Reklama
Reklama

Sernik, który zawsze się udaje. Jest wyjątkowy dzięki tej przyprawie

Sernik powinien być kremowy i rozpływać się w ustach. W tradycyjnym wydaniu ma mocno serowy smak. Jednak sernik cynamonowy to wyjątkowo jesienna odmiana receptury. Łączy w sobie smaki przyprawy korzennej, jabłek i orzechów. Dla fanów sezonowych wypieków będzie wprost idealny.

Serniki przygotowane na dziesiątki sposobów można jeść przez cały rok, prawda? A kiedy za oknami coraz więcej złotych liści, upiecz pyszny, kremowy sernik cynamonowy z jabłkami.

Sernik cynamonowy - składniki

Choć lista składników nie jest może najkrótsza, to tak naprawdę składa się z samych łatwo dostępnych produktów. Sernik cynamonowy składa się ze spodu, masy twarogowej oraz dodatków, które nadają mu wyjątkowego aromatu i tekstury. 

Reklama

Składniki na spód: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 125 g schłodzonego masła, 
  • 50 g cukru pudru, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 2 żółtka. 

Składniki na masę twarogową: 

  • 750 g twarogu,  
  • 200 ml śmietany kremówki (30%), 
  • 60 g płynnego masła, 
  • 5 jajek,  
  • 100 g cukru, 
  • 100 ml płynnego miodu,  
  • 2 budynie waniliowe bez cukru, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • laska wanilii. 

Dodatkowo: 

  • 2 jabłka, 
  • 2 łyżeczki cynamonu, 
  • łyżka cukru trzcinowego, 
  • garść orzechów pekan (do dekoracji). 

Sernik cynamonowy - przepis

Wyłóż na stolnicę wszystkie składniki na spód (masło - zimne i pokrojone w kostkę) i zagnieć na jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.  

Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek i przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Ponakłuwaj ciasto widelcem. Na cieście ułóż arkusz papieru i wysyp suche ziarna grochu albo fasoli. Podpiecz ciasto przez 10 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij fasolę i piecz ciasto jeszcze przez kilka minut - aż uzyska złocisty kolor. 

Zmiel trzykrotnie twaróg. Połącz ze śmietaną kremówką i płynnym masłem. Zmiksuj na gładką masę. 

W osobnym naczyniu utrzyj całe jajka (w temperaturze pokojowej) z cukrem. Zmiksuje je z miodem, proszkiem na budyń, cynamonem i ziarenkami z laski wanilii.  

Połącz obie masy - zmiksuj krótko, by ich nie napowietrzyć. Przelej na podpieczony spód i wyrównaj. 

Usuń z jabłek gniazda nasienne i pokrój je na plasterki. Wyłóż na masę twarogową. Oprósz cynamonem i cukrem trzcinowym.  

Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez godzinę. Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki (na szerokość drewnianej szpatuły). Pozostaw sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Gdy wystygnie przełóż na noc do lodówki. Udekoruj sernik orzechami pekan. Możesz też użyć do dekoracji bitej śmietany albo sosu karmelowego. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciepła, kemowa i pachnąca. Trudno poprzestać na jednym kawałku

To klasyka żydowskiej kuchni. Doskonała zapiekanka, jest tak dobra, że zabraknie na dokładki

Zamiast kotleta wybieram kolorową ucztę. Ten obłędny farsz śni mi się po nocach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: serniki | cynamon | przyprawy | ciasta | desery