Reklama
Reklama

Sałatka seniorita na rodzinną imprezę i nie tylko. Przepis w meksykańskim stylu

Podczas domówek i rodzinnych uroczystości nie może zabraknąć kolorowych sałatek warzywnych. Największe wrażenie robią oczywiście te warstwowe, podawane w estetycznej, przezroczystej misce. Sałatka seniorita to połączenie pysznych i zdrowych składników, jest świeża, lekka i pełna smaku, dzięki czemu znika ze stołu w mgnieniu oka. Przepis na ten smakołyk znajdziesz w dalszej części artykułu.

Sałatka seniorita inspirowana jest kuchnią meksykańską i choć może w smaku nie jest tak pikantna jak potrawy tego regionu, to nie można odmówić jej wyjątkowych, żywych kolorów i aromatu. Nie mogło oczywiście zabraknąć kukurydzy, papryki i kaszy, choć orkisz jest bardziej polskim akcentem. Całość przygotowuje się błyskawicznie, a na stole wygląda fenomenalnie. Tej sałatki będzie chciał skosztować każdy i wkrótce po zaserwowaniu pozostanie ci tylko pusty półmisek. Świetnie się sprawdzi na grillu, ale także na ważniejszych i bardziej uroczystych wydarzeniach. Każdy będzie dopytywał o przepis i nikt nie uwierzy, że jest aż tak banalny. 

Sprawdź także: Sałatka miss turnusu idealnie sprawdzi się na grilla lub piknik. Jest ekspresowa i tania

Przepis na sałatkę seniorita

Do przygotowania sałatki, będziesz potrzebować: 

  • 200 g kukurydzy z puszki, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 ogórek zielony, 
  • 200 g marchewki, 
  • 50 g kaszy orkiszowej, 
  • 3 papryczki chili,
  • ½ awokado,
  • kilka gałązek świeżej kolendry, 
  • 50 g majonezu, 
  • sok z ½ cytryny.

Jak zrobić sałatkę seniorita? 

Kaszę orkiszową ugotuj na sypko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź. Kukurydzę odsącz z zalewy. Paprykę i ogórka pokrój w małą kostkę, usuwając z papryki gniazdo nasienne. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kolendrę poszatkuj. Papryczki chili pokrój w cienkie plasterki. Awokado obierz i pokrój je w półplasterki. 

W przezroczystej misce sałatkowej układaj warstwami: kukurydzę, paprykę, ogórka, ¾ startej marchewki, kaszę orkiszową, siekaną kolendrę. W centralnej części sałatki wyłóż i wyrównaj majonez. Posyp go pozostałą marchewką. 

Wzdłuż brzegów miski poukładaj plasterki papryczek. Na środku porozkładaj awokado, by tworzyło wiatraczek. Sałatkę senior skrop sokiem z cytryny. Włóż ją do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj na zimno. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzewa lepiej niż rosół, syci na wiele godzin. Zupa idealna na jesienno-zimową chandrę

U babci zawsze jedliśmy ze świeżym chlebem. Teraz robię smalec z jabłkiem z jej przepisu

Aromatyczny, gęsty z niebywale miękkim mięsem. Ten gulasz to kulinarna uczta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki