Schabowe po grecku to moje ostatnie kulinarne odkrycie. Zrób więcej, bo zabraknie na dokładkę
Wydawać by się mogło, że na temat kotletów schabowych powiedziano już wszystko. A jednak inwencja kulinarna wydaje się być nieskończona, bo oto przepis na klasyczne kotlety muśnięte greckim słońcem - gdy poczujesz smak pierwszego kęsa tej potrawy, rzadziej będziesz sięgać po dotąd używany przepis. Schabowe po grecku smakują cudownie.
Kotlety schabowe to danie główne, które Polacy wprost uwielbiają. Te tradycyjne, złociste, chrupiące, serwowane najczęściej z ziemniakami i mizerią, kojarzą się przede wszystkim z niedzielnymi obiadami w rodzinnym gronie. Trzeba przyznać, że taki obiad smakuje dzieciństwem.
W dzisiejszych czasach gospodynie bardzo chętnie modyfikują dobrze znane już przepisy. Nie inaczej jest w przypadku schabowych, które można przecież robić na wiele sposobów, na przykład marynując mięso w jogurcie czy dodając ser lub egzotyczne przyprawy, albo inne składniki - przykładem takiej wariacji są właśnie schabowe po grecku.
Sprawdź także: W Hiszpanii uwielbiają to danie. Przygotujesz na patelni, naje się cała rodzina
Schabowe po grecku to nic innego jak klasycznie usmażone kotlety bez kości, zapieczone z dodatkiem pomidora i intensywnego w smaku sera feta. Nie można zapomnieć także o przyprawach - to rozmaryn i tymianek nadają temu daniu charakter.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe bez kości,
- 1 pomidor,
- oliwki,
- ser feta,
- 1 łyżka oliwy,
- mąka,
- rozmaryn,
- tymianek,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Kotlety obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej, usmaż na złoto z obu stron.
Mięso ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym kotlecie połóż cząstki pomidora bez skórki, posyp solą i pieprzem.
Na pomidorze ułóż jeszcze pokrojone oliwki i kawałki sera feta.
Całość posyp rozmarynem i tymiankiem. Skrop oliwą, zapiekaj 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Zastanawiasz się, z czym podawać schabowe po grecku? Jak zawsze największe znaczenie ma tu twoja kulinarna inwencja.
Z pewnością takie kotlety doskonale będą smakować serwowane z pieczonymi ziemniakami, ale także z frytkami. Nie można zapomnieć o solidnej dawce warzyw - to danie główne aż prosi się o dodatek sałatki greckiej.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wielkopolska chwali się tym daniem. Sycące, smaczne i proste do zrobienia
Rosół z przedwojennego przepisu. Zamiast makaronu jest inny, wyjątkowy dodatek