Reklama
Reklama

Sałatka na szybki lunch do pracy i na imprezę. Jadłam też gdy chciałam schudnąć

Ta sałatka z makaronem i kurczakiem jest pełna smaku, łatwa w przygotowaniu i zaspokajająca nawet silny głód. Jest idealna na spotkania towarzyskie, imprezy czy też na lunch lub kolację. Z powodzeniem zabierzesz ją w śniadaniówce do pracy lub szkoły. Aksamitny dressing na bazie majonezu i jogurtu naturalnego łączy ze sobą wszystkie składniki w jedną, doskonałą całość. Całość dostarcza również dość sporej dawki białka, więc sprawdzi się też na diecie redukcyjnej.

To jeden z pysznych i zdrowych przepisów, idealnych do pracy, na kolację czy na imprezę. Sałatka z makaronem i kurczakiem jest bardzo sycąca, a gdy pominiesz majonez lub zamienisz go na wersję light to będzie stanowić bardzo dobry posiłek na diecie redukcyjnej.

Sałatka z makaronem i kurczakiem - lista składników

  • 500 g makaronu kolanek, penne lub innego, 
  • 400 g piersi z kurczaka, 
  • 2 łodygi selera naciowego, 
  • 3 jajka, 
  • 1 mała czerwona cebula, 
  • 1 garść natki pietruszki. 

Dressing: 

  • 150 g majonezu, 
  • 100 ml jogurtu naturalnego, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sałatka z makaronem i kurczakiem - przepis

Kurczaka ugotuj lub podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Możesz też użyć gotowanego kurczaka z rosołu z dnia poprzedniego. 

Reklama

Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelej go zimną wodą i dobrze osusz. Przenieś go do miski razem z kurczakiem. 

Jajka ugotuj na twardo, odcedź i ostudź, a następnie bardzo drobno posiekaj. 

Seler naciowy także bardzo drobno posiekaj, podobnie jak czerwoną cebulę. Natkę pietruszki poszatkuj. 

Wszystkie składniki przenieś do miski z makaronem i wstępnie całość przemieszaj. 

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Przygotowanym sosem zalej składniki sałatki i całość dobrze wymieszaj. Sałatkę z makaronem i kurczakiem włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno. 

Danie przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze jesienne składniki na talerzu. Zapiekanka wrześniowa robi furorę

Najesz się do syta. Na kolację zrób wiejskie zapiekanki

Sałatka, która pierwsza znika ze stołu. Chrupiąca, soczysta i prosta do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki