Reklama
Reklama

Są tak dobre, że jem prosto ze słoika. Moja rodzina nie wyobraża sobie bez nich kanapek

Pikle kanapkowe to idealny dodatek do wędlin, pasztetów czy serów. Chrupiące, lekko słodko-ostre, pełne smaku, po prostu przepyszne. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a ten smak pozostaje w pamięci na długo.

Jeżeli lubisz dodatki, które wzbogacą smak każdej kanapki, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Słodko-ostre pikle kanapkowe doskonale komponują się z różnymi składnikami, od wędlin po ulubione sery. 

Przepis jest banalny, a z pewnością do takich przetworów będziesz wracać niejednokrotnie po sezonie letnim.

Pikle kanapkowe - lista składników

  • 2 kg ogórków, 
  • kawałek chrzanu, 
  • kilka ząbków czosnku, 
  • ziarna gorczycy, 
  • sól. 

Zalewa: 

  • 1½ szklanki wody, 
  • 1 szklanka octu 10%, 
  • 1 czubata szklanka cukru, 
  • 3 łyżki miodu. 

Pikle kanapkowe - przepis

Ogórki dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w równe plastry (ok. 3-4 mm grubości). Posól, delikatnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na około 1 godzinę, żeby puściły sok. 

Reklama

W garnku połącz wodę, ocet, cukier i miód. Dodaj szczyptę soli. Całość zagotuj, mieszając aż cukier się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestudzenia. 

Do czystych, wyparzonych słoików włóż po kawałku chrzanu, 2–3 ziarna gorczycy oraz 1–2 obrane ząbki czosnku. 

Odsączone z nadmiaru wody plastry ogórków ciasno układaj w słoikach. Zalewaj gorącą zalewą tak, aby ogórki były całkowicie przykryte.  

Zakręć słoiki i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez ok. 20 minut. Odstaw do góry dnem, aż ostygną.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Puszyste ciasto, ciągnący się środek. Gruzińsko-włoskie danie pokocha cała rodzina

Daje energetycznego kopa, zapomnisz, co to zmęczenie i osłabienie. Prosty, aromatyczny koktajl pij codziennie

Były hitem w mlecznych barach, dziś rzadko jadamy. Dla Włochów i Francuzów to rarytas

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ogórki