Sałatka grecka na grilla. W takim wydaniu ma jeszcze więcej smaku
Sałatka grecka na grilla jest lekka i ma jeszcze więcej smaku niż jej oryginalna wersja. Wszystko za sprawą jednego składnika, którego nie dodaje się w tradycyjnej sałatce. Danie idealnie sprawdzi się jako przystawka, dodatek do mięs i warzyw z grilla lub lekki lunch.
Może być samodzielną przystawką lub dodatkiem do dania głównego, szczególnie aromatycznych mięs lub ziemniaków z grilla. Zawiera tradycyjne składniki greckiej sałatki (np. pomidorki, ogórki, oliwki czy cebulę). Nie zabrakło tu jednak produktu, który dodaje jej więcej smaku. Chodzi o papryczki - słodkie lub ostre, w zależności od twojego kulinarnego gustu. Te łagodne dodadzą sałatce soczystości i nieco słodyczy. Z kolei ostre sprawią, że całość stanie się pikantna i niezwykle aromatyczna. Jeśli masz ochotę na taki eksperyment, poniżej znajdziesz dokładny przepis i listę potrzebnych składników.
Składniki:
- sałata rzymska mini,
 - 8-10 pomidorków koktajlowych,
 - ogórek zielony,
 - szklanka oliwek zielonych,
 - mała czerwona cebula,
 - 200 g sera feta greckiego,
 - słodkie albo ostre papryczki,
 - świeżo mielony pieprz.
 
Sos:
- 4 łyżki oliwy,
 - 2 łyżki octu winnego czerwonego,
 - ząbek czosnku,
 - pół łyżeczki oregano.
 
Sposób wykonania:
Umyj dokładnie sałatę rzymską, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Przełóż do dużej miski.
Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, ogórka pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Do sałaty dodaj pokrojone pomidorki, ogórka, cebulę oraz oliwki. Dorzuć pokrojone papryczki (małe możesz zostawić w całości).
Fetę pokrój w większą kostkę i ułóż na wierzchu sałatki.
W małej miseczce połącz oliwę z octem winnym, czosnkiem i oregano. Dokładnie wymieszaj lub lekko ubij widelcem, aż sos się połączy.
Polej sałatkę przygotowanym sosem tuż przed podaniem i oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe ciasto z PRL-u wraca w nowym wydaniu. Jest jeszcze lżejsze i smaczniejsze
Kiszona sałatka na odporność i wzmocnienie. Jest tak dobra, że będziesz wyjadać prosto ze słoika
Kiedy robię na kolację, od razu wiem, że będą dokładki. Moje dzieciaki uwielbiają zapiekanki inaczej