Reklama
Reklama

Sernik, który zawsze się udaje. Jest wyjątkowy dzięki tej przyprawie

Sernik powinien być kremowy i rozpływać się w ustach. W tradycyjnym wydaniu ma mocno serowy smak. Jednak sernik cynamonowy to wyjątkowo jesienna odmiana receptury. Łączy w sobie smaki przyprawy korzennej, jabłek i orzechów. Dla fanów sezonowych wypieków będzie wprost idealny.

Serniki przygotowane na dziesiątki sposobów można jeść przez cały rok, prawda? A kiedy za oknami coraz więcej złotych liści, upiecz pyszny, kremowy sernik cynamonowy z jabłkami.

Sernik cynamonowy - składniki

Choć lista składników nie jest może najkrótsza, to tak naprawdę składa się z samych łatwo dostępnych produktów. Sernik cynamonowy składa się ze spodu, masy twarogowej oraz dodatków, które nadają mu wyjątkowego aromatu i tekstury. 

Składniki na spód: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 125 g schłodzonego masła, 
  • 50 g cukru pudru, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 2 żółtka. 

Składniki na masę twarogową: 

  • 750 g twarogu,  
  • 200 ml śmietany kremówki (30%), 
  • 60 g płynnego masła, 
  • 5 jajek,  
  • 100 g cukru, 
  • 100 ml płynnego miodu,  
  • 2 budynie waniliowe bez cukru, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • laska wanilii. 

Dodatkowo: 

  • 2 jabłka, 
  • 2 łyżeczki cynamonu, 
  • łyżka cukru trzcinowego, 
  • garść orzechów pekan (do dekoracji). 

Sernik cynamonowy - przepis

Wyłóż na stolnicę wszystkie składniki na spód (masło - zimne i pokrojone w kostkę) i zagnieć na jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.  

Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek i przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Ponakłuwaj ciasto widelcem. Na cieście ułóż arkusz papieru i wysyp suche ziarna grochu albo fasoli. Podpiecz ciasto przez 10 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij fasolę i piecz ciasto jeszcze przez kilka minut - aż uzyska złocisty kolor. 

Zmiel trzykrotnie twaróg. Połącz ze śmietaną kremówką i płynnym masłem. Zmiksuj na gładką masę. 

W osobnym naczyniu utrzyj całe jajka (w temperaturze pokojowej) z cukrem. Zmiksuje je z miodem, proszkiem na budyń, cynamonem i ziarenkami z laski wanilii.  

Połącz obie masy - zmiksuj krótko, by ich nie napowietrzyć. Przelej na podpieczony spód i wyrównaj. 

Usuń z jabłek gniazda nasienne i pokrój je na plasterki. Wyłóż na masę twarogową. Oprósz cynamonem i cukrem trzcinowym.  

Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez godzinę. Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki (na szerokość drewnianej szpatuły). Pozostaw sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Gdy wystygnie przełóż na noc do lodówki. Udekoruj sernik orzechami pekan. Możesz też użyć do dekoracji bitej śmietany albo sosu karmelowego. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: serniki | cynamon | przyprawy | ciasta | desery