Reklama
Reklama

Słodkie owoce i maślana kruszonka. Przepis na niemieckie ciasto z morelami

Niemieckie ciasto z morelami to ciekawy przepis na smakowity podwieczorek, który możesz podać wraz z kawą lub herbatą. Letnie, słodkie morele będą smakować pysznie w połączeniu z sernikową masą. Ten domowy placek wychodzi puszysty, lekko wilgotny i po prostu pyszny. Na pewno nie skończy się na jednym kawałku.

Masz ochotę na domowe ciasto, ale nie wiesz, co upiec? Jeśli tak, postaw na proste, ale niezwykle smaczne niemieckie ciasto z morelami. Przepis inspirowany jest dwoma popularnymi wypiekami: Butterkuchen i Schmandkuchen. Słodkie owoce idealnie łączą się z masą twarogową, a zwieńczeniem wypieku jest maślana kruszonka. 

Sprawdź także: Zalewam wiśnie puszystą masą. Wychodzi delikatne jak puch, szybkie ciasto do kawy

Reklama

Przepis na niemieckie ciasto z morelami

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się prostokątna blacha o wymiarach 25 x 30 cm. 

Do przygotowania ciasta, będziesz potrzebować:

  • 300 g mąki, 
  • 100 g masła,
  • 160 g cukru, 
  • 3 jajka, 
  • 200 g śmietanki 30 proc., 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • odrobina ekstraktu waniliowego. 

Składniki na masę serową:

  • 250 g twarogu półtłustego, 
  • 200 g cukru, 
  • 1 opakowanie cukru z wanilią,
  • 2 budynie waniliowe, 
  • 4 białka, 
  • 400 g moreli.

Składniki na kruszonkę: 

  • 120 g mąki, 
  • 60 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 60 g płatków migdałowych. 

Jak zrobić niemieckie ciasto z morelami?

W misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, śmietankę i ekstrakt waniliowy, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj do połączenia składników. 

Formę o wymiarach ok. 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj wierzch. 

W oddzielnej misce zmiksuj twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj proszek budyniowy i ponownie zmiksuj, aż masa będzie gładka. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do masy serowej łyżką. Nie miksuj, żeby nie stracić puszystości. 

Morele umyj, przekrój na pół i wyjmij z nich pestki. 

Na ciasto wylej równą warstwę masy serowej. Na wierzchu ułóż morele przeciętą stroną do dołu, lekko je wciskając w masę. 

W misce zagnieć zimne masło z mąką i cukrem. Powstałą kruszonkę wyłóż na morele. Wierzch posyp migdałami. 

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz około 45-50 minut, aż ładnie się zarumieni. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozpływa się w ustach, kusi malinowo-orzechową nutą. Jagienka to mój topowy przepis

Chrupiący wierzch i rozpływające się w ustach owoce. Deser zrobisz w niecałe pół godziny

Soczysta i kolorowa sałatka. Turecki przysmak zrobisz w kwadrans

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta