Sałatka seniorita na rodzinną imprezę i nie tylko. Przepis w meksykańskim stylu
Podczas domówek i rodzinnych uroczystości nie może zabraknąć kolorowych sałatek warzywnych. Największe wrażenie robią oczywiście te warstwowe, podawane w estetycznej, przezroczystej misce. Sałatka seniorita to połączenie pysznych i zdrowych składników, jest świeża, lekka i pełna smaku, dzięki czemu znika ze stołu w mgnieniu oka. Przepis na ten smakołyk znajdziesz w dalszej części artykułu.
Sałatka seniorita inspirowana jest kuchnią meksykańską i choć może w smaku nie jest tak pikantna jak potrawy tego regionu, to nie można odmówić jej wyjątkowych, żywych kolorów i aromatu. Nie mogło oczywiście zabraknąć kukurydzy, papryki i kaszy, choć orkisz jest bardziej polskim akcentem. Całość przygotowuje się błyskawicznie, a na stole wygląda fenomenalnie. Tej sałatki będzie chciał skosztować każdy i wkrótce po zaserwowaniu pozostanie ci tylko pusty półmisek. Świetnie się sprawdzi na grillu, ale także na ważniejszych i bardziej uroczystych wydarzeniach. Każdy będzie dopytywał o przepis i nikt nie uwierzy, że jest aż tak banalny.
Do przygotowania sałatki, będziesz potrzebować:
- 200 g kukurydzy z puszki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 ogórek zielony,
- 200 g marchewki,
- 50 g kaszy orkiszowej,
- 3 papryczki chili,
- ½ awokado,
- kilka gałązek świeżej kolendry,
- 50 g majonezu,
- sok z ½ cytryny.
Kaszę orkiszową ugotuj na sypko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź. Kukurydzę odsącz z zalewy. Paprykę i ogórka pokrój w małą kostkę, usuwając z papryki gniazdo nasienne. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kolendrę poszatkuj. Papryczki chili pokrój w cienkie plasterki. Awokado obierz i pokrój je w półplasterki.
W przezroczystej misce sałatkowej układaj warstwami: kukurydzę, paprykę, ogórka, ¾ startej marchewki, kaszę orkiszową, siekaną kolendrę. W centralnej części sałatki wyłóż i wyrównaj majonez. Posyp go pozostałą marchewką.
Wzdłuż brzegów miski poukładaj plasterki papryczek. Na środku porozkładaj awokado, by tworzyło wiatraczek. Sałatkę senior skrop sokiem z cytryny. Włóż ją do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj na zimno.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzewa lepiej niż rosół, syci na wiele godzin. Zupa idealna na jesienno-zimową chandrę
U babci zawsze jedliśmy ze świeżym chlebem. Teraz robię smalec z jabłkiem z jej przepisu
Aromatyczny, gęsty z niebywale miękkim mięsem. Ten gulasz to kulinarna uczta