Reklama
Reklama

Śledziki wigilijne na słodko. Dwa proste składniki zupełnie zmieniają smak

Śledziki wigilijne to wyjątkowo pojemne pojęcie. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Ciekawą propozycją są śledzie na słodko - z owocami, w wyrazistej zalewie octowej. Doskonałym pomysłem jest połączenie kwaskowej żurawiny ze słodką brzoskwinią. Te owoce świetnie przełamują smak słonawych śledzi.

Śledzie na wigilię - jak zrobić?

Śledzie na wigilię wcale nie muszą być słone i octowe - świetnie smakują też na słodko, w tym przypadku w duecie z żurawiną i brzoskwiniami. To połączenie może zaskoczyć tradycjonalistów, ale szybko przekonuje delikatną słodyczą i soczystością brzoskwiń i lekką kwaskowatością żurawiny. Taka wersja śledzi dobrze przełamuje cięższe, korzenne smaki świątecznych potraw i dodaje jadłospisowi więcej świeżości. Przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie przepadają za wyrazistym smakiem ryby - owoce łagodzą jej aromat i dodają daniu deserowej nuty. To świetny sposób na wprowadzenie do menu czegoś nowego i jednoczesne podtrzymanie wigilijnej tradycji. 

Reklama

Śledziki wigilijne - przepis

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych (z solanki),  
  • 60 ml oleju rzepakowego, 
  • 60 ml octu jabłkowego, 
  • 2 połówki brzoskwiń (z syropu), 
  • cebula, 
  • 2 łyżki suszonej żurawiny, 
  • łyżka drobno posiekanego koperku,  
  • 2 listki laurowe, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego, 
  • świeżo zmielony czarny pieprz. 

Sposób wykonania:

1. Namocz filety śledziowe w zimnej wodzie. Mocz do czasu, aż osiągną pożądany smak. Wodę wymieniaj co pół godziny na świeżą. Przy każdej wymianie wody sprawdzaj, czy śledzie są już odpowiednio słone. Ostatni raz namocz je w mleku, dzięki czemu będą delikatniejsze. Gotowe śledzie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na nieduże kawałki.  

2. Zalej żurawinę gorącą wodą i pozostaw w niej na godzinę do namoczenia. 

3. Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. W niewielką kostkę pokrój też połówki brzoskwini. 

4. Wymieszaj olej i ocet. Połącz z pieprzem i koperkiem. 

5. Ułóż śledzie w słoikach na przemian z odcedzoną żurawiną i brzoskwiniami. Dołóż do słoików przyprawy - listki laurowe i ziele angielskie. Zalej zalewą z octu i oleju. 

6. Wstaw słoiki ze śledziami do lodówki. Będą gotowe do zjedzenia po 2-3 dniach. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka Milionera będzie hitem na świątecznym stole. Lepiej zrób z podwójnej porcji

Najlepsza sałatka z kukurydzy, smak jak z Meksyku. Zrobię na sylwestra, goście będą się zajadać

Pierniczki, które nie muszą leżakować. Do wigilii będą idealnie mięciutkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | śledzie | Boże Narodzenie | przekąski | impreza