Reklama
Reklama

Sernik z truskawkowym musem na biszkopcie. Idealne ciasto na cieplejsze dni

Czerwiec to miesiąc pod znakiem truskawek. Słodkie owoce można wykorzystać również do deserów, na przykład obłędnego sernika. W naszej wersji zrobisz go na biszkoptowym spodzie, który w połączeniu z kremową, słodką masą sernikową i orzeźwiającym musem tworzy deser doskonały, któremu trudno się oprzeć. Sprawdź, jak zrobić sernik z musem truskawkowym.

Sernik z musem truskawkowym to idealnie kremowy deser z owocami sezonowymi. W tym przepisie masa sernikowa powstaje z serka śmietankowego, do którego należy dodać sekretny składnik, czyli mleko skondensowane, jego słodycz świetnie przełamuje dodatek świeżych truskawek. Lekka masa świetnie komponuje się z puszystym biszkoptem. Wisienką, a w tym przypadku truskawką na torcie, jest truskawkowy mus. Takie ciasto sprawdzi się jako codzienny podwieczorek do popołudniowej kawy, a nawet jako deser na specjalne okazje. 

Sprawdź także: Lekkie, nie za słodkie, idealne na lato. Poznaj przepis na Malinowe Marzenie

Reklama

Przepis na sernik z musem truskawkowym

Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować okrągłej formy, najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 18 centymetrów. 

Składniki na biszkopt: 

  • 60 g mąki pszennej, 
  • 100 g cukru, 
  • 3 jajka, 
  • 30 ml oleju rzepakowego, 
  • 1 łyżka wody, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • ¼ łyżeczki soli.

Składniki na warstwę serową: 

  • 1 kg serka śmietankowego, 
  • 300 g świeżych truskawek, 
  • 120 g mleka skondensowanego, 
  • 120 g cukru granulowanego, 
  • 75 ml wody, 
  • 1 łyżka żelatyny, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Składniki na mus truskawkowy: 

  • 350 g truskawek, 
  • 60 ml wody, 
  • 4 łyżki cukru, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 łyżki żelatyny. 

Jak zrobić sernik z musem truskawkowym?

Przygotuj biszkopt. Rozdziel białka od żółtek. Biała ubij do uzyskania miękkich szczytów, a następnie dodaj 1/3 cukru i ubij na sztywno. W dużej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem, solą, wodą, miodem i wanilią. Masa powinna być jasna i puszysta. Dodaj połowę piany z białek i delikatnie wymieszaj. 

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do mieszanki żółtek z cukrem, w trzech częściach. Delikatnie mieszaj za każdym razem. Następnie dolej olej. Dołóż pozostałe białka do ciasta i delikatnie przemieszaj, tylko do połączenia składników. 

Wlej masę do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz biszkopt przez ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź, a następnie włóż ponownie ciasto do tortownicy. 

Przygotuj warstwę serową. Żelatynę wymieszaj z wodą. Odstaw. W misce utrzyj serek śmietankowy, mleko skondensowane, wanilię i cukier. Dodaj żelatynę z wodą. Dobrze wymieszaj. 

Truskawki oczyść. Część z nich przekrój na pół i rozłóż je pionowo wzdłuż krawędzi tortownicy. Pozostałe owoce pokrój w niewielką kostkę i wymieszaj z serkiem. Wylej masę serową na upieczony spód, mocno dociskając, by wypełniła wszystkie szczeliny. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny. 

Przygotuj masę musu. Owoce wrzuć do naczynia blendera i rozdrobnij do uzyskania gładkiej konsystencji. Przecedź je przez sito. Żelatynę rozprowadź w wodzie i odstaw. Dodaj ją do masy owocowej i wymieszaj. 

Mus wylej na zastygłą już masę sernikową. Wstaw całość do lodówki na ok. 2 godziny. Sernik z musem truskawkowym podawaj na zimno. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Sekret tkwi w marynacie. Szaszłyki z papryką to pyszny pomysł na grilla

Mizeria po francusku idealna na grilla. Ten jeden dodatek zmienia znany nam smak

Najlepsze ciasto na pierogi. Delikatne, mięciutkie i dobrze trzyma farsz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta