Reklama
Reklama

Sałatka bankietowa na każdą okazję. Kremowa, pyszna i prosta do zrobienia

Sałatka bankietowa jest jednocześnie niezwykle klasyczna, jak i wytworna. Nie tylko wspaniale smakuje, jest pożywna i stanowi idealną przystawkę przed większą ucztą. Sposób jej podania sprawia, że jest na czym zawiesić oko. Całość jest lekko słodka, kremowa, z chrupiącymi dodatkami.

Z czego zrobiona jest sałatka bankietowa?

Sałatka bankietowa to tak naprawdę sałatka ziemniaczana. To właśnie popularne w Polsce warzywa są sycącą bazą przekąski. Nie brakuje w niej też jabłka, marchewki i kukurydzy, które dodają całości więcej słodyczy i soczystości. Dobra sałatka powinna mieć też świeże i chrupiące elementy - w tym przypadku paprykę i ogórka

Sałatka wychodzi wilgotna i pełna smaku za sprawą prostego dressingu. Przygotowuje się go z majonezu, śmietany, soli i pieprzu. Przystawka podana w szklanych pucharkach lub salaterkach prezentuje się naprawdę elegancko. Wyda się jeszcze bardziej apetyczna, gdy ozdobisz ją nasionami granatu. Sałatka bankietowa to idealne połączenie ulubionych smaków Polaków. Do tego jest sycąca i odświeżająca.

Reklama

Sałatka bankietowa - przepis

Składniki:

  • 200 g ziemniaków, 
  • 100 g marchewki, 
  • 100 g kukurydzy, 
  • 1/2 zielonej papryki, 
  • 1/2 długiego ogórka szklarniowego, 
  • jabłko. 

Dressing: 

  • 100 g majonezu, 
  • 50 g kwaśnej śmietany 18%, 
  • łyżeczka pieprzu, 
  • łyżeczka soli.

Dodatkowo: 

  • nasiona granatu do dekoracji.

Sposób wykonania:

Ziemniaki i marchewki ugotuj do miękkości - marchewka może być lekko al dente. Ostudź.

Wszystkie warzywa pokrój w niewielką kostkę, a kukurydzę odsącz z zalewy. Przełóż je do miski sałatkowej i wstępnie przemieszaj. 

W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając ze sobą majonez ze śmietaną i przyprawami. Przygotowanym sosem zalej pozostałe składniki i całość dobrze wymieszaj. 

Sałatkę bankietową przełóż do pucharków lub salaterek. Posyp nasionami granatu i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się przenikły. 

Danie podawaj na zimno. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni. Najlepiej posypuj sałatkę granatem bezpośrednio przed zaserwowaniem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Puszyste muffiny z przepisu mojej babci. Są miękkie jak puch nawet przez kilka dni

Obłędnie kremowy, z pomarańczową nutką - sernik jak z najlepszej cukierni. Doceni nawet teściowa

Ta pieczona owsianka to śniadaniowy majstersztyk. Na ważny składnik czekam cały rok

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | impreza | dodatki | przekąski