Sklepowe wędliny się chowają. Zrób domową pieczeń drobiową z warzywami
Pieczeń drobiowa z warzywami to pyszna, domowa wędlina, która urozmaici każde śniadanie czy kolację. Świetnie sprawdzi się jako element deski z przekąskami podczas przyjęć. Ten przepis nie wymaga kulinarnego doświadczenia - każdy sobie z nim poradzi.
Ta domowa pieczeń drobiowa z warzywami to jeden z tych przepisów, które udowadniają, że proste składniki mogą stworzyć naprawdę przepyszną całość. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z drobno posiekanymi warzywami, jałowcem i bulionem daje efekt, który jest o wiele lepszy niż większość gotowych produktów dostępnych w sklepie.
Tak przygotowana pieczeń jest niezwykle aromatyczna i soczysta, smakuje doskonale z ulubionym pieczywem.
- 750 g mięsa mielonego z kurczaka,
- 125 ml bulionu drobiowego,
- 100 g bułki tartej,
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 1 cebula,
- 1 mała marchewka,
- 1 garść czerwonej fasoli,
- 1/3 żółtej papryki,
- 1/3 zielonej papryki,
- 4 ziarna jałowca,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- ¼ łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- ½ łyżki oleju do natłuszczenia,
- koperek do posypania.
Marchewkę ugotuj al dente, a następnie odcedź i odparuj nadmiar wody. Pokrój ją w bardzo niewielką kostkę.
Paprykę i cebulę także bardzo drobno posiekaj i podsmaż je na suchej patelni aż będą al dente. Możesz też użyć malaksera, by całość drobno posiekać.
W misce wymieszaj mięso drobiowe, bułkę tartą, jajka, warzywa, przyprawy, jagody jałowca. Całość powinna mieć elastyczną i dość gładką konsystencję.
Rozwiń duży arkusz folii spożywczej i posmaruj go delikatnie olejem. Wyłóż masę mięsną z warzywami na folię i zwiń ją w rulon. Brzegi skręcaj, w sposób podobny jak w cukierkach. Kontynuuj skręcanie, aż rolada z kurczaka będzie bardzo mocno ściśnięta.
Włóż rulon do naczynia żaroodpornego i zalej go wodą do ok. ¾ wysokości. Przykryj całość pokrywką lub folią aluminiową.
Wstaw naczynie do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 60 minut. Po tym czasie wyjmij pieczeń z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia. Rozwiń ją z folii i pokrój na plastry.
Pieczeń drobiową z warzywami podawaj na zimno lub po lekkim podgrzaniu, najlepiej z dodatkiem świeżego pieczywa. Posyp siekanym koperkiem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka Mimoza na święta i sylwestra. Kremowa jak jarzynowa, ale z wyrazistym dodatkiem
Obtaczam, smażę, a potem wrzucam do zalewy. Ta przekąska na wigilii jest rozchwytywana
Najlepszy makowiec na kruchym cieście. Szybko zrobisz i szybko zniknie ze świątecznego stołu