jeżyn do ciasta. Wylej masę do formy o wymiarach 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłóż pozostałe owoce.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego na 190 st. Celsjusza. Piecz je przez 35 minut lub do czystego patyczka.
Jeżynowiec wyjmij i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Posyp ciasto cukrem pudrem i podawaj.
Przechowuj wypiek w lodówce, pod przykryciem i zjedz w ciągu 4 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Delikatny, świeży i soczysty sos ze świeżych ogórków. Na grillu zawsze robi furorę
Na Podkarpaciu jadano zamiast chleba. Odkąd dostałam przepis, robię regularnie
Kroję cukinię, paprykę i cebulę, mieszam ser i jajka. Takie ciasto francuskie to mój hit lata