Reklama
Reklama

​Sałatka gospodyni proboszcza. Hit na grilla i rodziną imprezę

Ziemniaki można wykorzystać na wiele sposobów, również przygotowując z nich pyszne i sycące sałatki. W połączeniu z ogórkami konserwowymi oraz sosem na bazie musztardy i majonezu będą prawdziwą bombą smaku. Sałatka gospodyni proboszcza doskonale komponuje z mięsami z grilla, można także zaserwować je podczas imprezy w gronie rodziny i znajomych.


Sałatka gospodyni proboszcza to inspirowana kuchnią niemiecką pożywna przekąska. Sekret jej smaku tkwi w prostych składnikach i bogatym dressingu, który świetnie podkręca aromat gotowanych warzyw. Jeśli lubisz pikantniejsze potrawy, zamień surową cebulę na marynowaną. Preferujesz łagodniejsze smaki? Sięgnij po musztardę miodową i przelej posiekaną cebulę wrzątkiem, by złagodzić jej ostrość.  

 Sprawdź także: Chcesz schudnąć i zgubić oponkę z brzucha? Przygotuj ten lekki obiad do pracy

Przepis na sałatkę gospodyni proboszcza 

Składniki:

  • 200 g obranych ziemniaków,
  • 100 g ogórków konserwowych (ewentualnie kiszonych), 
  • 200 g obranych marchewek,
  • 1 biała lub czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 3 łyżki majonezu, 
  • 3-5 łyżek śmietany lub gęstego jogurtu, 
  • szczypta cukru, 
  • natka pietruszki do dekoracji, 
  • sól i czarny pieprz. 

Jak zrobić sałatkę gospodyni proboszcza?

Marchewki i ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie zostaw do ostudzenia, obierz i pokrój w kostkę lub średniej wielkości plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ogórki pokrój w półplasterki i zostaw na sicie, aby odsączyć z nadmiaru soku. Wszystkie składniki umieść w misce.  

W oddzielnej miseczce wymieszaj majonez ze śmietaną, musztardą, octem i cukrem. Dopraw solą i czarnym pieprzem, ponownie wymieszaj i polej dressingiem sałatkę. Dosyp posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszaj. Sałatkę gospodyni proboszcza wstaw do lodówki na ok. 4 godziny i serwuj schłodzoną. Przed podaniem spróbuj i w razie potrzeby ponownie dopraw. Sałatka świetnie pasuje jako dodatek do dań z grilla lub pieczonych mięs. Sprawdzi się także jako samodzielne danie. 

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki