Słynne japońskie ciasteczka to hit na każdej imprezie. Teraz robię je z truskawkami
Europejskie ciasta, jakie najlepiej znamy, są często pieczone, kruche, z dodatkiem owoców, cukru, czy marmolady. Kuchnia japońska natomiast może nam absolutnie zaburzyć pogląd na ten znany słodycz. Goście byli zaskoczeni, gdy po raz pierwszy spróbowali tych japońskich ciasteczek u mnie na imprezie.
Mochi ostatnio są hitem u mnie na imprezach. Japońskie ciasteczka zachwycają gości swoją nietuzinkową konsystencją i smakiem. Teraz gdy jest sezon na truskawki, to korzystam z niego w pełni i przygotowuje deser właśnie z ich dodatkiem.
Mochi to tradycyjne japońskie ciastka. Słodycz wykonywany jest z kleistego ryżu mochi-gome. Zwykle mają one kształt okrągły, lekko spłaszczony, ale może być on dowolny. Różnorodne może być też nadzienie. Do najpopularniejszych należą nadzienia z pasty anko z czerwonej fasoli lub z truskawek.
Mochi można jeść przez cały rok, ale szczególną rolę odgrywają one w Japonii podczas obchodów Nowego Roku. Stos ciasteczek zostawiany jest wówczas w japońskich domach. Mają być one powitaniem noworocznych bóstw.
W ostatnim czasie dużą popularność ciastka zyskały także w Polsce. W sklepach zaczął się pojawiać słodycz w zarówno w tradycyjnej wersji, jak i z nadzieniem lodowym. Najlepiej jednak spróbować samodzielnie je zrobić w domu.
Póki trwa sezon na truskawki, wykorzystuję go, robiąc japońskie mochi. Goście zajadają się nimi chętnie na każdej imprezie, ale sprawdzą się też na niedzielny deser. Ze względu na truskawkowy smak uwielbiane są również przez dzieciaki. Ilość składników jest śmiesznie mała.
Do zrobienia ciasta na mochi użyjesz:
- 100 g mąki z ryżu kleistego
- 50 g cukru pudru
- 80 ml mleka
- 20 g masła.
Nadzienie zrobisz za to z:
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżek cukru pudru
- truskawek.
Mąkę wsyp do miski, dodaj do niej mleko i cukier puder. Dla lepszego efektu możesz dodać czerwony lub różowy barwnik spożywczy, ale nie jest to konieczne. Składniki wymieszaj do połączenia.
W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę. Miskę z ciastem owiń folią spożywczą, a na jej górze zrób kilka dziurek. Teraz miskę wstaw do przygotowanego garnka i pozostaw do gotowania na około 15-20 minut. Po 10 minutach zawartość miski warto przemieszać.
W tym czasie zrób krem. Do miski wlej chłodzoną śmietankę, dodaj serek mascarpone i cukier puder. Wszystko ubij za pomocą miksera. Gotowy krem wstaw do lodówki.
Po 15 minutach wyjmij ciasto z garnka. Do masy dodaj masło i ponownie wymieszaj, aż całość się połączy. Teraz zostaw je do wystudzenia. Na stolnicę wysyp odrobinę skrobi kukurydzianej.
Chłodne ciasto wyrabiaj w dłoniach przez około 10 minut, aż zacznie być rozciągliwe. Stolnicę ponownie obsyp skrobią. Ciasto podziel na 5 części i każdą z nich rozwałkuj na jak najcieńsze placuszki.
Przygotuj foremki do muffinek lub nieduże filiżanki. Do formy delikatnie włóż placuszek, a następnie wypełnij go w 1/3 kremem. Na krem ułóż dużą truskawkę pozbawioną szypułki i daj następną warstwę kremu. Na koniec ciastko zaklej tak, aby zakryć cały krem. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ciasta. Ciastka mochi podawaj lekko schłodzone.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut