Reklama
Reklama

Schabowe już nie są na 1. miejscu. Na obiad często robię kotlety papieskie

Wydawać by się mogło, że na polskich stołach to kotlety schabowe wciąż wiodą prym - okazuje się jednak, że coraz chętniej eksperymentujemy także z innymi przepisami. Moja rodzina rozsmakowała się w kotletach papieskich - sprawdź przepis, jest bardzo prosty. To ciekawe urozmaicenie codziennego menu.

Symbolem polskiego klasycznego obiadu dla wielu osób wciąż pozostaje kotlet schabowy. Chrupiący, w złocistej panierce, niezwykle sycący i zawsze się sprawdza, zarówno na co dzień jak i od święta. Coś w tym jest, ale ja mam inną propozycję - ja i moja rodzina zdecydowanie wolimy kotlety papieskie.

Kotlety papieskie - lepsze od schabowych

Nawet jeżeli schabowe to twoje ulubione kotlety, wiadomo, że przynajmniej od czasu do czasu warto zamiast wiele razy wykonywanych przepisów sięgnąć po coś nowego, być może nieco lżejszego, ale równie pysznego i sycącego. 

Moja ulubiona propozycja ostatnio to kotlety papieskie - trafiłam na nie przypadkiem, mówi się, że były jednym z ulubionych dań Jana Pawła II. Tego nie wiem, ale przekonałam się, że to bardzo szybki i prosty przepis, a efekt smakuje mi dużo bardziej niż klasyczne schabowe. 

Reklama

Te delikatne kotlety z piersi kurczaka to mój sposób na pyszny obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują podane z frytkami i surówką. 

Sprawdź także: Pyszne zapiekanki z ziemniakami i brokułami. Przepisy nie tylko dla wegetarian

Jak zrobić kotlety papieskie?

  • 5 łyżek majonezu,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 5 jajek
  • 50 dag starego żółtego sera,
  • opcjonalnie: czerwona papryka, pieczarki,
  • 1 większa cebula
  • sól i pieprz,
  • wegeta,
  • olej do smażenia.

Przygotuj większą miskę. 

Jajka roztrzep widelcem, dodaj majonez, mąkę oraz przyprawy.

W międzyczasie pokrojoną na kosteczki cebulę podduś na patelni, po ostudzeniu dodaj do wcześniej połączonych ze sobą składników. 

Jeżeli chcesz, możesz pokroić w kosteczkę jedną paprykę i kilka pieczarek, poddusić na patelni i również dodać. 

Starkuj żółty ser i dodaj do pozostałych składników.

Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj. 

Wszystkie składniki pomieszaj, dodaj przyprawy do smaku. 

Smaż na patelni kotlety, na złoto z obu stron.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Prosta surówka do obiadu. Pasuje do kotleta i ryby

Jeszcze 60 lat temu była przysmakiem. Bardzo zdrowa i pożywna zupa wraca do łask

Robię na co dzień i na imprezy, jest pyszna i sycąca. Cała rodzina zawsze się zajada

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne