Sernik z truskawkowym musem na biszkopcie. Idealne ciasto na cieplejsze dni
Czerwiec to miesiąc pod znakiem truskawek. Słodkie owoce można wykorzystać również do deserów, na przykład obłędnego sernika. W naszej wersji zrobisz go na biszkoptowym spodzie, który w połączeniu z kremową, słodką masą sernikową i orzeźwiającym musem tworzy deser doskonały, któremu trudno się oprzeć. Sprawdź, jak zrobić sernik z musem truskawkowym.
Sernik z musem truskawkowym to idealnie kremowy deser z owocami sezonowymi. W tym przepisie masa sernikowa powstaje z serka śmietankowego, do którego należy dodać sekretny składnik, czyli mleko skondensowane, jego słodycz świetnie przełamuje dodatek świeżych truskawek. Lekka masa świetnie komponuje się z puszystym biszkoptem. Wisienką, a w tym przypadku truskawką na torcie, jest truskawkowy mus. Takie ciasto sprawdzi się jako codzienny podwieczorek do popołudniowej kawy, a nawet jako deser na specjalne okazje.
Sprawdź także: Lekkie, nie za słodkie, idealne na lato. Poznaj przepis na Malinowe Marzenie
Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować okrągłej formy, najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 18 centymetrów.
Składniki na biszkopt:
- 60 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 3 jajka,
- 30 ml oleju rzepakowego,
- 1 łyżka wody,
- 1 łyżeczka miodu,
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli.
Składniki na warstwę serową:
- 1 kg serka śmietankowego,
- 300 g świeżych truskawek,
- 120 g mleka skondensowanego,
- 120 g cukru granulowanego,
- 75 ml wody,
- 1 łyżka żelatyny,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Składniki na mus truskawkowy:
- 350 g truskawek,
- 60 ml wody,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki żelatyny.
Przygotuj biszkopt. Rozdziel białka od żółtek. Biała ubij do uzyskania miękkich szczytów, a następnie dodaj 1/3 cukru i ubij na sztywno. W dużej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem, solą, wodą, miodem i wanilią. Masa powinna być jasna i puszysta. Dodaj połowę piany z białek i delikatnie wymieszaj.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do mieszanki żółtek z cukrem, w trzech częściach. Delikatnie mieszaj za każdym razem. Następnie dolej olej. Dołóż pozostałe białka do ciasta i delikatnie przemieszaj, tylko do połączenia składników.
Wlej masę do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz biszkopt przez ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź, a następnie włóż ponownie ciasto do tortownicy.
Przygotuj warstwę serową. Żelatynę wymieszaj z wodą. Odstaw. W misce utrzyj serek śmietankowy, mleko skondensowane, wanilię i cukier. Dodaj żelatynę z wodą. Dobrze wymieszaj.
Truskawki oczyść. Część z nich przekrój na pół i rozłóż je pionowo wzdłuż krawędzi tortownicy. Pozostałe owoce pokrój w niewielką kostkę i wymieszaj z serkiem. Wylej masę serową na upieczony spód, mocno dociskając, by wypełniła wszystkie szczeliny. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przygotuj masę musu. Owoce wrzuć do naczynia blendera i rozdrobnij do uzyskania gładkiej konsystencji. Przecedź je przez sito. Żelatynę rozprowadź w wodzie i odstaw. Dodaj ją do masy owocowej i wymieszaj.
Mus wylej na zastygłą już masę sernikową. Wstaw całość do lodówki na ok. 2 godziny. Sernik z musem truskawkowym podawaj na zimno.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sekret tkwi w marynacie. Szaszłyki z papryką to pyszny pomysł na grilla
Mizeria po francusku idealna na grilla. Ten jeden dodatek zmienia znany nam smak
Najlepsze ciasto na pierogi. Delikatne, mięciutkie i dobrze trzyma farsz