Zrób ją raz, a często będziesz do niej wracał. Sycąca i chrupiąca sałatka makaronowa
Szukasz pomysłu na sycącą i niebanalną przekąskę, którą przygotujesz szybko i bez większego wysiłku? Sałatka makaronowa z szynką i orzechami to połączenie wytrawnych składników przełamanych nutą słodyczy i kwasowości. Idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkanie, lunch do pracy lub kolację. Jej pyszny smak zostaje na długo w pamięci.
To jedna z tych sycących sałatek, do których wraca się regularnie. Nie tylko sprawdza się na wiele różnych okazji - od zwykłej kolacji po uroczystość rodzinną, ale też po prostu pysznie smakuje. Wszystko dzięki udanemu połączeniu prostych składników: makaronu, szynki, orzechów i selera naciowego. Każdy kęs przyjemnie chrupie i jest soczysty. Dressing na bazie jogurtu i majonezu z odrobiną soku z limonki świetnie spaja różne aromaty, dodając sałatce makaronowej świeżości, łagodności i kremowej tekstury.
Przeczytaj też: W jakich warzywach jest najwięcej potasu i magnezu? Regulują ciśnienie, dobre na koncentrację i stres
Składniki:
- 150 g makaronu świderek,
- 150 g szynki konserwowej,
- 3-4 łodygi selera naciowego,
- garść orzechów włoskich,
- garść rodzynków żółtych.
Sos:
- 50 g jogurtu greckiego,
- 20 g majonezu,
- pół łyżeczki soku z limonki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Zagotuj w dużym garnku wodę z dodatkiem soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć makaron świderki i gotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Szynkę konserwową pokrój w drobną kostkę lub cienkie paski. Przełóż do miski. Umyj dokładnie łodygi selera naciowego pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój łodygi w cienkie plasterki i dodaj do miski z szynką.
Orzechy włoskie lekko posiekaj nożem, pozostawiając większe kawałki dla chrupkości. Rodzynki opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Dodaj orzechy i rodzynki do reszty składników w misce.
W osobnej małej miseczce połącz jogurt grecki i majonez. Dodaj pół łyżeczki soku z limonki, a następnie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj do pozostałych składników. Przełóż też makaron. Połącz wszystkie składniki, przykryj folią i włóż do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gdy pojawia się na stole, ketchup idzie w odstawkę. Najlepszy dodatek do mięs z grilla
Ani pistacja, ani mięta. Zielony kolor tego obłędnego sernika to efekt innej aromatycznej rośliny
Śmietankowy krem z galaretką i musem malinowym. Letnie ciasto idealne na weekend