Reklama
Reklama

Sałatka bankietowa na każdą okazję. Kremowa, pyszna i prosta do zrobienia

Sałatka bankietowa jest jednocześnie niezwykle klasyczna, jak i wytworna. Nie tylko wspaniale smakuje, jest pożywna i stanowi idealną przystawkę przed większą ucztą. Sposób jej podania sprawia, że jest na czym zawiesić oko. Całość jest lekko słodka, kremowa, z chrupiącymi dodatkami.

Z czego zrobiona jest sałatka bankietowa?

Sałatka bankietowa to tak naprawdę sałatka ziemniaczana. To właśnie popularne w Polsce warzywa są sycącą bazą przekąski. Nie brakuje w niej też jabłka, marchewki i kukurydzy, które dodają całości więcej słodyczy i soczystości. Dobra sałatka powinna mieć też świeże i chrupiące elementy - w tym przypadku paprykę i ogórka

Sałatka wychodzi wilgotna i pełna smaku za sprawą prostego dressingu. Przygotowuje się go z majonezu, śmietany, soli i pieprzu. Przystawka podana w szklanych pucharkach lub salaterkach prezentuje się naprawdę elegancko. Wyda się jeszcze bardziej apetyczna, gdy ozdobisz ją nasionami granatu. Sałatka bankietowa to idealne połączenie ulubionych smaków Polaków. Do tego jest sycąca i odświeżająca.

Reklama

Sałatka bankietowa - przepis

Składniki:

  • 200 g ziemniaków, 
  • 100 g marchewki, 
  • 100 g kukurydzy, 
  • 1/2 zielonej papryki, 
  • 1/2 długiego ogórka szklarniowego, 
  • jabłko. 

Dressing: 

  • 100 g majonezu, 
  • 50 g kwaśnej śmietany 18%, 
  • łyżeczka pieprzu, 
  • łyżeczka soli.

Dodatkowo: 

  • nasiona granatu do dekoracji.

Sposób wykonania:

Ziemniaki i marchewki ugotuj do miękkości - marchewka może być lekko al dente. Ostudź.

Wszystkie warzywa pokrój w niewielką kostkę, a kukurydzę odsącz z zalewy. Przełóż je do miski sałatkowej i wstępnie przemieszaj. 

W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając ze sobą majonez ze śmietaną i przyprawami. Przygotowanym sosem zalej pozostałe składniki i całość dobrze wymieszaj. 

Sałatkę bankietową przełóż do pucharków lub salaterek. Posyp nasionami granatu i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się przenikły. 

Danie podawaj na zimno. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni. Najlepiej posypuj sałatkę granatem bezpośrednio przed zaserwowaniem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie taka zwykła ogórkowa. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz

Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację

Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | impreza | dodatki | przekąski