Reklama
Reklama

Sklepowe wędliny się chowają. Zrób domową pieczeń drobiową z warzywami

Pieczeń drobiowa z warzywami to pyszna, domowa wędlina, która urozmaici każde śniadanie czy kolację. Świetnie sprawdzi się jako element deski z przekąskami podczas przyjęć. Ten przepis nie wymaga kulinarnego doświadczenia - każdy sobie z nim poradzi.

Ta domowa pieczeń drobiowa z warzywami to jeden z tych przepisów, które udowadniają, że proste składniki mogą stworzyć naprawdę przepyszną całość. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z drobno posiekanymi warzywami, jałowcem i bulionem daje efekt, który jest o wiele lepszy niż większość gotowych produktów dostępnych w sklepie.

Tak przygotowana pieczeń jest niezwykle aromatyczna i soczysta, smakuje doskonale z ulubionym pieczywem. 

Pieczeń drobiowa z warzywami - lista składników

  • 750 g mięsa mielonego z kurczaka, 
  • 125 ml bulionu drobiowego, 
  • 100 g bułki tartej, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 1 cebula, 
  • 1 mała marchewka, 
  • 1 garść czerwonej fasoli, 
  • 1/3 żółtej papryki, 
  • 1/3 zielonej papryki, 
  • 4 ziarna jałowca, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ¼ łyżeczki soli.

Dodatkowo: 

Reklama
  • ½ łyżki oleju do natłuszczenia, 
  • koperek do posypania. 

Pieczeń drobiowa z warzywami - jak przygotować?

Marchewkę ugotuj al dente, a następnie odcedź i odparuj nadmiar wody. Pokrój ją w bardzo niewielką kostkę. 

Paprykę i cebulę także bardzo drobno posiekaj i podsmaż je na suchej patelni aż będą al dente. Możesz też użyć malaksera, by całość drobno posiekać. 

W misce wymieszaj mięso drobiowe, bułkę tartą, jajka, warzywa, przyprawy, jagody jałowca. Całość powinna mieć elastyczną i dość gładką konsystencję. 

Rozwiń duży arkusz folii spożywczej i posmaruj go delikatnie olejem. Wyłóż masę mięsną z warzywami na folię i zwiń ją w rulon. Brzegi skręcaj, w sposób podobny jak w cukierkach. Kontynuuj skręcanie, aż rolada z kurczaka będzie bardzo mocno ściśnięta. 

Włóż rulon do naczynia żaroodpornego i zalej go wodą do ok. ¾ wysokości. Przykryj całość pokrywką lub folią aluminiową. 

Wstaw naczynie do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 60 minut. Po tym czasie wyjmij pieczeń z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia. Rozwiń ją z folii i pokrój na plastry. 

Pieczeń drobiową z warzywami podawaj na zimno lub po lekkim podgrzaniu, najlepiej z dodatkiem świeżego pieczywa. Posyp siekanym koperkiem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka Mimoza na święta i sylwestra. Kremowa jak jarzynowa, ale z wyrazistym dodatkiem

Obtaczam, smażę, a potem wrzucam do zalewy. Ta przekąska na wigilii jest rozchwytywana

Najlepszy makowiec na kruchym cieście. Szybko zrobisz i szybko zniknie ze świątecznego stołu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wędliny