Sałatka bankietowa na każdą okazję. Kremowa, pyszna i prosta do zrobienia
Sałatka bankietowa jest jednocześnie niezwykle klasyczna, jak i wytworna. Nie tylko wspaniale smakuje, jest pożywna i stanowi idealną przystawkę przed większą ucztą. Sposób jej podania sprawia, że jest na czym zawiesić oko. Całość jest lekko słodka, kremowa, z chrupiącymi dodatkami.
Sałatka bankietowa to tak naprawdę sałatka ziemniaczana. To właśnie popularne w Polsce warzywa są sycącą bazą przekąski. Nie brakuje w niej też jabłka, marchewki i kukurydzy, które dodają całości więcej słodyczy i soczystości. Dobra sałatka powinna mieć też świeże i chrupiące elementy - w tym przypadku paprykę i ogórka.
Sałatka wychodzi wilgotna i pełna smaku za sprawą prostego dressingu. Przygotowuje się go z majonezu, śmietany, soli i pieprzu. Przystawka podana w szklanych pucharkach lub salaterkach prezentuje się naprawdę elegancko. Wyda się jeszcze bardziej apetyczna, gdy ozdobisz ją nasionami granatu. Sałatka bankietowa to idealne połączenie ulubionych smaków Polaków. Do tego jest sycąca i odświeżająca.
Składniki:
- 200 g ziemniaków,
- 100 g marchewki,
- 100 g kukurydzy,
- 1/2 zielonej papryki,
- 1/2 długiego ogórka szklarniowego,
- jabłko.
Dressing:
- 100 g majonezu,
- 50 g kwaśnej śmietany 18%,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka soli.
Dodatkowo:
- nasiona granatu do dekoracji.
Sposób wykonania:
Ziemniaki i marchewki ugotuj do miękkości - marchewka może być lekko al dente. Ostudź.
Wszystkie warzywa pokrój w niewielką kostkę, a kukurydzę odsącz z zalewy. Przełóż je do miski sałatkowej i wstępnie przemieszaj.
W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając ze sobą majonez ze śmietaną i przyprawami. Przygotowanym sosem zalej pozostałe składniki i całość dobrze wymieszaj.
Sałatkę bankietową przełóż do pucharków lub salaterek. Posyp nasionami granatu i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się przenikły.
Danie podawaj na zimno. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni. Najlepiej posypuj sałatkę granatem bezpośrednio przed zaserwowaniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Puszyste muffiny z przepisu mojej babci. Są miękkie jak puch nawet przez kilka dni
Obłędnie kremowy, z pomarańczową nutką - sernik jak z najlepszej cukierni. Doceni nawet teściowa
Ta pieczona owsianka to śniadaniowy majstersztyk. Na ważny składnik czekam cały rok