Słodkie owoce i maślana kruszonka. Przepis na niemieckie ciasto z morelami
Niemieckie ciasto z morelami to ciekawy przepis na smakowity podwieczorek, który możesz podać wraz z kawą lub herbatą. Letnie, słodkie morele będą smakować pysznie w połączeniu z sernikową masą. Ten domowy placek wychodzi puszysty, lekko wilgotny i po prostu pyszny. Na pewno nie skończy się na jednym kawałku.
Masz ochotę na domowe ciasto, ale nie wiesz, co upiec? Jeśli tak, postaw na proste, ale niezwykle smaczne niemieckie ciasto z morelami. Przepis inspirowany jest dwoma popularnymi wypiekami: Butterkuchen i Schmandkuchen. Słodkie owoce idealnie łączą się z masą twarogową, a zwieńczeniem wypieku jest maślana kruszonka.
Sprawdź także: Zalewam wiśnie puszystą masą. Wychodzi delikatne jak puch, szybkie ciasto do kawy
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się prostokątna blacha o wymiarach 25 x 30 cm.
Do przygotowania ciasta, będziesz potrzebować:
- 300 g mąki,
- 100 g masła,
- 160 g cukru,
- 3 jajka,
- 200 g śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina ekstraktu waniliowego.
Składniki na masę serową:
- 250 g twarogu półtłustego,
- 200 g cukru,
- 1 opakowanie cukru z wanilią,
- 2 budynie waniliowe,
- 4 białka,
- 400 g moreli.
Składniki na kruszonkę:
- 120 g mąki,
- 60 g masła,
- 60 g cukru,
- 60 g płatków migdałowych.
W misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, śmietankę i ekstrakt waniliowy, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
Formę o wymiarach ok. 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj wierzch.
W oddzielnej misce zmiksuj twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj proszek budyniowy i ponownie zmiksuj, aż masa będzie gładka. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do masy serowej łyżką. Nie miksuj, żeby nie stracić puszystości.
Morele umyj, przekrój na pół i wyjmij z nich pestki.
Na ciasto wylej równą warstwę masy serowej. Na wierzchu ułóż morele przeciętą stroną do dołu, lekko je wciskając w masę.
W misce zagnieć zimne masło z mąką i cukrem. Powstałą kruszonkę wyłóż na morele. Wierzch posyp migdałami.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz około 45-50 minut, aż ładnie się zarumieni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozpływa się w ustach, kusi malinowo-orzechową nutą. Jagienka to mój topowy przepis
Chrupiący wierzch i rozpływające się w ustach owoce. Deser zrobisz w niecałe pół godziny
Soczysta i kolorowa sałatka. Turecki przysmak zrobisz w kwadrans