Wyborna surówka z kapusty na zimę. Samo zdrowie i moc witamin
Póki są jeszcze ostatnie główki młodej kapusty, korzystam i przygotowuję surówkę na zimę. Chowam ją w słoikach, a gdy potrzebuję dodatku warzyw do obiadu, otwieram jeden z nich i gotowe. Jest wybitnie pyszna, a przy tym naprawdę zdrowa. Koniecznie wypróbuj.
Biała kapusta to skarbnica witamin, takich jak m.in. witamina A, C, E, K, witaminy z grupy B. Dodatkowo jedzenie jej uzupełni wapń, potas, żelazo, siarkę, fosfor, miedź i mangan. W jej składzie nie brakuje zarazem antyoksydantów, jak i cennego błonnika pokarmowego.
W efekcie kapustę warto jeść ze względu na właściwości antyoksydacyjne. Wpłynie na organizm przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie, zmniejszając ryzyko rozwoju wszelkich chorób. Wzmocni system odpornościowy i zneutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników.
Kapusta jest bogata w błonnik, przez co jedzenie jej pozytywnie wpłynie na układ pokarmowy. Poprawi wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając trawienie ciężkich i tłustych posiłków. Dodatkowo przyspieszy metabolizm, zapobiegnie występowaniu zaparć i odkładaniu się złogów w jelitach.
Wysoka zawartość błonnika i niska zawartość kalorii sprawia, że kapustę warto jeść podczas diety odchudzającej. Małą ilością kalorii nasycimy się na długie godziny, co zapobiegnie podjadaniu między posiłkami i ułatwi proces zrzucania zbędnych kilogramów.
Co więcej, kapustę warto jeść z powodu dużej ilości witaminy A. Tym samym, zajadanie się warzywem, wesprze prawidłowe widzenie. Równocześnie zadba o dobry stan i wygląd cery, włosów i paznokci.
Surówka z kapusty na zimę z tego przepisu wychodzi wyborna. Przygotowanie jej zajmuje zaledwie kilka chwil, a później zajadam się nią aż do następnego sezonu. Połączenie białej kapusty z marchewką, cebulą i natką pietruszki jest nie tylko świetnie skomponowane, ale też wyjątkowo dobre dla organizmu.
Składniki:
- 2,5 kg kapusty,
- 700 g marchewki,
- 500 g cebuli,
- Duży pęczek pietruszki,
- 250 ml octu jabłkowego,
- 250 ml oleju,
- 250 g cukru,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Do garnka wlej olej, ocet i dosyp cukier. Składniki wymieszaj i zacznij podgrzewać. Gdy połączą się, całość zagotuj. Następnie garnek zdejmij z ognia, a jego zawartość pozostaw do przestudzenia.
Oczyszczoną i obraną marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kapustę posiekaj lub zetrzyj ją na mandolinie. Cebulę pokrój w piórka. Posiekaj również natkę pietruszki. W dużej misce umieść wszystkie pokrojone warzywa, zioła i zasyp je łyżką soli i łyżeczkę pieprzu. Całość wymieszaj i odstaw na godzinę.
Wcześniej przygotowaną zalewę przelej do miski z warzywami, ponownie mieszamy. Gotową surówkę z kapusty przełóż do wcześniej wyparzonych słoików. Delikatnie ją ubijamy. Resztę zalewy, która pozostanie w misce, rozlej między słoiki. Naczynia szczelnie zakręć, a następnie pasteryzuj je przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 130 st. Celsjusza.
Po tym czasie surówka na zimę z kapusty będzie gotowa do przechowywania w spiżarce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie