Sernik, który zawsze się udaje. Jest wyjątkowy dzięki tej przyprawie
Sernik powinien być kremowy i rozpływać się w ustach. W tradycyjnym wydaniu ma mocno serowy smak. Jednak sernik cynamonowy to wyjątkowo jesienna odmiana receptury. Łączy w sobie smaki przyprawy korzennej, jabłek i orzechów. Dla fanów sezonowych wypieków będzie wprost idealny.
Serniki przygotowane na dziesiątki sposobów można jeść przez cały rok, prawda? A kiedy za oknami coraz więcej złotych liści, upiecz pyszny, kremowy sernik cynamonowy z jabłkami.
Choć lista składników nie jest może najkrótsza, to tak naprawdę składa się z samych łatwo dostępnych produktów. Sernik cynamonowy składa się ze spodu, masy twarogowej oraz dodatków, które nadają mu wyjątkowego aromatu i tekstury.
Składniki na spód:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g schłodzonego masła,
- 50 g cukru pudru,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 żółtka.
Składniki na masę twarogową:
- 750 g twarogu,
- 200 ml śmietany kremówki (30%),
- 60 g płynnego masła,
- 5 jajek,
- 100 g cukru,
- 100 ml płynnego miodu,
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- laska wanilii.
Dodatkowo:
- 2 jabłka,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- łyżka cukru trzcinowego,
- garść orzechów pekan (do dekoracji).
Wyłóż na stolnicę wszystkie składniki na spód (masło - zimne i pokrojone w kostkę) i zagnieć na jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek i przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Ponakłuwaj ciasto widelcem. Na cieście ułóż arkusz papieru i wysyp suche ziarna grochu albo fasoli. Podpiecz ciasto przez 10 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij fasolę i piecz ciasto jeszcze przez kilka minut - aż uzyska złocisty kolor.
Zmiel trzykrotnie twaróg. Połącz ze śmietaną kremówką i płynnym masłem. Zmiksuj na gładką masę.
W osobnym naczyniu utrzyj całe jajka (w temperaturze pokojowej) z cukrem. Zmiksuje je z miodem, proszkiem na budyń, cynamonem i ziarenkami z laski wanilii.
Połącz obie masy - zmiksuj krótko, by ich nie napowietrzyć. Przelej na podpieczony spód i wyrównaj.
Usuń z jabłek gniazda nasienne i pokrój je na plasterki. Wyłóż na masę twarogową. Oprósz cynamonem i cukrem trzcinowym.
Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez godzinę. Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki (na szerokość drewnianej szpatuły). Pozostaw sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Gdy wystygnie przełóż na noc do lodówki. Udekoruj sernik orzechami pekan. Możesz też użyć do dekoracji bitej śmietany albo sosu karmelowego.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Orzeźwia i uzupełnia niedobory witamin. Po zjedzeniu Sałatki Długowieczności poczujesz się lepiej
Nasze mielone wypadają przy nich gorzej. Przetestowałam przepis na bałkańskie burgery
Dwa pyszne sery i cieniutkie ciasto. Zrobiłam popularną przekąskę z krajów bałkańskich