Reklama
Reklama

Zrób ją raz, a często będziesz do niej wracał. Sycąca i chrupiąca sałatka makaronowa

Szukasz pomysłu na sycącą i niebanalną przekąskę, którą przygotujesz szybko i bez większego wysiłku? Sałatka makaronowa z szynką i orzechami to połączenie wytrawnych składników przełamanych nutą słodyczy i kwasowości. Idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkanie, lunch do pracy lub kolację. Jej pyszny smak zostaje na długo w pamięci.

Sałatka makaronowa z szynką i orzechami 

To jedna z tych sycących sałatek, do których wraca się regularnie. Nie tylko sprawdza się na wiele różnych okazji - od zwykłej kolacji po uroczystość rodzinną, ale też po prostu pysznie smakuje. Wszystko dzięki udanemu połączeniu prostych składników: makaronu, szynki, orzechów i selera naciowego. Każdy kęs przyjemnie chrupie i jest soczysty. Dressing na bazie jogurtu i majonezu z odrobiną soku z limonki świetnie spaja różne aromaty, dodając sałatce makaronowej świeżości, łagodności i kremowej tekstury. 

Przeczytaj też: W jakich warzywach jest najwięcej potasu i magnezu? Regulują ciśnienie, dobre na koncentrację i stres

Reklama

Sałatka makaronowa z szynką i orzechami - przepis

Składniki:

  • 150 g makaronu świderek, 
  • 150 g szynki konserwowej, 
  • 3-4 łodygi selera naciowego, 
  • garść orzechów włoskich, 
  • garść rodzynków żółtych. 

Sos: 

  • 50 g jogurtu greckiego, 
  • 20 g majonezu, 
  • pół łyżeczki soku z limonki, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Sposób wykonania:

Zagotuj w dużym garnku wodę z dodatkiem soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć makaron świderki i gotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw do całkowitego ostudzenia. 

Szynkę konserwową pokrój w drobną kostkę lub cienkie paski. Przełóż do miski. Umyj dokładnie łodygi selera naciowego pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój łodygi w cienkie plasterki i dodaj do miski z szynką.  

Orzechy włoskie lekko posiekaj nożem, pozostawiając większe kawałki dla chrupkości. Rodzynki opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Dodaj orzechy i rodzynki do reszty składników w misce. 

W osobnej małej miseczce połącz jogurt grecki i majonez. Dodaj pół łyżeczki soku z limonki, a następnie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj do pozostałych składników. Przełóż też makaron. Połącz wszystkie składniki, przykryj folią i włóż do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gdy pojawia się na stole, ketchup idzie w odstawkę. Najlepszy dodatek do mięs z grilla

Ani pistacja, ani mięta. Zielony kolor tego obłędnego sernika to efekt innej aromatycznej rośliny

Śmietankowy krem z galaretką i musem malinowym. Letnie ciasto idealne na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | przekąski | orzechy | szynki | makarony
Przejdź na